Érettségi egyetemista szemmel -Tanulási tippek végzős középiskolásoknak

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Középiskolai tanulmányaink lezárásával egy új korszak kezdődik az életünkben. Valaki egyetemre megy, más teljes mértékben elhelyezkedik a munka világában, míg sokan a felsőfokú tanulmányok mellett dolgoznak is. Mindegyik lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, egy biztos, hogy a felnőtté válás útja bizony nem egy egyszerű folyamat. Sokan a sikeres érettségit említik a felnőtt lét kezdőpontjának, és emellett az egyetemre való bejutás -egyik- jelentős feltételének. Kiss Boglárka cikkében olvashattok a felnőtté válás kérdéséről részletesebben, én pedig tapasztalt egyetemistaként szeretnék a mostani végzős diákoknak néhány tanácsot adni, amelyek hasznosak lehetnek az érettségire való felkészülésben. A jelenlegi járványhelyzet és az távoktatásra való átállás miatt rengetegen érezhetik nehezebbnek az előttük álló feladatokat. Visszagondolva a 3 évvel ezelőtti önmagamra, én is tizenkettedikesként rengeteg eseményen vettem részt és a tanórákon való odafigyelés sokat segített nekem a felkészülésben. Viszont úgy gondolom, hogy technika adta lehetőségeket most kell különösen kihasználni, és minél több szakmai és közéleti rendezvényt az online térben megrendezni. Míg előbbi a tudásunkat, látókörünket bővíti, utóbbi segít visszahozni a közösségi élményt a mindennapjainkba. Egy online tudományos előadás, verseny vagy kvízest rendkívül jó program lehet. Na, de vágjunk is bele a tanulási ötletekbe!

  • Korábbi évek feladatainak önálló megoldása és ellenőrzése

Ezt általában tanáraink is tanácsolják és a tanórákon is rendeszeresen oldunk meg régebbi érettségiket. Ezeket célszerű otthon is megtenni, hiszen minél többet gyakorolunk, annál nagyobb esély van „éles” helyzetben is jól teljesíteni. Nagyon fontos az önálló gyakorlás és csak azután megnézni a megoldókulcsot, mert a hibákból lehet a legtöbbet tanulni.

  • Szóbeli tételek kidolgozása, meglévő jegyzeteink rendszerezése

Az írásbeli érettségi mellett szóbeli rész is van, amiről általában vegyesen vélekednek a diákok. Valaki nagyon szereti, hiszen szóban jobban ki tudja fejezni magát és jobban tud a hibákon javítani, míg mások rettenetesen izgulnak a vizsgabizottság előtti feleléstől. Én személy szerint szóban mindig jobban teljesítettem, anno a szóbeli vizsgáknak köszönhetően lett kitűnő az érettségim.  Azt tudom mindenkinek tanácsolni, hogy kezdjen el minél hamarabb felkészülni, keresse meg a régebbi tanórai jegyzetét, ha valamelyik témához nincsen esetleg ilyen, akkor a tankönyv alapján dolgozza ki magának, mert kidolgozott tanulnivalóból sokkal könnyebb tanulni. 

  • Időbeosztás

Ahogy egyre inkább közelítünk a felnőttkorhoz, annál fontosabb, hogy megtanuljunk gazdálkodni az időnkkel. Persze ez nem egyszerű feladat, mert mindig történnek váratlan események, amikkel nem számol az ember. Mégis fontos, hogy nagyjából legyen egy terv a fejünkben, hogy adott napon vagy héten miket szeretnénk megcsinálni. Ezáltal jó érzéssel tölt el bennünket, hogy produktívan töltöttük az időt. Azért azt is meg kell jegyezni, hogy nem szabad átesni a ló túloldalára és irreális elvárásokat támasztani magunk felé. Tisztában kell lennünk a saját képességeinkkel és megtalálni a nekünk legmegfelelőbb tanulási módszert. Legyen meg az arany középút, az „aurea mediocritas” a túlhajszoltság és a vizsga előtti nappal kezdjük el a tanulást között. 

  • Barátokkal, családdal való beszélgetés

Főleg a koronavírus idején nagyon fontos, hogy ha nem is személyesen, de tartsuk a kapcsolatot a számunkra fontos emberekkel. Ez rengeteg erőt és motivációt ad ahhoz, hogy kitartsunk és küzdjünk az álmainkért. Mindezek mellett érdemes megfogadni a barátaink és a családunk tanácsait, hiszen ez is sokat segít az érettségire való készülésre.

  • Pihenés és „énidő”

Utolsó szempontként az önmagunkkal való törődést emelném ki. A sok tanulás és egyéb teendő mellett kiemelten fontos, hogy saját magunkra is szánjunk időt, kapcsolódjunk ki. Sajnos ezt én is sokszor elmulasztom, pedig egy jó könyv elolvasása, egy film/sorozat megnézése, edzés, egy kis online játék, vagy egy forró fürdő csodákra képes és utána sokkal jobban tudjuk végezni a feladatainkat.

Természetesen az idén érettségizők közül rengetegen hallhatták azt, hogy „majd az egyetemen egy vizsgára többet kell tanulni, mint az érettségi vizsgákra összesen”. Én erről azt gondolom, hogy általában mindig az a helyzet a legnehezebb, amelyben éppen benne van az ember. Öt vizsgaidőszakot túlélve persze visszasírom a gimnáziumi követelményeket és a kitűnő érettségi eredményeimet, de az akkori és a mostani kitartásom, szorgalmam és energiám között ég és föld a különbség. Szóval én biztatok mindenkit, hogy tartson ki ebben a nehéz helyzetben, tegye meg a tőle telhetőt, és ne izguljon nagyon, hiszen a vizsgafeladatok nagy részét korábban már tanulták.

Sok sikert kívánunk az idén érettségizőknek és bízunk benne, hogy mindenki eléri az általa kívánt eredményeket!

 

Képek forrása: Pexels.com

1 thought on “Érettségi egyetemista szemmel -Tanulási tippek végzős középiskolásoknak

Comments are closed.