közlekedés

Hasznos appok a tömegközlekedéshez

+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A tömegközlekedés nemcsak egy zöldebb módja az utazásnak, hanem hasznos is, főleg a mai üzemanyagárak mellett. Azonban lehet néha kiszámíthatatlan vagy stresszes.  Most hoztam négy telefonos applikációt, amelyek megkönnyítették a mindennapjaimat, és a ti segítségetekre is lehetnek!

közlekedés

Google térkép

Az androidos telefonokon már alapból megtalálható applikáció, napjainkban már elengedhetetlen. Az alap útvonaltervezés mellett áruházak, éttermek és szórakozóhelyek nyitvatartásit, értékeléseit is megtudhatjuk. Ugyanakkor a Street View-ban járhatunk a világunk virtuális másának utcáin.

A tömegközlekedéshez viszont nekünk a legalapabb funkciója kell, ami az útvonaltervező. Ami nem is olyan alap, hiszen nemcsak autós és gyalogos útvonalakat tervez, hanem tömegközlekedésest is.  Minden menetrendhez hozzáfér az app, így megtudja mondani honnan, hányas busszal, hány átszállással menj. Valamint azt is láthatod, hogy az adott járat mennyire szokott zsúfolt lenni. Be tudod állítani, hogy mikor indulsz vagy éppen hányra szeretnél megérkezni.

Amióta elkezdődött ez a szemeszter és visszakerültünk a campusra, minden nap nagy hasznomra volt a Google térkép. IOS-re is érdemes letölteni az App Store-ból, ugyanis az alap Map nem rendelkezik a magyar menetrendekkel.

közlekedés

Google Play

App Store

Simple

Valószínűleg már sokan hallottatok a Simple applikációról, amivel telefonon keresztül tudunk mindenféle jegyet venni, online vásárolni. Sokan használják parkolójegy, autópálya matrica, mozi- és koncertjegy vételére. Azonban ami a vírushelyzet idején elég elterjedt lett, az a mobiljegy, illetve a bérletek vétele. Végre nem kell keresgélni azt az újságárust vagy dohányboltot, ahol lehet buszjegyet beszerezni. Az applikáción keresztül az egész országban lehet mobiljegyet vásárolni. Csak annyit kell tenned, hogy elmented a bankkártyádat és kiválasztod, melyik városban milyen jegyet szeretnél venni. Ez a jegy megjelenik majd az applikációban és a buszon tudod majd QR kóddal érvényesíteni. Ez a QR kód a buszok oldalán az ajtó mellett, a buszsofőr kabinján és a vonaltérképek mellett is megtalálhatók. Fontos, hogy ahogy a rendes buszjegyet, ezt is buszra lépés után mielőbb érvényesítsd.

Őszintén szólva, én is csak egy hónapja hallottam erről, de azóta már nagy hasznomra vált. Nagyon egyszerűen és gyorsan lehet használni, nem kell elmenni keresgélni dohányboltokban, ugyanakkor a buszon sem kell drágábban megvenni a jegyet.

közlekedés

Google Play

App Store

iMenetrendek

A Menetrendek már nem a városon belüli tömegközlekedéshez segítség, hanem a városok köztihez. Nemcsak telefonos applikációként működik, hanem weboldalként is, ami a menetrendek.hu. Megadod, honnan hova szeretnél utazni, milyen járművel (busz vagy vonat), és hogy mikor indulsz. Az app felsorolja a lehetőségeket, megadja az indulás és érkezés időpontját, és hogy át kell-e szállni. Emellett, hogy mennyi időd van rá és még azt is, hogy mennyibe fog kerülni az adott járatra a jegy. Valamint még térképen is mutatja az adott útvonalat, jelölve minden megállót, illetve az érkezés és átszállás helyét.

Tapasztalataim szerint ez az app nagyban megkönnyíti az utazást, sok aggodalomtól mentett már meg, jó volt előre tudni mennyibe kerül a távolsági jegyem és hol kell leszállnom.

közlekedés

Google Play

App Store

 

Holabusz

Velem sokszor megesett, hogy a Műszaki és Informatikai Kar közelében lévő buszmegállóban vártam a buszra, majd az éppen nem jött, vagy 4 perccel a menetrendi érkezés előtt ment el. Gyakran várakoztam és nem tudtam, hogy előbb jött a busz vagy késett. Gyakran felmerült bennem, érdemes-e várnom. Ez az alkalmazás ezeket a problémákat küszöböli ki. A nevéből már egyértelmű, hogy mit is csinál ez az app. Megmutatja, hogy a hozzád közeli buszmegállóba mikor érkezik a busz. Rendkívül egyszerű használni, a tartózkodási helyedet megadva láthatod, hogy oda melyik járat hány perc múlva érkezik. Mindenképpen ajánlom a Google térkép mellé, ugyanis egyes megállókban, ahová amúgy sem sok busz jár, gyakori, hogy késnek vagy pár perccel előbb jönnek a buszok.  Az app térképen is mutatja hol van az adott buszmegálló, ahová a busz érkezik, ha esetleg azt keresnétek. Sajnos Google Play-en még nem elérhető, de egy alternatívája lehet a menetrend.app, ami hasonlóan működik.

közlekedés

Google Play

App Store

+transIT menetrend: Tüke Busz

Még egy alkalmazást nem említettem, ugyanis nem elérhető IOS telefonokon. Ez a transIT menetrend: Tüke Busz. Google Play-en elérhető és ezzel az appal a pécsi helyi járatok menetrendjét tudjátok elérni. Sajnos még nem működik a legjobban, de ez is nagy segítség lehet a mindennapokba.

Google Play

Nekem nagy hasznomra váltak ezek az appok, s a legtöbbet minden nap használom. Remélem nektek is segíteni fognak, hogy stresszmentesen és szívesebben használjátok a tömegközlekedést!

                                                                                                                                                                                                           

1 thought on “Hasznos appok a tömegközlekedéshez

Comments are closed.