EZÉRT ÉRDEMES A PÉCSI ORVOSIT VÁLASZTANI A PTE ÁOK OKTATÓI SZERINT

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Orvostanhallgatónak készülő középiskolásként az országban csupán négy lehetőség közül választhat célirányt egy felvételiző, a döntést viszont ez nem könnyíti meg. Hat év épp elég hosszú idő, hogy fontos szempont legyen a jelentkezésnél: Melyik városban, milyen közösségben és milyen hangulatban szeretném eltölteni az előttem álló egyetemi éveket? Szerintünk Pécs, a PTE, és azon belül az ÁOK-os hétköznapok választ adnak ezekre a kérdésekre, a miértekről pedig oktatóinkat is megkérdeztük, fogadjátok szeretettel ajánlásaikat.

Magatartástudományi Intézetünk tanára, Dr. Füzesi Zsuzsanna így vélekedik az egyetemi létről és annak pécsi formájáról: „Tanulni bárhol lehet. Otthon, online, egyedül, és számos más egyetem is biztosítja a tanulás feltételeit. Igazi, összetartó, egymást támogató közösségben azonban különlegessé, egyedi élménnyé válik a tudás megszerzése, a tanulás folyamata! Aki csak egyszer is megtapasztalta, már nem szeretné azt másként elsajátítani. Ha Te magad is szeretnél egy „tanuló egyetem” részese lenni, ahol mindenki – hallgatók, oktatók, tanulást segítő munkatársak – tanul, tanít és tudást oszt meg egymással, a PTE egyedülálló lehetőséget biztosít a számodra egy olyan élhető környezetben, ahol a város minden pontján barátokba botlassz.” Professzor asszony az Orvosi Oktatásfejlesztési és Kommunikációs Tanszék vezetőjeként maga is számos ponton részt vesz a kölcsönös tudásmegosztás fejlesztésében. A pécsi életérzéssel sem lehet vitatkozni, a városban bolyongva szinte tényleg alapélmény az ismerősökbe botlás, legyen szó akár Egyetemvárosról, a Dzsámi környékéről vagy egy mecseki kilátóról.

Ehhez a gondolathoz Dr. Horváth Gábor, Anatómiai Intézetünk oktatója, és Gyermekgyógyászati Klinikánk orvosa is tud csatlakozni, a képzésünkről alkotott véleményén túl ő is szólt a pécsi atmoszféra nyújtotta környezetről: „A PTE ÁOK magas színvonalú, országosan és nemzetközi szinten is elismert képzései megfelelő szakmai hátteret és tudást adnak, hogy a diákjainkból váló szakemberek a világon bárhol minőségi munkát végezhessenek. Mindezen képzéseket hallgatóink családias légkörben, sok egyetemen kívüli lehetőséggel is kiegészítve, egy mediterrán városban, fantasztikus környezetben végezhetik a Mecsek dombjain. Ki az, aki ellen tud állni egy ilyen lehetőségnek?  A PTE ÁOK tárt karokkal vár, és segít álmaid megvalósításában!”

Dr. Tamás Andrea egyetemi docens szintén Anatómia Intézetünk oktatója. Számos TDK-téma (Tudományos Diákköri munka) vezetőjeként és a Demonstrátori Diákkör (a demonstrátorok olyan hallgatók, akik már egyetemi éveik alatt részt vesznek az oktatói feladatokban) elnökeként több oldalról belelát az egyetemi életbe, így gondol az ÁOK-os létre: „Hallgatóink barátságos és támogató környezetben, elkötelezett oktatóktól tanulhatják meg az egyik legszebb tudományt, és tehetségük kibontakoztatásával kiváló szakemberekké válhatnak.”

Karunkon találhatjátok meg a Fogorvostudományi Szakot is, Dr. Lempel Edina, a Fogászati és Szájsebészeti Klinika egyetemi docense a leendő fogorvostan-hallgatókhoz is szeretett volna szólni: „Azoknak a felvételizőknek ajánlom a PTE Fogorvostudományi Szakát, akik elhivatottságot éreznek a gyógyítás iránt és emellett az alkotó munka örömét is szívesen átélik szakmai életútjuk minden napján. A fogorvoslás szakterületeinek dinamikus fejlődése folyamatosan fenntartja művelőjében a szakma iránti lelkesedést és érdeklődést. Manuális, kreatív szakma lévén az elméleti oktatás mellett már az alsóbb évfolyamokon megkezdődik a gyakorlati képzés, valós közelbe hozva a jövőbeli foglalkozást. Bár a magas színvonalú oktatásnak az ódon, kopott épület nem szab határt, jövő évtől mégis méltó környezetbe kerül az új épület átadásával. A pécsi fogorvosképzésben is megnyilvánul a város híres varázsa, a családias, közvetlen hangulat egyedülálló az országban. Oktatóink lelkes művelői a szakmának, naprakész tudásukat, tapasztalataikat beépítik az oktatásba, biztos alapokat nyújtva így hallgatóinknak. Bár több mint 20 éve végeztem a Pécsi Tudományegyetem Fogorvosi Szakán, mind a mai napig életem egyik legjobb választásának tartom és érdeklődésem, szeretetem a szakmám iránt azóta is töretlen. Kívánom minden PTE-re felvételizőnek, hogy hasonló érzéseket táplálhasson évtizedek múltán is.”

Dr. Gács Boróka, szintén Magatartástudományi Intézetünk tudományos munkatársa, és többek között a PSZIKON, azaz az Egészségpszichológiai Konzultációs Szolgálatban foglalkozik a medikusok mentális egészségével: „Az a tapasztom, hogy hallgatóinknak nagy szüksége van arra, hogy olyan, az önismeretüket, jóllétüket és tanulásukat segítő módszereket ismerhessenek meg, melyeket kapaszkodóként, eszközként használhatnak az „orvosis” egyetemi éveik során. Ez azért is fontos, mert a fiatal felnőttkor időszakának egyik legfontosabb feladata az önállóság és a saját felelősségvállalás, az önszabályozás megszilárdítása, ami egy sor kihívás elé állítja őket. Szerencsére Karunkon egyre több olyan kezdeményezés, kurzus, program jött létre az elmúlt években, melyeknek célja, hogy ebben segítsük őket, hiszen ahogyan senki sem születik oktatónak, kutatónak vagy orvosnak, úgy 
egyetemistának sem.”

Felkeresett oktatóink gondolataiból jól kitűnik, hogy az orvosképzés elengedhetetlen szakmai alapjain túl a Kar, az Egyetem és Pécs városa is számtalan lehetőséget biztosít annak a sztereotípiának a megdöntésére, hogy az orvosisok éjjel-nappal csak a tanulással foglalkoznak. Arra buzdítok én is minden felvételizőt, tartsatok velünk a pécsi medikus életben, hogy megtapasztalhassátok mindezt!

 

 

fotók forrása: aok.pte.hu