Eufória második évad beharangozó

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

2019-ben az első évad megjelenésekor a sorozat nagy port kavart. Rengeteg felnőtt azt mondta, hogy az Eufória című sorozat egy hatalmas bugyutaság és ideje lenne ezeknek a gyerekeknek leszállni a földre. Eközben a z-generáció köreiben hatalmas kedvenccé vált a sorozat, hiszen filmes túlzással, de akkor is korunk igen gyakori problémáival foglalkozik kendőzetlenül.  Egy hosszadalmas várakozás után, de végre érkezik az új évad 2022 január 9-én.

A sorozatról

A sorozatot Sam Levison amerikai író alkotta meg, az izraeli Euphoria sorozat alapján.  2019 nyarán kezdte az HBO sugározni. Az operatőrök között megtalálható a magyar Rév Marcell is, aki a sorozatban végzett munkájáért Emmy jelölést is kapott. A főszerepekben láthatjuk Zendaya-t mint Rue Benett-et, Hunter Schafer-t mint Jules Vaughn-t, Jacob Elordi-t mint Nate Jacobsot és még sok remek színészt mellettük. Az első évad 8 epizódból állt.

A sorozat a modern amerikai generáció mindennapjait mutatja be kendőzetlenül. Több olyan karakter mutat be, aki valamilyen mentális betegséggel vagy akár drogproblémákkal küzd.

Miért is szeretik ennyien ezt a sorozatot?

A 2019-es megjelenése után hatalmas hype-ot kapott az alkotás. Sokan szkeptikusan állnak hozzá, míg végül beleszerettek. De miért is lehet ez? Amikor filmet vagy sorozatot nézek a véleményem mindig befolyásolja az egyes karakterek alakítása és kiforrottsága, a látványvilág és a színek használata valamint a filmhez kapcsolódó zenék is. Az eufóriában ezek közül mindhárom tökéletes és lenyűgöző.

Karakterek

A történetet előre haladtával rájövünk, hogy mindegyik karakter hatalmas odafigyeléssel van kidolgozva és a színészek válogatásánál is figyeltek erre. Nem véletlen, hogy Zendaya hiányolta már a karakterét:

„Tényleg hiányzik Rue. Sok szempontból olyan, mintha a kishúgom lenne. És visszatérni ehhez a karakterhez egyfajta otthon érzést ad nekem.”

nyilatkozta az InStyle-nak. De ennél még fontosabb, hogy a szereplőket korukhoz hasonló színészek alakítják.

Látványvilág

Szerintem sok rajongó észrevette azt, hogy minden egyes részben többször is feltűnik a lila, ami sorozat fő színe. Ez a szín egyensúlyt képez a piros és kék igen dinamikus szín között. A piros általában veszélyt, erőt és szerelmet képvisel. Nate és Kate karaktere többször is ilyen megvilágítást kap, bár nem teljesen ugyan abból az indokból. Nate Jacobs karakteréről tudjuk, hogy túlságosan lobbanékony és erőszakos, azaz a piros szín az erejét és a haragját is szimbolizálhatja.

Katenél ez más, mivel inkább egyfajta szeretetet képvisel önmaga felé, és mint az erejét. A kék színt nem igen tudnám kimondottan egy karakterhez rendelni, inkább eseményekhez. Mikor szomorúbb jeleneteket látunk sokszor feltűnik a szín a világításban és a karakterek jelmezében egyaránt. A lilát leginkább a címhez hő eufórikus jeleneteknél láthatjuk viszont több árnyalatban is.

Zene

A sorozat zenéit az angol énekes és dalszerző Labirint írta. Mikor a Rolling Stones magazin kérdezte, hogy mi is inspirálta ezeket a dalokat, a válasza így szólt: „Mikor visszatekintesz a tinédzser évedre az félig varázslatosnak, de félig őrültségnek és félig betegesnek is érződik. Azt akartam, hogy a zene pontosan ilyen érzetű legyen.” A záróepizódban hallható All for us című szám eddig közel 29 millió megtekintést és 286 ezer like-ot gyűjtött.

2. évad előzetes elemzése

Az első évad befejeztével több kérdés felvetődhet: Mi történt Fezz-zel? Cassie vajon megtalálja önmagát? Rue végre tiszta lesz valaha? A következő évad előzetesben az összes előző évadbeli főszereplő újra feltűnik. Rue újra a csoportterápián találja magát Ali figyelő tekintetével. Jules is visszatér, de az előzetes azt sugallja, hogy nem épp felhőtlen a kapcsolatuk.

Rue beismeri, hogy az első pillanattól kezdve beleszeretett Jules-ba és rettegett, hogy elveszíti. Rue több jeleneten keresztül is egy nagy bőröndöt cipel magával. Ali egyszer felteszi a millió dolláros kérdést, hogy mi is lehet benne, majd egy későbbi jelentben ugyan azt a bőröndöt látjuk tele pakolva pirulákkal. Néhány új arcot is láthatunk, mint például egy szőkített hajú fiút, akivel Rue boldogan táncol az egyik jelenetben.

Ez az évad sem lesz izgalmak szűkében, hiszen már most lehet látni, hogy a főszereplő lányunk egy igen nagy kalamajkába keverte magát. A probléma okozója feltehetően a bőröndben látott kábítószerek, valamint a szőke fiú. 

Izgatottan várom már a következő évadot, kommentben írjátok meg, hogy ti mit gondoltok.

Források: 12, 3, 4   

Képek: kiemeltkep, kep2,   kep1

1 thought on “Eufória második évad beharangozó

Comments are closed.