nő

Hogy lett egy szép nőből csúf kígyó?

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mennyi csodálatos történetet nem ismerünk még a görögöktől. Mennyi furcsa szerzet létezett a fejükben, többek között a fél ember, fél bika, medusa, pegazus. Mindenkinek valamilyen módon szomorú a sorsa, de vegyük is őket sorban.

Minotaurus

A Minotaurus egy görög mitológiából származó szörnyeteg volt, amely fél ember és fél bika volt. Az istennő és a Krétai bika szerelméből született és egy krétai városban található labirintusban élt. A legenda szerint azért élt ott, mert a város királya, Minos tanácsolta az orákulumnak, hogy elrejtse az erőszakos jellege miatt, mivel úgy tartották, hogy embereket eszik. Amikor Minos fiát véletlenül megölték egy athéni eseményen, a király elrendelte, hogy minden évben 14 fiatalt küldjenek a Minotaurus etetésére. A történet szerint azonban a hős, Teseo a labirintusba ment, és megölte a Minotaurust.

nő

Küklopsz

A küklopst emberi formájú lény volt, de óriási méretű és csak egy szeme volt. A legismertebb  Polyphemus volt, aki Poseidon (a tengerek istene) fia volt. A legenda szerint a lények kevésbé kötődnek a törvényhez vagy a jó szociális szokásokhoz. Nem féltek az istenektől; vadon élő állatok voltak.

Cerbero

Cerberus egy hatalmas háromfejű kutya volt, aki az alvilág bejáratának védelméért felelős, ahol Hades lakott. Azért volt felelős, hogy ne tudjon senki megszökni a pokolból, és hogy megvédje Hadest. Úgy tartják, hogy ennek a mítosznak a létezése a görögök vadon élő kutyákkal szembeni sajátos félelméhez kapcsolódik. 

Midas király

A Midas története egy népszerű mítosz, amely a kapzsiság következményeinek összekapcsolására szolgál. Midas király arra kérte az isteneket, hogy minden amit megfog az váljon arannyá. Igen ám, de evvel egy átkot küldtek rá az istenek, ugyanis az étel, amihez hozzáért az is arannyá változott, így enni sem tudott. Ezek után kétségbeesetten kérte az isteneket, hogy bocsássanak meg neki. Innentől kezdve megosztotta mindenét az emberekkel és szeretett király lett.

Pegazus

Pegazus egy szárnyas ló a görög mitológiában, Poszeidón és Medusza gyermeke. Amikor Perszeusz lefejezte Meduszát, akkor ugrott ki a nyakából. Athéné egy arany kötőféket adott Bellerophontésznak, hogy azzal szelídítse meg a lovat. Pegazus hű segítőtársa volt Bellerophónnak Khimaira elpusztításában és az amazónok elleni harcban, ugyanis az amazónok nyilai nem értek olyan magasra, mint Pegazus, ellenben Bellerophónnak könnyű célpontot jelentettek. 

Perszephoné 

Zeusz és Demeter közös gyermeke. Perszephoné édesanyjával együtt élt és vele gondozta a földeket. Gyönyörű hölgy volt, ez Hadesnak is szemet ütött. Viszont tudta, hogy Demeter sose fogadná el, mint férj jelölt. Egy napon Hades felbukkant és elrabolta magával Perszephonét az alvilágba. Demetert anyai ösztöne nem hagyta nyugodni, ezért éjt nappallá téve kereste a lányát, így elhanyagolva a saját feladatát a földeken. Közben kiderült, hogy Zeusznak is van köze ehhez az elrabláshoz, ami még jobban felidegesítette az istennőt.

Ezért a földeket ténylegesen nem gondozta, így a föld terméketlen, kopár lett. Közben Perszephoné és Hades erőszakos házasságot kötöttek, ami miatt Perszephoné bánatos lett és bolyongott az alvilágban. Így talált egy gránátalmát, amiből evett is. Köztudott, hogy az alvilágban elfogyasztott étel örökre az alvilághoz köt. Demeter a hír hallatára azt mondta, hogy soha többé nem gondozza a földeket. Zeusz, hogy kielégítse mindkét félt, azt találta ki, hogy Perszephonénak 6 hónapig az alvilágban, 6 hónapig pedig Demeter mellett kell élnie. Innen eredeztethető a tél és a tavasz komponense.

Medusa

Medusa a görög mitológiából ismert Gorgó szörnyalakok közé tartozik. Az ijesztő nőalak haja helyén kígyók, viperák vannak, teste pedig pikkelyes. Medusa eredetileg egy gyönyörű lánynak született, ezért rengeteg kérőt tudhatott magának. Athéné átka miatt vált ijesztő szörnyeteggé. Az átok oka az volt, hogy Poszeidón, a tengerek istene Athéné templomában megerőszakolta Medusát, emiatt az istennő haragos lett. Csúfsága miatt mindenki kővé dermedt, ha rápillantott Medusa arcára. Perszeusz egy pajzs által le tudta győzni a szörnyet így beteljesítve Polüdektész király parancsát és elvitte neki a nő fejét.

Az istenek haragja nem ismer határt, ahogy a történetekből is kiderül. Némelyik átváltoztat, némelyik megátkoz, de valamilyen módon mindig az isteneknek lesz igaza.

Források: Képek, 1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük