tiktok

Gyanús a TikTok? – Meglepő információkkal támasztják alá

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A TikTok nevű kínai alkalmazás a koronavírus okozta lezárás óta hatalmas fejlődésen ment keresztül. Világszinten több milliárd ember használja, nagyrészük naponta több órán át. Azonban a háttérben van egy aggasztó állítás, mely alapján jelentős adatmennyiséget gyűjt rólunk, szokásainkról a használat közben és a háttérben egyaránt. 

Mi a probléma vele?

A kérdés megválaszolása rendkívül nehéz. A közösségi hálózatok felé a kezdetek óta él az emberekben egyfajta kétely, hogy tényleg biztonságos-e, hogy az élményeinket, mindennapjaink történéseit rajtuk keresztül osztjuk meg, és a telefonjaink aktív használatával, túlzás nélkül mondható, hogy mindent tudnak rólunk. Tehát okkal vetődik fel lehet benned is a kérdés, hogy nem jelenthet-e támadást felénk abból adódóan, hogy minden információt magunkról ingyen kitálalunk  a világhálón. 

tiktok

Azonban miközben ezt olvasod, a TikTokra vélhetően a világszerte újabb több millió ember regisztrált. Újabb több milliárd percnyi tartalmat töltenek  fel. Így okkal került fel a YouTube, a Facebook és az Instagram mellé a legismertebb social media oldalak listájára. De vajon miért is félünk tőle? Minden, ami kínai, arra gyanakvással kell tekintenünk?

Ezért érdekelt egy jelentés, amely megpróbálja megvizsgálni a szolgáltatás általános biztonságát. Egy ausztrál-amerikai kiberbiztonsági cég jelentésének szerzője, Thomas Perkins ezt írja:

,,A TikTok mobil alkalmazás nem részesíti előnyben az adatvédelmet. Az engedélyek és az eszközadatok gyűjtése túlságosan tolakodó, és nem szükséges az alkalmazás működéséhez.

Szintén megjegyzendő, hogy a TikTok IOS 25.1.1 szerver kapcsolattal rendelkezik Kínával, amelyet a 100 legnagyobb kínai kiberbiztonsági és adatszolgáltató, a Guizhou Baishan Cloud Technology Co Ltd üzemeltet.”

A legaggasztóbb tényező tehát az, hogy az adatgyűjtésnek nincsen értelme, mégis megtörténik. A vállalat nyilatkozata sem jelent megnyugvást számunkra:

„A TikTok alkalmazás nem egyedülálló az általa gyűjtött információ mennyiségét illetően. Az iparági gyakorlatnak megfelelően olyan információkat gyűjtünk, amelyeket a felhasználók megadnak nekünk, valamint olyan információkat, amelyek elősegítik az alkalmazás működését, biztonságos működését és a felhasználói élmény javítását.”

Most hihetünk nekik?

Hiába a magyarázat, a világot tekintve, a TikTok ellen számos adatkezelési vizsgálat indul. Önmagában nem is az adatgyűjtés tekinthető problémának, hanem az, hogy nem tudhatjuk, hogyan kezelik  és tárolják  biztonságosan a begyűjtött adatokat úgy, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá. A TikTok esetében azonban ez ismeretlen, míg társai adatkezelési normáiról legalább találni bő információt a világhálón. A TikTok felhasználóinak többsége rendkívül fiatal, feltételezhetően többségben vannak a kiskorúak a platformon, így eléggé kiszolgáltatottá válhatnak. 

Mit lehet tenni ellene?

Már elérhető az úgynevezett “Family Pairing” opció, amellyel a szülők kontroll alá tehetik a gyermek által megtekinthető tartalmakat. Ez minden platformon és a világhálón rendkívül jó lehetőség a szülők részére, hogy biztonságban tudják a gyermeküket. Azonban emellett mindenképp fontos lépéseket kell tenni azon a téren, hogy napjainkban is a szülők oktassák, segítsék a fiatalokat abban, hogy megfelelően használják az internet nyújtotta lehetőségeket. 

Képek forrása: Pixabay.com, Youtube.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük