Fánkok nyomában – Idén is megrendezik az Országos Farsangi Fánkfesztivált

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő.”

Ki ne ismerné ezt a vidám gyerekdalt? Vagy azért, mert a farsangi emlékei elevenednek meg maga előtt, vagy azért, mert gyermeke, testvére van, aki épp most éli át ezeket a hagyományokat. Ugyanis a farsang egy hagyomány, és ha már farsang akkor fánk. Viszont, hogy honnan is ered fánk és mit kell róla tudni, azt hamarosan megtudjuk.

Előtte azonban a figyelmetekbe ajánlanék egy eseményt, ami eddig minden évben megrendezésre került Nagykanizsán és ez idén a koronavírus miatt sem lesz ez másképp. Ez pedig az Országos Farsangi Fánkfesztivál, ugyanis, ha fánk, akkor Nagykanizsa. 

Utánajártam egy kicsit magának a programnak és annak, hogy egy fánkfesztivál, hogy zajlik online térben. A szervezők minden kérdésemre készséggel válaszoltak.

Mikor rendezték meg először Nagykanizsán az Országos Farsangi Fánkfesztivált?

A fesztivál 2009-ben került először megrendezésre. Idén sem szerettük volna megszakítani ezt a hagyományt, ezért bár egy kicsit másképp, de ebben a helyzetben is megszervezzük a rendezvényt.

Mit lehet tudni az fesztiválról úgy általában?

Az Országos Farsangi Fánkfesztivál a Magyar Fesztiválszövetség tagja, valamint alapító tagja a Gasztrokulturális Tagozatnak. A minősített fesztivál címet 2018-ban kapta meg. A Turisztikai Évadnyitó és Díjátadó Gála megnyitóján hét alkalommal vett részt. Erre a rangos eseményre minőségi magyar termékeket kínáló fesztiválok kaptak meghívást, akik kivívták a közönség és a turisztikai szakma elismerését.

A fesztivál során gasztronómiai, kulturális és művészeti programok, bemutatók színesítik a kínálatot. A jelmezes felvonulás nemcsak Nagykanizsa lakóinak, hanem a távolról érkező turistáknak is vidám és látványos élményt biztosít a farsangi időszak lezárásához. A rendezvényt kísérő médiafigyelem messze földre viszi Nagykanizsa és Zala megye jó hírnevét.

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház által szervezett nagykanizsai Országos Farsangi Fánkfesztivál valódi zalai hagyományokat ápol, színesíti a turisztikai kínálatot.

Miért pont Nagykanizsa a fánk központja?

A rendezvény a napjainkig élő farsangi fánkkészítés hagyományához kötődik, mely Zala megyében egyértelműen jelen van, ezért is tekinthető Nagykanizsa a fánk központjának. Több rekordot is megdöntött már a fesztivál, így vitathatatlan, hogy hatalmas közönség rajong a rengeteg féle fánkért, amelyet a fesztiválon a korábbi években lehetőség volt megvásárolni.

Idén is megrendezitek a fesztivált?

Igen, rendhagyó módon, de ebben az évben is megrendezésre kerül az Országos Farsangi Fánkfesztivál, immár XIII. alkalommal.

Milyen programokkal készültök, hogyan?

A kulturális programokat sajnos idén csak erre az alkalomra elkészített, de előre felvett műsorokkal az online térben tudjuk megvalósítani. Minden előadóval és közreműködővel, valamint a fánkkészítő versenyben résztvevő csapatokkal egyaránt előzetesen forgatjuk le az anyagot, amely a www.farsangifankfesztival.hu weboldalon lesz elérhető február 12-én és 13-án. 

A weboldalon fellelhető tartalmak mellett Nagykanizsa különböző pontjain lehet majd különböző fánkokat vásárolni. 

A program a következő linken érhető el.

(Minden programelem szintén ezen a weboldalon lesz majd elérhető a rendezvény időpontjában, továbbá azt követően.)

Az érdeklődők miképp vásárolhatják meg idén a farsangi finomságot?

A fesztivál időpontjában (február 12-én és 13-án) számos helyszínen nyílik lehetőség a desszertek megvásárlására. A Gerő Cukrászdákban, a Heni Cuki Cukrászüzemben, a Sissy Cukrászdában és a Trojkó Sütödében pénteken és szombaton is, a Knysa – Kitchen&Bar-ba pedig szombaton tudnak fánkot venni az érdeklődők. Előrendelésre mindegyik helyszínen van lehetőség, ahogy a Nagykanizsa Központi Óvoda tagóvodáiban is. Az édességhez természetesen ez alkalomból alacsonyabb áron juthat minden fánkkedvelő.

Ha jól tudom nemes célt szolgálatok a fánkokból befolyó összeggel, mi ez egészen pontosan?

A fánkok eladásából befolyó teljes összeget a szervezők és partnereik két kisgyermek számára ajánlották fel. Az egyik támogatott Béres Julcsi, aki egy nagyon ritka genetikai bőrbetegséggel küzd. A másik támogatott Gondi Zétény, aki néhány éve súlyos balesetet szenvedett. Minden helyszínen adománygyűjtő ládát fogunk elhelyezni, így aki segíteni szeretne a gyermekeknek és családjaiknak, megteheti. Bármilyen kis összeg nagy segítséget jelent számukra. 

A fesztivál idei programjai részletesen

Én személy szerint azt ajánlom, aki kedveli a fánkokat, az mindenképp egy kirándulás erejéig látogasson el Nagykanizsára és kóstolja meg a különböző helyszíneken a finomabbnál finomabb fánkokat, hisz ahogy azt elmondták, ezzel egy elég nemes célt is szolgálnak a szervezők. 

Ha ez mégsem megvalósítható a programokat követheti akárki az online térben is.

Viszont, ahogy ígértem beszéljünk kicsit magáról a fánkról is.

Az ókori rómaiak és görögök is ettek már fánkot. Ennek ugyan még más alakja volt, hosszúkás volt és a sütést követően mindezt mézzel vagy halszósszal kenegették meg. Mindenesetre nem olyan volt, mint a ma ismert fánk. Az én legnagyobb örömömre, teszem hozzá.

Aztán mindez a középkorban megváltozott itt már az arabok élesztővel készítették a tésztát, de még ez sem volt édes, nem volt benne cukor. 

Nálunk Európában a XV. századtól kezdett el népszerű lenni. A nyers tésztát gombás, húsos vagy ezekhez hasonló sós töltelékkel töltötték meg és így sütötték ki. 

A fánk az 1800-as évektől kezdett elterjedni Magyarországon. Egyre több helyen lett szokás, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakban az asztalra kerüljön ez a finomság. 

És hogy honnan a szalagos fánk elnevezés? A barna fánkon körbefutó fehércsíkról kapta a nevét, amely csík egyébként a fánk tökéletességét is jelzi. Egy jó fánk bizony a háziasszony büszkesége. 

Magyar Elek „Az ínymester nagy szakácskönyve” című művében a következőképp írt erről: „A farsangi fánk legyen könnyű, miként a hab, és omlós, hogy szinte elolvadjon az ember szájában. A színe pedig legyen aranysárga. A derekán szabályos körben fehér cingulus vonuljon, amelyet köznyelven ranftlinak is neveznek. És forrón tálalják elénk farsang idején.”

A hagyományos szalagos fánk

Mindenesetre egy dologban megegyezhetünk, jó dolog, hogy ezt a finomságot is feltalálták és fogyasztjuk, valamint, hogy van egy időszak, amikor különösen nagy hangsúlyt szánunk ennek, ugyanis személy szerint én nagyon kedvelem ezt a nyalánkságot és szívesen fogyasztom.

Végezetül a Femina szalagos fánk receptje alapján egy hagyományos szalagos fánk receptet osztanék meg veletek, hogy ti is eltudjátok készíteni ezt a pofonegyszerű desszertet.

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ

50 dkg liszt 

5 dkg cukor

5 dkg vaj

3 dl tej

3 dkg élesztő

2 db tojássárgája

1 csipet só

A TETEJÉRE

porcukor, lekvár

Elkészítés:

Langyosítsd meg a tejet, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, a sót, a maradék cukrot és tejet, a puha vajat, majd a tojássárgákat is. Dagassz rugalmas tésztát, takard le, és keleszd egy órán át. 

Ha a tészta a kétszeresére nő, borítsd enyhén lisztezett felületre, és nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval, esetleg pohárral szúrd ki. Bő, forró olajban, közepes lángon, fedő alatt süsd a fánkokat. Amikor az egyik felük aranybarna, fordítsd meg, és fedő nélkül süsd meg a másik oldalukat is. Szedd ki az olajból, majd csepegtesd le papírtörlőn. Tálaláskor szórd meg porcukorral, és kínálj hozzá lekvárt.

Jó étvágyat hozzá!