hasznos-szokasok-es-tevekenysegek-amiket-erdemes-kiprobalnod-iden

Hasznos szokások és tevékenységek, amiket érdemes kipróbálnod idén!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az új év közeledtével gyakran elhangzik, hogy „Új év, új én!”, sokan pedig újévi fogadalmakat is tesznek. Én ezekben nem igazán hiszek, ezért a nyomasztó ígéretek helyett arra biztatlak titeket, hogy inkább apró lépésekben változtassatok. Bár már javában elkezdődött 2022, valószínűleg a vizsgaidőszak káoszában még sokatok nem hangolódott rá az új évre. Az alábbiakban összegyűjtöttem nektek néhány hasznos szokást és tevékenységet, amelyek segíthetnek nektek a fejlődésben és céljaitok elérésében, miközben jó érzéssel is töltenek el titeket.

Rendszerezés és szelektálás

A rend a kulcsa mindennek, mégis számtalan felesleges és tönkrement holmik tárolunk az otthonunkban vagy akár a koliszobában. Szerintem nemcsak a hatékonyabb tanuláshoz, hanem a mindennapi motiváció fenntartásához is fontos a rendezett környezet kialakítása. Év elején érdemes átnézni a ruhatárunkat, a szekrényeink és az íróasztalunk tartalmát, hogy megszabadulhassunk azoktól a dolgoktól, amikre már nincs szükségünk. De ne dobjatok mindent rögtön a kukába, mert például a jó állapotban lévő ruhadaraboknak a segélyszervezetek biztosan örülni fognak. Az olvasatlan könyveiteket pedig felajánlhatjátok egy iskolai könyvtárnak, vagy akár a barátaitoknak is odaadhatjátok őket.

Digitális jóllét

A fizikai környezetünk rendben tartása mellett manapság elengedhetetlen, hogy a digitális jóllétünkre is odafigyeljünk, hiszen egyre fontosabb része az életünknek az online tér. A legtöbb okostelefonon a beállítások között találtok egy digitális-egyenleg menüpontot, ahol megnézhetitek, mennyi időt töltötök az egyes appok használatával, és kezelhetitek a képernyőidőtöket. Megszabhattok egy általános időkorlátot, de szerintem célszerű az időrabló alkalmazások, mint például a TikTok felületén külön is beállítani egy napi limitet. Emellett átnézhetitek a digitális előfizetéseiteket is, hogy mit használtok valójában, és mi az, amit ideje lenne lemondani. A feleslegessé vált szolgáltatások lemondásával éves szinten sok pénzt is megtakaríthattok, így tényleg megéri rendszeresen szelektálni.

Hasznos hobbik – olvasás és alkotás

Biztosan van már néhány olyan hobbitok, amit nagyon régóta szerettek. Most olyan szabadidős tevékenységekre biztatlak titeket, amelyekkel összeköthetitek a kellemest a hasznossal. Az olvasás és az alkotás pozitív hatással vannak a mentális egészségre, miközben a művelődés eszközei is lehetnek. A történetek által megfeledkezhettek a mindennapi gondokról, varázslatos kalandokat élhettek át, és persze a világról való tudásotokat is bővíthetitek. Ahhoz pedig, hogy belevágjatok valamilyen művészeti tevékenységbe, nem feltétlenül kell nagy tehetség, mert a lényeg az, hogy kikapcsolódjatok, és élvezzétek a kreatív folyamatot. Kipróbálhatjátok például a bullet journalt, amely egy nagyon színes és ötletes módja a teendők, a célok és a határidők vezetésének.

Környezettudatosság

Sok fiatalt foglalkoztat a környezetvédelem kérdése, de általában nehezen tudunk elindulni a fenntartható életmód útján. Szerintem a legfontosabb, hogy apró változásokkal kezdjünk, és fokozatosan haladjunk a célunk felé. Valószínűleg nem tudtok beruházni a drágább környezettudatos termékekre és eszközökre, de ettől függetlenül ti is tehettek kisebb lépéseket. Például a szelektív hulladékgyűjtés, az egyszer használatos műanyagok mellőzése és a tudatosabb vásárlás nem kerül sok pénzbe. Ha szeretnétek megtudni, hogyan érdemes elindulni a környezettudatosság útján, akkor olvassátok el Takács Eszter cikkét!

Céltudatosság és önfejlesztés

A végére hagytam a céltudatosságot, hiszen ez az alapja mindennek, így a jó szokások kialakításának is. Év elején érdemes összeállítani egy listát az aktuális céljainkról, legyen szó akár hétköznapi apróságokról – pl. Naponta legalább egy órát töltök a friss levegőn. – vagy nagy tervekről – pl. Idén megszerzem a diplomát/jogosítványt/az álomállásomat. A kisebb célok és a hasznos szokások segítenek abban, hogy könnyebben megvalósítsátok a nagyobb terveiteket, mert fenntartják a sikerélményt és a motivációt.

Az új év remek lehetőséget kínál az önfejlesztésre is, amely elsőre ijesztő és radikális változásnak tűnhet, de nem kell, hogy tényleg az legyen. Az önfejlesztéshez tartozhat többek között egy új készség – pl. vizuális szerkesztés – elsajátítása, a nyelvtudásotok bővítése, egy új sport kipróbálása vagy akár egy önkéntes tevékenység is. Utóbbival önzetlenül segíthettek más embereknek vagy védtelen állatoknak, miközben jó érzéssel tölthet el titeket a tudat, hogy jót tesztek.

Remélem, jól indult számotokra a 2022-es év, a vizsgaidőszakkal is boldogultok, és kipróbáltok valamit az ötleteim közül. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan szerezettek lendületet az évkezdéshez, olvassátok el Pátkay Petra cikkét!

Kitartást és nagyon sok sikert kívánok nektek az előttünk álló évre!

Képek forrása: pexels.com