ferenc pápa

Ezt gondolja Ferenc pápa a Tinderről – Ferenc pápa válaszol filmajánló

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

2021 végén jelent meg a Netflixen az „Egy generáció története”, vagyis az a négyrészes minisorozat, melyben Ferenc pápa 18 idős emberrel együtt megosztja élettapasztalatait, bölcsességeit. Idén április 5-én pedig egy újabb streamingplatformon, a Disney+ „vásznán” is feltűnt a Szentatya, ezesetben 10 fiatallal az oldalán.

Ezen a ponton megkérnélek, hogy mielőtt előítéletektől dúltan felfüggesztenéd a cikk olvasását, kérlek ne tedd! Hisz túl egyszerű – mondhatom talán, hogy egyhangú – lenne, ha Ferenc pápa 10 hívő katolikussal beszélgetne ebben a filmben. Szóval nem csak a cikk, de a film is ajánlott mindenkinek, legyen akár katolikus, akár református, akár egyáltalán nem is vallásos. Adj neki egy esélyt!

Amint értesültem a megjelenésről, azonnal izgatni kezdte a fantáziámat, hogy megnézzem. Abban bíztam, hogy lesz benne valami olyan elgondolkodtató téma, mondat, mely a nézőben is elindít valamit. Másrészről reménykedtem abban is, hogy a film az élethez való hozzáállásunkra is pozitív hatással lesz: megtanít egy pozitív, elfogadó, empatikus értékrendre. Tudjátok: hogy olyan film lesz, amitől erőt nyerünk. Amitől optimisták leszünk. Ami ad valami útravalót, amit magunkkal vihetünk, kamatoztathatunk az életben!

Ha érdekel, hogy beteljesültek-e a várakozásaim, akkor tarts velem, hiszen ebben a cikkben ennek a filmnek a hátteréről, a cselekményéről, valamint a róla alkotott véleményemről hoztam néhány gondolatot!

Vigyázat! Néhány helyen spoilereket tartalmazhat!

A filmről

A Közel másfélórás dokumentumfilm rendezői Jordi Évole és Marius Sánchez, akik a világ számos országából, közel 200 fiatal közül választották ki azt a 10 embert, akik végül szerepet kaphattak a filmben. Amint már utaltam rá korábban, nem mindenki vallásos közülük. Vannak katolikusok, egy szenegáli muzulmán fiú, valamint egyáltalán nem hívők is.

A film 2022 nyarán készült Rómában, helyszíne pedig egy második emeleti közösségi iroda.

Cselekmény

A legtöbb fiatal a forgatás miatt utazott Olaszországba, így a bevezető részben megismerkedhetünk a szereplőkkel az otthonukban, saját környezetükben is. Mindemellett Ferenc pápa mindennapjaiba is bepillantást nyerhetünk néhány pillanat erejéig.

A fiatalok egy rövid bemutatkozás, ismerkedés, beszélgetés után összegyűlnek a közösségi térben a pápa fogadására, aki közben elindul székhelyéről a külvárosba. Mindenki nagyon izgatott, azt gondolom érthető módon, hiszen nem mindenki mondhatja el magáról, hogy személyesen, élőben találkozott a katolikus egyházfővel, azt pedig főleg nem, hogy hosszabb időn keresztül beszélgethetett vele az egyházi és a világi élet fő problémáiról.

ferenc pápa

Megérkezik a helyszínre a Szentatya is, és az eszmecsere nagyon hamar beindul, csak úgy özönlenek az érdekesebbnél érdekesebb témák a beszélgetésbe. Szó esik többek között a migráció problémájáról, a kiközösítésről, bántalmazásról, zaklatásról. Ugyan mindenki máshonnan, más háttérrel és vallási nézettel érkezett a forgatásra, egy dolog azonban mindenkiben közös: mindenkinek van valamilyen keresztje, amit hordoz magával. És mindenki az őt leginkább foglalkoztató problémáról szeretné kikérni Ferenc pápa véleményét.

Mit gondol az abortuszról, az egyházon belüli bürokráciáról, a feminizmusról, és a hívők egyre fogyatkozó számáról, az elfogadásról, kiközösítésről? – hogy csak néhányat említsek a felmerülő témák közül.

Szóba kerül a Tinder is, melyről még nem hallott korábban a Szentatya, azonban a jelenlévők elmesélése után elmondja, szerinte az a jó a fiatalokban, hogy nyitottak, szabadok, nincsenek számukra határok – a kifejezés jó értelmében. Erre pedig jó bizonyíték a Tinder, melyen keresztül ismerkedni tudnak másokkal.

A beszélgetés során mindenki elmeséli a saját történetét, félelmeit. Mindent kendőzetlenül megosztanak a Szentatyával. Ő pedig türelmesen és érdeklődően hallgatja őket. És persze elfogadással. Hiszen vannak itt olyan fiatalok is, akik élete, nézetei, értékrendje abszolút nem egyezik a római katolikus vallás tanításával.

Egyházat elhagyó, vallását feladó volt apáca, nembináris fiatal, és a testét az interneten értékesítő, pornóvideókat készítő fiatal anyuka. Ők is ott ülnek a 10 fiatal között, akik megoszthatják gondolataikat Ferenc pápával. Ő pedig megosztja gondolatait a fiatalokkal.

„Nagyon sokat tanultam tőletek. Ez nagyon jót tett nekem, és köszönöm nektek.” – így zárja a beszélgetést.

Mit tanulhatunk a filmből? Mit tanulhatunk Ferenc pápától?

Azt gondolom, rengeteg dolgot meg lehet itt említeni, de talán a legfontosabb, az az elfogadás. Hogy senkihez ne előítéletekkel álljunk hozzá. Helyette próbáljuk inkább megérteni mások viselkedését, nézeteit, elfogadni azokat. Hiszen nem tudhatjuk senkinek a hátterét, a keresztjeit. Ahogy Ferenc pápa is tette, tanuljunk másoktól, hiszen mindenkiben van valami olyan pozitívum, melyet helyesen alkalmazva kamatoztatni tudunk a saját életünkben is.

Forrás: 777blog.hu

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük