Queer szerelem, Párizs, kamaszproblémák – Heartstopper 2. évad sorozatkritika

+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A nyár utolsó hónapjában sem maradunk izgalmas és szórakoztató újdonságok nélkül. Míg a mozikban töretlen népszerűségnek örvend a Barbie-Oppenheimer páros, addig a sorozatrajongók körében a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam 2. évada az aktuális szenzáció. Az LMBTQ+ drámasorozat első szezonja tavaly áprilisban aratott hatalmas sikert a Netflixen, így szerencsére kicsit több mint egy évvel később már nézhetjük a folytatást is. Ha kíváncsiak vagytok, hogy ezúttal milyen kalandok várnak Nickre és Charlie-ra, akkor tartsatok velem ebben a cikkben!

Melyik képregényt adaptálja a Heartstopper 2. évada?

A Heartstopper – Fülig beléd zúgtam című sorozat Alice Oseman azonos című Young Adult LMBTQ+ képregényei alapján készült a szerző aktív közreműködésével. Egy korábbi könyvajánló cikkemben bővebben olvashattok a Heartstopper képregény-sorozatról, amelynek hamarosan érkezik angolul az ötödik kötete is. Az adaptáció első évada két képregény történetét dolgozta fel, most azonban lassítottak a készítők, és csak a harmadik kötetet filmesítették meg. A nyolc epizódból álló 2. évadban több új történetszálat is kapunk, mert nagyobb szerepet kapnak Charlie barátai.

Vége a tanévnek, irány Párizs!

A 2. évad elején Nick (Kit Connor) és Charlie (Joe Locke) már egy párt alkotnak, de a kapcsolatukról csak Charlie családja, Nick anyukája (Olivia Colman) és néhány közös barátjuk tud. Nick még nem áll készen arra, hogy előbújjon az egész világ előtt, így egyelőre elrejtik az érzelmeiket a nagyközönség elől. Az első epizódokban a tanév végén járunk: míg Nick a vizsgákkal küzd, addig Charlie egy történelemesszé megírását halogatja. Szerencsére hamar magunk mögött hagyjuk az iskolai nehézségeket, mert beköszönt a nyári szünet.

Nick, Charlie és a barátaik egy párizsi utazáson vesznek részt, amelyet a Truham és a Higgs gimnáziumok szerveznek nyelvtanulási céllal. Azonban a nyár nem jelent egyet a gondtalan pihenéssel és szórakozással: Charlie mindennapjait megkeserítik az iskolai zaklatás hatásai, Nicknek pedig a rettegett coming-out mellett családi gondokkal kell szembenéznie.

Egyre több teret kapnak a mellékszereplők.

Alice Oseman képregényei Charlie és Nick párosára fókuszálnak, viszont az adaptációban egyre több teret kapnak a mellékszereplők is. Nyomon követhetjük például Tao (William Gao) és Elle (Yasmin Finney) kapcsolatának alakulását, akik nem tudják, hogy megéri-e kockáztatni a szoros barátságukat a szerelem miatt. Tara (Corinna Brown) és Darcy (Kizzy Edgell) látszólag tökéletesen boldogok együtt, azonban az új évadban felszínre kerülnek az eddig rejtett problémáik.

A baráti társaság csendes könyvmoly tagját, Isaacet (Toby Donovan) is jobban megismerhetjük, aki fontos önismereti utazáson vesz részt, persze szokás szerint a háttérben megbújva. Az első évad „főgonosza”, Ben (Sebastian Croft) szintén nem maradhat ki a történetből, és végre azt is megtudjuk, miért bánt másokat. Sajnos Charlie nővére, Tori (Jenny Walser) csak néha bukkan fel, de akkor tökéletesen hozza a védelmező nagytesó szerepét.

heartstopper

A Heartstopper új évada komoly témákkal is foglalkozik.

A Heartstopper – Fülig beléd zúgtam nem egy felhőtlenül boldog tiniszerelem története. Az első évadban láthattuk, hogy Charlie-t zaklatták az iskolában a véletlen coming-outja után. A homofóbia most inkább a mellékszereplők életét keseríti meg, de Charlie problémái sem múltak el nyomtalanul. Azóta is szorong, meg akar felelni mindenkinek, és evészavarral küzd, amit sokáig senki sem vesz észre. A sorozatban emellett kevésbé ismert LMBTQ+ csoportok, például az aszexuálisok és aromantikusok reprezentációja is helyet kapott. Egy mellékszereplő segítségével megismerhetjük, hogy milyen nehézségekkel jár az, ha egy tinédzser nem vágyik romantikus kapcsolatra.

évad

Vajon mire számíthatunk a folytatásban?

Ha olvastátok már a képregényeket, akkor tudjátok, hogy a negyedik kötet minden eddiginél nagyobb figyelmet szentel a mentális betegségeknek és a tinédzserek egyéb problémáinak. A Heartstopper új évadának zárása előrevetíti a történet folytatását, legalábbis Charlie és Nick esetében. Mivel Tao és Elle, illetve Tara és Darcy csak az adaptációban kerültek igazán előtérbe, még kérdéses, hogy rájuk mi várhat a harmadik évadban. Isaac és néhány másik karakter pedig nem is létezik a képregényekben, ezért nekik teljesen új történetet kell kitalálni.

sorozat

Összességében az új történetszálaktól eltekintve egy nagyon könyvhű adaptációt kaptunk. Nick és Charlie párosa még mindig hihetetlenül aranyos, a történet pedig egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató. A színészek többsége mintha a képregények lapjairól lépett volna elő, annyira illenek az általuk játszott szereplőkhöz. Ha szeretnétek egy olyan Young Adult LMBTQ+ történetet látni vagy olvasni, amely őszinte kapcsolatokról, elfogadó barátokról és valós problémákról szól, akkor a Heartstopper szuper választás!

Nektek hogy tetszett a Heartstopper 2. évada? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Képek forrása: Alice Oseman, Netflix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük