A Közgáz oktatói ezért döntenének most is a PTE mellett!

+1
0
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A felvételiző diákok előtt most nagyon meghatározó döntések állnak. A felnőtté válás kapujában nehezen tudjuk megmondani, hogy a jövőben milyen helyen állnánk meg magunkat, illetve, hogy hol képzeljük el magunkat 10 év múlva. A Közgazdaságtudományi Karon idén négy nappali FOKSZ képzésre, hat alapképzésre, egy osztatlan képzésre és négy mesterképzésre jelentkezhetnek a jövendő hallgatók. A felvételihez szükséges egyetemeket már megjelöltétek, azonban lehetőségetek van módosítani azok sorrendjén. Ahhoz, hogy a saját jövőtök érdekében a megfelelő döntést hozzátok az alábbi cikkünkben a Közgáz oktatóit kérdeztük meg arról, hogy ők miért választották anno a PTE-t, illetve, hogy miért ajánlanák ezt a kart a most felvételiző diákok számára a számtalan képzési lehetősége mellett.  

Venczel-Szakó Tímea- tanársegéd- Vezetés-és Szervezéstudományi Intézet

Miután eldöntöttem, hogy a közgazdaságtudomány területén szeretnék továbbtanulni, nem is volt kérdés, hogy Pécsen maradok, és a PTE-re jövök. Sokan, a középiskolai osztálytársaim közül felmentek Budapestre tanulni a középiskola után, mert az messze van, távol a szülőktől, remélve, hogy nagyobb szabadságot kapnak. Tették ezt akkor is, amikor az adott szakot akár Pécsen is elvégezhették volna. Nekem soha nem volt ilyen tervem, nagyon szerettem a várost, nem szerettem volna elszakadni a szüleimtől, barátaimtól. Emellett persze nagyon sok jót hallottam a pécsi képzésről, a hallgatói életről, az oktatás színvonaláról, így maradtam Pécsen, és a mai napig büszke vagyok arra, hogy a PTE-n végeztem.

A PTE-t csak ajánlani tudom a felvételiző diákoknak. Úgy gondolom, nagyon színvonalas oktatás folyik az egyetem falain belül, számos nemzetközileg elismert oktatóval, képzéssel, ehhez kétség sem fér. Folyamatos fejlesztések zajlanak, például az infrastruktúra terén. Az egyetem színvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint a különböző mutatók, helyezések, felmérések, amik az országban található más intézményekkel, továbbá nemzetközi intézményekkel összehasonlítva rangsorolja a PTE-t. Nem utolsó sorban pedig a hallgatói életet emelném ki, továbbá Pécs városának gyönyörű fekvését. Véleményem szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy az egyetemi éveink még szebbek lehessenek.

pecsikozgaz1dont

Dr. Csapó János- egyetemi docens-Marketing és Turizmus Intézet

Egykori kaposvári lakosként az 1994-es földrajz OKTV 10. helyezését elérve szerencsére bármelyik egyetemet választhattam volna, az akkori Janus Pannonius Tudományegyetem Természettudományi Karának földrajzi képzésére azonban azért esett a választásom, mert egyrészt a lakhelyemhez közeli városban tanulhattam, másrészt pedig az említett tanulmányi versenyen néhány óra erejéig megismerhettem Prof. Tóth József elnök urat, akinek karizmája és tudása is inspirált, hogy Pécsre jelentkezzek. A földrajz tanár szak mellett egy év áthallgatás után a Bölcsészettudományi Kar angol szakára is felvételt nyertem, a turizmussal kapcsolatos ismereteimet azonban a Földrajzi Intézet képzéseinek keretében sajátíthattam el. 

Azt gondolom, hogy Pécsett a PTE ismertsége és elismertsége mellett azért is érdemes tanulni, mert a város tényleg egy olyan nyüzsgő kulturális élettel bíró, inspiratív környezet tud biztosítani a hallgatók számára, ahol többek közt nemcsak magyar, hanem egyre növekvő számú nemzetközi hallgatóval is megismerkedhet, ami véleményem szerint elengedhetetlenül szükséges egy bármilyen tudományágat művelő hallgató számára. Turizmus oktatóként és kutatóként természetesen kihangsúlyoznám, hogy mind Pécs, mind a régióközpont tágabb környezete, a Mecsekkel, a Villányi-hegységgel, a borvidékkel, a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal, Szigetvárral és Moháccsal, illetve még számos itt fel nem sorolt desztinációval és vonzerővel kiváló környezetet biztosít hétvégi kirándulásokra, terepgyakorlatokra, családi-baráti összejövetelekre.

És visszatérve a kulturális értékekre, Pécs, a magyar Liverpool jelenkori kulturális életéhez szervesen hozzátartozik, hogy számos, országos hírű könnyűzenei zenekart „nevelt ki”, úgy, mint a Kispál és Borz, Kiscsillag, 30Y, Halott Pénz, Punnany Massif és még számos egyéb ismert zenekar. Ugyanez érvényes a komolyzenére is, ahol kiemelhetjük a Szélkilátó zenekart (komolyzenészek könnyed(ebb) hangulatú megzenésített versekkel), a Pannon Filharmonikusokat, Pécsi Kamarakórust, a Bartok Béla férfikart, vagy a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekart. 

 

Varga Gabriella-mesteroktató- Marketing és Turizmus Intézet

A PTE KTK MTI munkatársaként mindenkit arra bátorítok, hogy városunkat válassza egyetemi tanulmányaihoz, mivel ez egy rendkívül élhető város nagy lehetőségekkel, ahol pezseg az egyetemi élet és az elmúlt egy évben is éltünk az online tér nyújtotta lehetőségekkel, hogy Hallgatóink folyamatosan érezzék, hogy egy egyetemi közösség tagjai. A város számos lehetőséget nyújt a kulturális és kulturált kikapcsolódásra, elég csak az itt, illetve a megyében található Világörökségi helyszínekre gondolni, a Mecsek felfedezése is remek kikapcsolódási lehetőség. Mint a Turizmus Munkacsoport oktatója mindenképpen felhívnám a figyelmet az Intézetünkre, hiszen a pandémia lecsengése után a turizmus az egyik legjobban felívelő ágazat lesz, ahol a jól képzett humán erőforrásra nagy szükség lesz és nálunk piacképes, gyakorlatorientált szakmát tudnak tanulni.

Ne feledjétek, július 8-ig van lehetőségetek módosítani a jelentkezésetek sorrendjén! Az oktatók javaslata alapján vegyétek figyelembe az egyetem közelségét és az oktatás minőségét is! Reméljük hamarosan találkozhatunk veletek szeretett egyetemvárosunkban és a Pécsi Közgáz falai között!

Ha érdekel, hogy milyen 5 érvünk van a PTK-KTK mellett akkor kattints ide.