Északi mondavilág, mitológia és egyéb finomságok – Skandináv filmek és sorozatok 2.rész

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Előző cikkemben már olvashattatok a kedvenc északi filmjeimről, illetve sorozataimról. Ma ennek a cikknek a következő részét hoztam el nektek, amelyben ismét néhány favoritomat gyűjtöttem össze.

Az igazság bajnokai

Kicsit fura hangulatú, drámainak mondható, de nem unalmasan. Meglepő, fordulatos, volt olyan másodperc, amikor konkrétan egyszerre ijedtem meg és jött rám a nevetőgörcs.

A történet középpontjában egy véletlennek tűnő vonatbaleset áll. Meghal a főszereplő felesége és onnantól megcsavarodik a teljes cselekmény. Kémkedés, lövöldözés, kamu pszichológus és végül a bosszú.  

Maga a film érdekes, humoros és drámai is egyben. Az akciójelenetek ütősek, felfoghatatlan mikor, mi és miért történik. A karakterek eleinte szokványosnak tűnnek, de ahogy alakul a történetfolyam, egyre magabiztosabbnak érződnek, szerethetőbbé válnak.  

Azt hiszem, ez az igazi skandináv hangulatú mozi, ami az előzetes alapján nem vonz, de aztán amikor elkezded nézni ráeszmélsz, hogy kár lett volna kihagyni.

Szerelem és anarchia

Egy férjezett tanácsadó és egy fiatal műszaki szakember társadalmi szokásokat feszegető, játékos feladatokat ad egymásnak, ami felforgatja mindkettőjük életét. Az elején úgy éreztem, hogy annyira nem fogott meg az alapkoncepció, viszont ahogy haladt előre a cselekmény, egyre érdekesebb lett.

Egyre jobban kezdett foglalkoztatni, hogy mi fog történni és hogyan fog folytatódni a főbb karakterek egyéni és közös története. Kifejezetten újító nézőpontból mutatja be a két főszereplő kapcsolatát. Egy izgalmas kalandból induló románc, majd pedig kapcsolat kibontakozása.

Clark

A hatrészes minisorozat Svédország egyik legrafináltabb bűnözőjéről szól. Clark Olofsson, a Stockholm szindróma kifejezést ihlető ellentmondásos gengszter hihetetlen története, “saját igazságai és hazugságai alapján”.

skandináv

A hírhedt bankrabló szinte bárhonnan képes volt megszökni és bármilyen büntetés vagy kötelezettség alól kibújni. Az első csínye az volt, amikor betört a miniszterelnök nyaralójába és meglépett onnan anélkül, hogy felelősségre vonhatták volna. A rendezője az a Jonas Äkerlund, aki ezenkívül klipeket és koncertfilmeket is készített, többek között a Rammstein-nak, Madonnának, a Roxette-nek és Ozzy Osbourne-nak. A főbb szerepekben az It című film bohócát megszemélyesítő Bill Skarsgård mint Clark Olofsson, illetve a Vikingek című sorozatból ismert Alicia Agneson látható.

Ragnarok

Aki egy kicsit is érdeklődik a misztikus mitológián alapuló sorozatok iránt, annak ez az alkotás a tökéletes választás. A sorozat egy norvég fantasy dráma, amely újragondolja a skandináv mitológiát.

A történet Odda városában játszódik, amelyet a klímaváltozás és a helyi Jutul család tulajdonában lévő gyárak okozta ipari szennyezés sújt. A sorozat fő szála Magne egy tinédzser fiú, aki meglepődve veszi észre, hogy ő Thor, a mennydörgés istenének reinkarnációja. Harcolni kezd azok ellen, akik elpusztítják a várost, miután barátja rejtélyes körülmények között meghal. Thor óriások elleni harcát dolgozza fel 21.századi Norvégiába átültetve. Az istenségek például Thor, Loki és az óriások is emberi alakban jelennek meg, de az erőik és képességeik megvannak.

A világ legrosszabb embere

A Világ legrosszabb embere egy 2021-es norvég romantikus vígjáték-dráma, amelyet Joachim Trier rendezett.

A húszas-harmincas évei fordulóján járó Julie története zajos sikert aratott a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, elnyerte a legjobb színésznő díját, majd a világ fesztiváljait bejárva mindenhol újabb rajongókat gyűjtött. 

,,Julie-t négy éven keresztül követjük, a norvég lány a szerelmi életében és karrierjében is a helyes, sorsfordító döntéseket próbálja meghozni, még ha egyszer megfontolt, máskor elhamarkodott választásaival fájdalmat is okoz a szeretteinek, vagy éppen saját magának.” 

,,Ahhoz, hogy Julie élete egyenesbe jöjjön, először önmagát kell megtalálnia és elfogadnia, rögös út vezet ennek az beismeréséhez.”

A Troll

Amikor a norvég hegyekben egy robbantás felébreszt egy szunnyadó trollt, a kormány kinevez egy bátor paleontológust, hogy állítsa meg a szörny halálos ámokfutását. A Troll kicsit olyan, mint egy norvég mitológiai elemekkel fűszerezett Godzilla.

észak

Amikor elkezdtem nézni a filmet, rögtön a Godzilla ugrott be, merthogy ő is egy az emberek számára ismeretlen lény. Egyébként megemlítik King Kongot is.

Úgy indul a történet, hogy egy vasúti építkezés megbolygatja a hegységben lakó troll nyugalmát, és ezzel kezdődik el az ámokfutása a városiakkal, illetve a katonákkal szemben. A norvég mitológia és az északi mondavilág történetei ihlették. Ami mindenképp az előnyére írható, hogy látványos akció jelenetekkel tűzdelt, illetve a lenyűgöző norvég látkép.

Ez az én kis gyűjteményem skandináv, illetve finn filmekből és sorozatokból.

Próbáltam olyan alkotásokat összeválogatni, amik többszörös díjnyertesek, de akadnak köztük olyanok is, amelyek kevésbé ismertek. De remélem a cikkeim olvasása után nektek is kedvetek támad majd egy kis északi témájú mozihoz.

Képek:   1.kép2.kép3.kép4.kép5.kép  6.kép  kiemelt

Forrás:  A világ legrosszabb embere

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük