Felvettek az egyetemre, de nem tudom, hogy beiratkozzak-e?

+1
0
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Felvételt nyertél egyetemi szakra és bizonytalan vagy abban, hogy elkezdd majd szeptemberben? Szeretném nektek ismertetni a helyzeteteket és rávilágítani mindkét oldalra. Gimnázium után hasonló helyzetben voltam annyi különbséggel, hogy én biztosan tudtam, hogy nem megyek el beiratkozni, azonban rá egy évre már kérdés sem volt, hogy ősztől költözök le Pécsre.

Miért hezitálok?

Erre a kérdésre ezer válasz létezik, de a leggyakoribb mégis az, hogy nem alakult ki konkrét kép a fejedben mit szeretnél és milyen út vezet hozzá. Nagyon sok olyan embert ismerek, akik társadalmi vagy szülői nyomásra jelöltek meg egyetemi szakokat. Iskolatársaim nagy része is jelentkezett ide-oda egyetemre, mert ez volt a kimondatlan sorrend: általános iskola, gimnázium, egyetem. Azonban nincs ilyen. Már mondhatni szokássá vált, hogy ha valaki befejezte a gimnáziumot, következő évben mélyíti tanulmányait egyetemen, főiskolán. Ez mind szép és jó, ha van konkrét kép a fejünkben arról, mit szeretnénk és milyen végzettség, diploma kell hozzá.

Azonban a hezitálás akkor alakul ki, amikor ez nincs meg. Akkor fogsz ezen rágódni, amikor nem kötődsz különösebben a szakhoz. Ha nem is érdekel igazán egy szak, akkor nem is érdemes elkezdeni, mert azért mindegyikben vannak húzós részek, amikkel meg kell szenvedni. Ha azok is vért izzadnak rajta, akiket érdekel és akiknek ez az álmuk, akkor az, akinek semmi kötődése hozzá vajon mit fog csinálni? Ilyen esetben én mindig azt tanácsolom, hogy hallgass a szívedre. Akármennyire is klisé ez, valóban így van.

Én gimi után tudtam mit szeretnék mégis kihagytam egy évet, mert nem sikerült az általam első helyen megjelölt szakra felvételt nyernem, de tudtam, hogy én mást nem szeretnék. Csak azért nem fogok elmenni egyetemre, hogy elmondhassam, hogy ott vagyok. Olyat szeretnék csinálni, ami valóban érdekel. Ha ehhez több kell, akkor megyek és teszek bele többet és megpróbálom újra.
egyetem

Az izgatottság és az apró félelem normális

Sokaktól hallottam azt is első évben, hogy féltek kissé az egyetemtől. Nagy váltás lehet ez, azonban maximálisan megéri. Itt valóban azt tanulhatod, ami igazán érdekel és amivel a későbbiekben foglalkozni szeretnél. Természetesen lesznek nehezebb félévek és időszakok, tárgyak, amiket utálni fogsz, de ez is a része és mindenhol lesz ilyen. Viszont ott állni majd a diplomaosztón a jól megérdemelt tudással a kezedben felemelő érzés lesz. Van egy mondás miszerint, ha valami egyszerre megijeszt és izgalommal tölt el, abba érdemes belevágni.

Ha bizonytalan vagy, adj egy esélyt neki, hisz nem tudod miről mondasz le, amíg nem vagy ott és látod a saját szemeddel, tapasztalod a saját bőrödön. Vannak szakok, ahol rémhírek keringenek milyen nehéz és szivatós, de én valahogy ezeknek sosem engedtem teret. Nyilván tudom, hogy nehezek és el is ismerem, de kizárólag mások véleménye, elmondása miatt sosem döntöttem valami mellett vagy ellen. Meg kell hallgatni azokat az embereket, akik már végeztek és van tapasztalatuk, de nem szabad csak ezen a szűrőn keresztül nézelődni. Hallgasd meg őket, rakd el az információt, de állj hozzá úgy, mintha sosem hallottál volna róla semmit! Legyen saját tapasztalatod és véleményed az adott szakról!

Mit hagysz ki?

Igazából azzal, hogy elmész beiratkozni a kijelölt napon, veszteni semmit sem tudsz, hisz az első hónapban még semlegesítheted az aktív tanulói jogviszonyod. Ha hezitálsz vagy tartasz a szaktól, az egyetemtől, szerintem mindenképp menj el beiratkozni, hogy lásd milyen és miről mondasz le. Lehet, hogy nem lesz jó, de az is lehet, hogy igen és ez fog megerősíteni eben, azonban, ha csak úgy eldobsz egy ilyen lehetőséget mindig ott marad majd a fejedben a „mi lett volna, ha…”, ami bizony nem jó és könnyen lehet, hogy sokáig bánni fogod. Ismerkedj és járj el helyekre, legyél ott a rendezvényeken az elején, hogy a részese légy!

Saját bőrödön tapasztald meg milyen lenne ebbe a közegbe tartozni és mit hagysz ki, ha nemet mondasz. Azt már tudjuk, sejtjük mi történne, ha nem iratkoznál be, de azt még nem, hogy mi lenne, ha igen. Többek között csodás helyeket, embereket ismerhetsz meg az egyetem által. Felfedezhetsz egy várost, melyet idővel otthonodnak nevezhetsz. Tanulhatsz arról, ami érdekel és nem utolsó sorban bulizhatsz rengeteget. Az egyetem nagyon sok mindent foglal magába emiatt is színes a paletta, amiből lehet válogatni. Én mindenképp azt tanácsolnám, hallgass a megérzéseidre és a szívedre! Ők általában sosem hazudnak és emiatt úgy fogsz dönteni, ahogy az neked igazán jó.
egyetem

Ha érdekelnek más informatív gólyáknak írt írások, ide kattintva, illetve ide kattintva is olvashattok bővebben.

Remélem tudtam segíteni egy picit a döntés meghozásában és minden úgy fog történni, ahogy történnie kell! Sok sikert kívánok mindenkinek!

Képek forrása: kiemelt kép, 1.kép, 2.kép