Fit-shaming és skinny-shaming – Hogyan birkózzunk meg vele nyáron?

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A bodyshaming egy globális probléma. Szerencsére egyre többen vannak, akik erre a komoly problémára felhívják a figyelmet.  Különösen a molettebb egyéneket pécézik ki maguknak az emberek.  Viszont van két kevésbé ismert ága is ennek a fajta megalázásnak: a fit-shaming és a skinny-shaming.  Szintén nehéz ezekkel megbirkózni, különösen nyáron, amikor az elviselhetetlen a meleg, és nyilván ehhez megfelelően öltözködünk.  Ebben a cikkben többek között arra keresem a választ, hogy mi a közös köztük, illetve hogyan lehet megbirkózni ezekkel a bántalmazási formákkal?

Mit is jelentenek pontosan?

Fit-shaming az, amikor az egyén tulajdonképp azért részesül valamilyen féle bántalmazásba, mert látszik, hogy fitt és sokat edz.  Természetesen ez lehet úgymond a való életben is, viszont még gyakrabban előfordul a social médián.  Amíg világ a világ, az emberek mindig is szerették a saját maguk sikertelenséget másra kivetíteni.  A pszichológiában leegyszerűsítve ezt nevezzük projekciónak. Tehát a projektálás ebbe a fajta bántalmazásban mondhatni még nagyobb szerepet tölt be, mint a többi bántalmazási formánál. 

PHOTO: Our actors, Ben, Paulina, and Jennifer in character.

A skinny-shaming pedig nem más, hogy azért bántalmaznak valakit – legtöbbször emocionálisan – mert vékony.  Sokszor pedig ezt teljesen normálisnak tartják, mert azt gondolják, hogy vékony az illető, neki sokkal könnyebb az élete.  Egyáltalán nem is látnak bele, mit okoz ez az illetőnek, ez számukra ugyanis csak egy vicc. Sokszor teljesen tudattalanul csinálják, és nem veszik, észre milyen nagy súlya van a szavaiknak. 

Mi a közös bennük?

Mindkettőt elfogadhatónak tartják. Sokszor, amikor a body-shaming szót meghalljuk, ebből a fat-shamingre asszociálunk.  Természetesen ez is egy rendkívül komoly probléma, szerencsére egyre többen hívják fel a figyelmet erre, de az utóbbi kettőre még nem annyira.  A társadalom alapból elvárja, hogy különösen egy férfi edzett legyen, a nőktől pedig azt, hogy vékonyak, de ne túl vékonyak. Abba viszont nem gondol bele, hogy mennyire degradálóan hat ez a fajta bántalmazási mód, vagy nem önakaratából ilyen vékony valaki.  Az alacsony testsúly lehet ugyanis pajzsmirigy túlműködés következménye is, ugyanis a túlműködésnél felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok.

Valamint az emberekkel mindenképp meg kell értetni mindkét esetben azt, hogy semmi esetre nincs joguk mások testalkatára megjegyzést tenniük. Egy ilyen megjegyzés következménye lehet egy életre szóló trauma, énkép és testképzavarok és még sorolhatnám. 

Rendben, de mégis mit tehetünk ellene? 

A legfontosabb az, hogy ne higgyünk el mindent, amit a közösségi hálón látunk.  A photoshop ugyanis  csodákra képes. Elérhetjük vele a tökéletes testet, ami nem túl vékony, mégse túl molett, valamint pont annyira fittek lehetünk, amennyire elvárják tőlünk….. néhány kép erejéig. Aztán odaállunk a tükör elé, és rádöbbenünk, hogy sosem fogunk és nem is kell ismeretlen emberek elvárásainak megfelelnünk, se nyáron, se télen… Nincs az az évszak, amikor meg kéne.  Viszont hogy ez a gondolat hihetővé váljon, az önértékelés fejlesztése elengedhetetlen.

Azt is fontos megemlíteni, hogy ha edzünk azt magunkért tegyük, ha pedig szünetet tartunk, szintén magunkért.  Az egészség a legfontosabb, és a túledzés nyilván nem az, viszont edzés közbe tudatába kell lennetek azzal, hogy ti ismeritek a saját testetek, és kitapasztaljátok, hogy érjetek el olyan eredményt, ami számotokra előnyös.  Valamint a negatív kommenteket is át lehet fordítani egy fajta hajtóerővé. Nagyon fontos, hogy dolgozzunk az önszereteten, ne ostorozzuk folyton önmagunkat. Valamint az étellel való kapcsolatra is oda kell figyelni. Ne féljetek szakember segítségét kérni, például pszichológusi segítséget. 

Érdekes esetek a fit-shaminggel és skinny-shaminggel  kapcsolatban

Ezekkel a problémákkal sok sztárnak is meg kell birkóznia. Zendaya híres színésznő 2016-ban a Kid ’s Choise  Awardson vett részt.  Ott nyert díjat a kedvenc női tv sztár kategóriában. Viszont ezt nem élvezhette zavartalanul, ugyanis Julie Kausner, humorista eléggé mellé lőtt a viccelődéssel, és skinny-shaming lett belőle. Termesztésen Zendaya ezt nem hagyta szó nélkül. Felhívta a figyelmét a humoristának, hogy mások testalkatának degradálása nem vicc tárgya, és felszólította, hogy képezze magát jobban a témával kapcsolatban. 

Sokszor az edzett  embereket éri legjobban  támadás. Világbajnok kosárlabdázó és az Everybody’s Fit edzőterem tulajdonosa Megan Johnson – Mccullough is kapott savat, ugyanis az Instára feltöltött képét elmaszkírozták és sértő feliratokat is hozzátettek  a fitness iparban biztosan „nagyon jártas” illetők.  A volt világbajnokot nem az zavarja konkrétan, hogy  ő lett ennek a célpontja, ugyanis meg van elégedve az alkatával. Inkább a fiatalabb korosztály miatt aggódik, hogy a social médián látott negativitás hogy hathat az önképükre.  Megemlíti, hogy  a név nélküli, személytelen írogatás mennyire könnyűvé teszi embertársaink megalázását.  Sokszor maga a plattform felelős, hogy ezeket hagyja.  Ugyanis az előbb említett elmaszkírozott fotót az Insta egyáltalán nem találta sértőnek.  

Összességében úgy gondolom, hogy minden évszakban, különösen nyáron, sokkal jobban oda kéne figyelnünk arra, hogy  elfogadjuk az alkatunkat, és edzeni is a saját céljainkért, illetve egészségünkért eddzünk elsősorban. Illetve  működhet az is, ha a negatív kommenteket hajtóerőként kezeljük. Azon nem tud az  ember változtatni,  hogy milyen negatív kritikák érik őt alaptalanul, azon viszont igen, hogy hogy kezeli.  

Forrás: 1, 2, 3, 4

Képek: Kiemelt, Kép 1, Kép 2 , Kép 3  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük