gyümölcs

Gyümölcsöző nyár – Édes gyümölcsök, érdekes történetek

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A nyár remek évszak, sokaknak a pihenés szinonimája. Élményeket gyűjthetünk, valamint több olyan dologba belevághatunk, amire középsuli vagy egyetem mellett nem volt időnk. Viszont a nyár az ételek szempontjából sem elhanyagolható évszak: több gasztrofesztivált is tartanak, megválasztják az év fagyiját, év tortáját, valamint folyamatosan téma akár baráti beszélgetésekben is, hogy különböző fesztiválokon mennyire felment és irreális a kajáknak az ára.  

Viszont a gyümölcsök is a nyárhoz tartoznak. Összegyűjtöttem néhány érdekes sztorit olyan nyári gyümölcsökről, amik vagy nagyon ritkák, vagy olyan történet kapcsolódik hozzájuk, amiről nem biztos, hogy hallottatok. 

Acai gyümölcs – Az amazóniai superfood

A latin-amerikai szuperélelmiszer hazánkban is egyre elterjedtebb. Megtalálható a szupermarketek polcán, hisz készítenek belőle fagyit, müzlit, étrendkiegészítőt, üdítőt, és még joghurtot is. Brazília északi régiójában őshonos. Az Amazonas vidékén több 100 éve termesztett finomságot „síró gyümölcs” néven is ismerik. 

 Ehhez a gyümölcshöz egy legenda is kötődik, miszerint egy törzsfőnök élelmezési problémák miatt egy brutális törvényt vezetett be: Minden újszülöttet meg kell ölni, így mindenki számára fog jutni étel.  

Pont ebben az évben esett a lánya teherbe, a saját unokájával kellett a törzsfőnöknek végeznie.  Miután megölték gyermekét, a lány napokig nem mozdult ki a kunyhóból. Lefeküdt egy pálmafa alá, a törzsfőnök ott talált rá lánya testére, amit rendkívül sok gyümölcs borított. Ennek hatására a törvényt visszavonta, és elnevezte a gyümölcsöt a lánya után acainak.

Kenyérgyümölcs – Az egyik legsokfélébben felhasználható gyümölcs

Nemcsak nagyon finom, hanem nagyon hasznos gyümölcs is.  Bahama szigeteken nem csak az asztma kezelésére használják, hanem vérnyomáscsökkentésre is.  Levelei levével a fülfájást lehet csillapítani, de máshogy is fel lehet használni, például elégetett leveleit lehet bőrfertőzésekre használni. 

Virágának ragacsos, fehér anyagát szintén bőrproblémák kezelésére használják, azonban a virágát megsütve is hasznosítják. A megsütött virágát fogínyhez teszik, így csillapítják a fogfájásukat. 

Konyhában is rendkívül sokoldalú, curryba is lehet tenni, kandírozható, savanyítható, kisüthető, pürésíthető. További érdekesség a kenyérgyümölcsről, hogy a 20. század végi élelmiszerválságnál helyettesítő élelmiszerként használták a helyiek.

Cherymoya – A puding állagú csoda

Ez egy dél-amerikai, krémes állagú gyümölcs. Gyakran esznek a belsejéből kiskanállal, mintha csak pudingot fogyasztanának.  Viszont ügyelni kell, rossz hatással lehet idegrendszerünkre, akár Parkinson kórt is okozhat, különösen, ha a héját is megesszük. 

Ha esetleg úgy éreznétek, hogy nem valami jó a kedvetek, akkor is érdemes ezt a gyümölcsöt fogyasztani, ugyanis B6 vitaminban rendkívül gazdag, ami a hangulatunk szabályozását segíti.  Prevencióban is fontos, depresszió megelőzésére is remek a kutatások szerint.  

Továbbá még érdemes megemlíteni azt is, hogy a látásotokat is élesíti, valamint segíthet a rák legyőzésében.  Ha esetleg hozzám hasonlóan ti is hajlamosak vagytok nyáron, a legnagyobb melegben is megfázni, van egy jó hírem: Ez a gyümölcs erre is jó. Több módon is el lehet készíteni, lehet tenni gyümisaliba, tortába, vagy úgy is tuti, hogy egyszerűen csak összekeveritek joghurttal.

Jujuba – A piros/kínai datolya

Dél-Ázsiában őshonos.  Rendkívül népszerű édesség Ázsiában kandírozva és szárítva is.  

Tehát ha esetleg unnátok a szokásos nasikat, ez is egy remek alternatíva. Továbbá készítenek belőle mézet és lekvárt is.  Régóta használják szorongásra, valamint jó hatással van az idegrendszerre, segít az alvászavarokban is.  A memóriára is jótékony hatással van, az Alzheimer-kór, valamint a demencia kezelésénél is sikereket értek el vele.  

Viszont ennél sokkal több kutatás kell, hogy megértsük pontosan hogyan hat az agyra. Krónikus betegségek kezelésénél is, használható, mint például a 2-es típusú diabetesnél.  

Mangosztán – Az Istenek gyümölcse

A gyümölcsök királynője Thaiföldön őshonos. Legértékesebb és legszentebb gyümölcsnek tartják. A legenda szerint, amikor Buddha megízlelte, Mennyország ajándékaként adta az embereknek.  Nagyon érzékeny, csak Thaiföldön él meg.  

Találkozhattok vele a szupermarket polcain, gyümölcslevet, és gyümölcspürét készítenek ebből a gyümölcsből.  Egyedül a mangosztán tartalmaz ilyen magas arányban xantont, ami egy gyulladáscsökkentő vegyület – egyes kutatások szerint hatékonyabb, mint a C és E vitamin.  A rohanó, stresszes életmód sokszor hozzájárul gyulladásos, daganatos betegséghez. A mangosztán nemcsak gyulladáscsökkentő hatású, hanem vashiánynál és vérszegénységnél is javasolják fogyasztását, illetve allergiák kialakulását is megelőzhetjük vele. 

gyümölcs

Összességében úgy gondolom, hogy a gyümölcsöknek számos jótékony hatásuk, és még sok remek tulajdonságuk van, amiről még nem is tudunk. Fontosnak tartom, hogy minél több gyümölcsöt fogyasszunk, különösen olyanokat, amiket még nem próbáltunk. 

Forrás: 1, 2,3, 4, 5

Képek: Kiemelt , Kép 1, Kép 2 , Kép 3  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük