Ez vár rád a PTE MIK-en – Interjú Dr. Medvegy Gabriella dékán asszonnyal

+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán egyedülállóan sok és eltérő szak megtalálható. A szakmák különbözőek, külön zajlik az oktatásuk is, de a MIK ahol lehet, összekapcsolja őket – hiszen a mérnökök a gyakorlatban is így dolgoznak.

A műszaki kar tárt karokkal várja a felvételiző diákokat, hogy gólyaként megmutassák, hogy mire képesek, és ehhez az iskola rengeteg segítséget tud nyújtani. Dr. Medvegy Gabriella dékán asszonnyal beszélgettem, hogy mégis mire számítsanak a frissen érkező diákok.

Miért pont Pécsett válassza egy felvételiző diák?

Dr. Medvegy Gabriella: Talán a legfontosabb jellemző, hogy az oktatás szakmai műhelyekben, vagy műtermekben folyik. Nem csoda, mert a képzéseink az elmélet mellett sok gyakorlati jellegű kurzust is tartalmaznak. Ugyan a karunkon rengeteg szak elérhető, az oktatóink mégis kis létszámú csoportokba rendezik a hallgatókat ezáltal sokkal nagyobb támogatást adva egy-egy diáknak. Ennek köszönhetően a diákok közvetlenül rálátnak egymás projektjeire is, ezzel egymásra is nagyon nagy hatással vannak A tehetséges hallgatóink bekapcsolásának hétköznapjainkba mára hagyománya van; mentorprogramokba, vagy demonstrátori feladatokra is lehet jelentkezni. Így előfordulhat, hogy a kiválasztott diákok oktatási munkában, élő projektekben dolgoznak együtt oktatóikkal, de tudjuk azt is, hogy pl. az oktatást támogató mentor programban megjelenő diákokkal ’másféle’ a kapcsolattartás, hiszen diák segít diáknak. Rengeteg a tanórán kívüli akció, de nagyon szeretjük a mérőgyakorlatokat, hekatlonokat, workshopokat is, mert külső helyszínen, külső téma apropóján, és sok területi ág tud találkozni. Ilyen volt például a nemzetközi sikert hozó ’Solar Decathlon’ szoláris házépítő   verseny, melyen építészektől a gépészekig, villamosmérnökökig, rengetegen részt vettek. Ezek a workshopok nagyon fontosak a kar életében, mert fontosnak tartjuk, hogy a hallgatóink megtanuljanak egy csapatban dolgozni, és legyen rálátásuk a rokon szakmaterületekre is.  Könnyen is tudunk ilyen feladatokban gondolkodni, lévén, hogy ’házon belül’ van a sok diszciplína; informatikus, mérnöki és alkalmazott design szak is megtalálható képzőhelyünkön.

Milyen plusz lehetőséget nyújt a PTE MIK?

Dr. Medvegy Gabriella: A diákjainknak a tanterven kívül szorgalmazzuk az egyéni teljesítményt is, és ezeket a kar támogatja is. A már korábban említett kari ösztöndíjak fizetést jelentenek, oktatásban, közéletben kifejtett feladatokra lehet jelentkezni, de jutalmazzuk a kiválóságokat is. Céges, ipari partnereink felajánlásaival direkt fókuszú gyakornoki programokat hirdetünk. De itt vannak a nemzetközi ösztöndíjak is, mely keretében egy-egy nemzetközi felsőoktatási partnerintézményben lehet eltölteni egy támogatott félévet – akár a Távol-Keleten, vagy a tengerentúlon is. Ezek nagyon fontos tapasztalatok, és nagyban növelik a végzett mérnökeink piaci mutatóit. Sokszor, előfordul, hogy tudományos projektekhez keresünk junior kutatókat. Ezen hallgatókra különösen odafigyelünk, hiszen Ők a mezőből kiemelkedett diákok, akikre számítunk Tudományos Diákköri Konferenciákon, valamint nagyobb hangvételű projektek megvalósításában is. Fontos számunkra a két szakkollégiumunk, melyek különös értéke, hogy önszerveződő hallgatói platform, és az ide bekapcsolódó mentor tanárok segítenek a zajló projektmunkában.

Mekkora lehetősége van egy középiskolából most érkező diáknak ezen ösztöndíjak elnyerésére?

Dr. Medvegy Gabriella: Ezeket az ösztöndíjakat bárki megpályázhatja, hiszen minden félév elején kiírásra kerülnek, és hallgatói képviselettel rendelkező bizottságok bírálják el a beadványokat Aki a kiírás szerinti feltételeknek megfelel, és akár már gólyaként ki akar törni, tárt kapukat talál. Szintén minden gólya számára elérhető a duális képzési forma, ahol iskola mellett diákjaink párhuzamosan a munka világába is belelépnek. A cégek, akik fogadják őket, teljes tanulmányi idejük alatt foglalkoztatják őket, és fizetés is jár. Nem mondom, hogy a könnyebbik út, de az kétségtelen, hogy nagyon jól jöhet a diploma mellé az igazolt szakmai gyakorlat.

Mit várnak a new normal kampánytól?

Dr. Medvegy Gabriella: Számunkra nagyon fontos, hogy a műszaki és mérnöki pályán is emelkedjen a női hallgatók száma, hiszen meglepően kicsi arányban vannak jelen a lányok ezen a piacon. A ’New Normal’ kampánnyal erre a tendenciára szeretnénk ráirányítani a figyelmet. Kisfilmeket készítettünk, sokat foglalkoztunk a témával a médiában, de házon belül is – egy belső hallgatói fotó- videópályázat keretében meg is kérdeztük, hogy vajon hogyan látják a nőket a műszaki szakmákban? Az eredmény számomra is meglepő és megérintő volt; nagyon sok őszinte hangvitelű, és mindig pozitív válasz érkezett. Jól érzik magukat nálunk a lányok is, látják magukat a választott szakmájukban. Ez nekünk is jó visszajelzés, ugyanakkor kétségtelen, hogy van, akit néha még kell bíztatni. Az akcióval ebben szerettünk volna előrébb lépni.

Miért válassza Pécset például egy budapesti középiskolás?

Dr. Medvegy Gabriella: Nagy szerencsénk van, mert Pécs életében az egyetem egy nagyon meghatározó tényező. A PTE a maga húszezer diákjával szinte város a városban, a volumen a helyi léptékhez mérve igazán mérvadó. Az egyetemi polgárság privilegizált státuszt jelent, a város élhető, hallgatók többsége komfortosan érzi magát Pécsen.  Azt mondhatom, hogy a hallgatók életet hoznak a pécsi életbe, amit a Város készséggel fogad be

A dékán asszony szavait csak támogatni tudom, hiszen a műszaki kar tényleg erről szól, amit Ő elmondott. A PTE MIK rengeteg szakja közül és projektje közül sok jó barátság vagy akár munka kapcsolat is kialakul, és az emberek nagy tapasztalattal léphetnek ki az iskolából a nagybetűs életbe. A PTE család nem csak egy szlogen, hiszen itt a Műszaki és Informatikai karán is megtapasztalhatjátok ezt, ha ide jöttök

1 thought on “Ez vár rád a PTE MIK-en – Interjú Dr. Medvegy Gabriella dékán asszonnyal

Comments are closed.