Gazdasági helyzet és reális bér

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2008-as gazdasági világválság

Ahogy mindennek, úgy a 2008-as gazdasági világválságnak is voltak előzményei, melyek egyes közgazdászok szerint már 2006-ban, valamint 2007-ben is érzékelhetőek voltak, ezekre az intő jelekre különböző publikációkban próbálták felhívni a lakosság figyelmét, valamint a közelgő problémára. 2006-2007-ben már látványosak voltak az eszközárak növekedései, valamint az amerikai ingatlanpiacon is látványos áremelkedés ütötte fel a fejét. 

Előbbi a válság egyik okának is tekinthető. Utóbbi következtében azonban a bankoknak nagy mennyiségben kellett jelzáloghitelt kiadniuk, ennek oka a következő volt: „a különböző pénzügyi termékekkel a kockázatot át tudták hárítani a befektetőkre.” Annak érdekében, hogy a bankok át tudják hárítani a kockázatot úgy nevezett CDO2 termékeket (fedezett hitelkötelezettség) alakítottak ki a válságot megelőző években.

A válság az egész világot megviselte, számtalan családot lehetne meginterjúvolni arról, hogy a svájci frank alapú hitelek törlesztését hogyan próbálták kezelni, milyen hatással volt az életükre a gazdasági környezet. 

Mindez ellenére az üzleti bizalmi index 2016-ra sikeresen elérte azt a szintet, ami a válság előtt jelen volt. A válság első éveiben a foglalkoztatottak száma jelentősen csökkent, azonban 2013-tól sikerült növelni a lakosság körében a foglalkoztatottak számát, azonban csak 2016-2017-ben lépte át ez a szám a válság előtti értéket.

COVID19

A kiskereskedelmi forgalom 2008 óta tartó fejlődése visszaesett és negatív irányba indult, azonban ez nem tartott sokáig. A különböző fertőtlenítő és tisztító szerek, a wc papír, és a vitaminok utáni kereslet hirtelen megemelkedett. 

2020 márciusában a liszt és a cukor kereslete is többszörösére nőtt, mint előtte. Előbbi kereslete 168%- al nőtt a 2019-es évhez képest. A vállalatok egy része szüneteltette a tevékenységét és ideiglenesen munkaerőket is elbocsátott. 

A világjárvány alatt körülbelül 49-61 ezer vállalkozás döntött a munkássága szüneteltetése mellett. A vállalkozásoknál az éttermek, bárok, szépségápolást szolgáltatók kerültek hátrányba, hiszen előbbieket bezáratták és csak elvitelre valamint házhoz szállítással tudtak működni, náluk a cél az életben maradás és a fennmaradás volt. 

Az ukrán-orosz háború

2020 sem kedvezett a gazdaságnak, ahogy 2021 sem, a világjárvány miatt. Azonban még ki sem lábalt a világ a COVID19 által okozott károkból, 2022 februárjában kirobbant az ukrán- orosz háború, amely még nagyobb hatást gyakorolt a már megcsépelt gazdaságra. 

Az egész világot érintő konfliktus miatt újabb intézkedéseket kellett hoznia a magyar kormánynak. Az inflációs ráta az egekbe szökött, bár szakértők szerint 2023 tavaszára ez a mutató csökkeni fog. Az inflációs ráta 2022-ben átlagosan 14,5% volt. Ez azt mutatja, hogy a háztartások által saját felhasználásra vásárolt termékek és szolgáltatások ára mennyit változott átlagosan az előző év azonos időszakához képest. 

A munkaerőpiac

Általánosságban az mondható el, hogy munkaerőhiány van jelen, nemcsak Magyarországon, hanem Európában és most már a világon is. Ennek oka többnyire, hogy a társadalom öregszik és kevés az olyan fiatal, aki munkát vállalna. Ráadásul a meglévő fiatalok 30-40 évesen vállalják az első gyermeküket. 

Azonban ha az úgynevezett “Ratkó korszakot” tekintjük, akkor leegyszerűsítve a kormány különböző intézkedésekkel előidézte a baby boomokat. Az ebben a korszakban születettek mostanság mennek nyugdíjba. 

A magyar államra nézve most érkezik egy óriási teher, ugyanis két oldalt kell figyelembe vennünk: az egyik részről, hogy egyre kevesebb a munkavállaló, míg a másik oldalról egyre többen vonulnak nyugdíjba. A 2010-es évek környékén megnyílt a lehetőség, hogy azok, akik munkát szeretnének vállalni sokkal egyszerűbben tudtak külföldön elhelyezkedni. Stilizálva nyelvtudás, szakértelem és egy lakhely kellett az elhelyezkedéshez. 

Létezik reális bér?

Egy olyan világban, ahol egyes cégek a felvételi elvárásból kiveszik az egyjegyű összeadást, valamint a munkavállaló diktál, létezik-e reális bér? A vállalatok, cégek különböző forrásokból tudnak tájékozódni, hogy milyen béreket ajánlanak más helyeken az alkalmazottak számára, ennek ellenére úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben nincsen reális bér, amely mindenki által elfogadott lenne. Minden embernek mások az igényei és az ezek kielégítéséhez szükséges pénzösszeg. 

Ne hagyd ki további cikkeinket sem a témában!

Források: 1 2 3

Képek forrása: kiemelt kép1 kép2 kép3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük