Hogyan jelentkezhetsz érettségire, ha nincs tanulói jogviszonyod?

+1
0
+1
4
+1
3
+1
1
+1
2
+1
1
+1
0

Több ok miatt is fennállhat az a helyzet, hogy úgy kell érettségiznetek, hogy már nincs tanulói jogviszonyotok. Sok esetben szükség lehet egy-egy tantárgy javítására, ha például később, vagy újra szeretnétek jelentkezni egyetemre, de az is előfordulhat, hogy akkoriban, amikor érettségi vizsgát tettetek, még nem volt szükség emelt szintű érettségire valamennyi felsőoktatási képzésre való felvételhez.

Az Oktatási Hivatal megosztotta a 2020/21-es tanév május-júniusi vizsgaidőszak érettségi vizsgáinak jelentkezési lapját és feltételeit. A jelentkezési határidő 2021. február 15. A jelentkezési lapot és a felhívást ezen a linken érhetitek el. Fontos, hogy mielőtt elkezdenétek kitölteni a jelentkezési lapot, gondosan olvassátok át az útmutatót! A területileg illetékes fővárosi vagy megyei Kormányhivatalokban tudjátok leadni a jelentkezéseteket, ők fogják kijelölni a vizsgák helyszínét és a tanárokat is. Ezt meg tudjátok tenni a határidőig tértivevényes postai küldemény formájában, e-papír szolgáltatással vagy akár személyesen. A tájékoztató szerint jelentkezhettek az általatok kiválasztott középiskolában is, ám ezeknek az intézményeknek nem kötelességük fogadni a velük tanulói jogviszonyban nem állókat, így elutasíthatják a kérelmeteket. Ha a középiskola fogadja a jelentkezéseteket, akkor a jelentkezési lapot ők biztosítják és nekik is kell leadni. Fontos, hogy az Oktatási Hivatal nem dolgozza fel közvetlenül ezeket a kérelmeket, tehát mindenképpen a fenn említett módokon tudtok csak jelentkezni, továbbá, ha kérdés merül fel bennetek, akkor is a fogadó intézményhez tudtok csak fordulni.

Ha tanulói jogviszony alatt érettségiztek, a vizsga ingyenes, viszont minden másért fizetnetek kell. A középszintű érettségi díja szabály szerint mindig az adott évre vonatkozó minimálbér 15%-val megegyező összeg, míg az emelt a minimálbér 25%-a. Ebben a tanévben ez középszintű vizsgánál huszonötezer forintot, emeltszintű vizsgánál pedig negyvenkétezer forintot jelent.

Ezen a linken elérhetitek többek között az Oktatási Hivatal által kiadott vizsganaptárat. Sok sikert az érettségi vizsgákhoz, ősztől vár a PTE!

Forrás: Eduline, Oktatási Hivatal

Kiemelt kép forrása: EgerHírek