macska

“Hogyan váltak kis kedvencünkké?”, és egyéb más érdekességek a macskákról

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A kutyák mellett a macskák a másik legkedveltebb és legelterjedtebb házi kedvencek. Amennyire szeretettek, annyira véleménymegosztóak is. Sokszor meg nem értettek, sokan úgy állnak hozzájuk mint egy kutyához, és talán ez is az oka annak, hogy nem ők nem jönnek ki egyáltalán velük. A macskák egyszerűen mások. Aranyosak, szeretnivalók, törődést igénylők, de egyszerre függetlenek és a legmakacsabb huskynál is makacsabbak. Vajon hogyan és mikor szegődtek mellénk a történelem során? Milyen különleges karakterekkel rendelkeznek, amikért nem tudunk ellenállni nekik? 

Gabona = rágcsálók = macskák

Annyi a közös a kutyák és a macskák háziasításában, hogy nem mi, hanem ők voltak a kezdeményezők, jóllehet a kutyák már jóval régebben társaink voltak és szinte azonnal szelektíven tenyészteni kezdtük őket különböző munkálatokra képességeik szerint. Az ókori egyiptomi civilizációban már szinte istenségként tisztelték a macskákat, mára jelképeivé váltak annak a kornak. Azonban már Kr.e. 8000 évvel valószínűsíthető hogy az akkori farmok, gazdálkodások környékén laktak, félig-meddig együtt az emberekkel. Az elraktározott takarmány, gabonák odavonzották a mainál jóval nagyobb rágcsálókat is, megemelkedett számuk pedig könnyű és bőséges prédaként szolgált a vadmacskák számára. 

Elődeink rájöttek, hogy hasznos a jelenlétük, így feltételezhetően már nem csak megtűrték őket, hanem próbálták őket minél inkább magukhoz szoktatni; maradék étellel kínálták őket, meleg és biztonságos helyet biztosítottak számukra. A vadászaton kívül nem sokat kértünk cserébe tőlük, így elgondolkodhatunk, hogy kinek is volt ez jobb üzlet; a mai napig teljes mértékben kiszolgáljuk őket.

macskák

Macskafajták, mint új találmány

Akárhány oldalon tájékozódunk, annyiféle választ fogunk találni arra, hogy hány macskafajta létezik jelenleg a világban. Mindegyik létesítmény más kritériumokat vesz figyelembe annak érdekében, hogy mit tekint egy különálló fajtának. Az Internationat Cat Association, ami a világon a legnagyobb számú törzskönyvezett macskák nyilvántartása, jelenleg 73 macskafajtát ismer el. Azt gondolnánk, hogy úgy, mint a kutyákat, teheneket és egyéb haszonállatokat, a macskákat is ugyanúgy évezredekkel ezelőtt elkezdtük szelektíven tenyészteni. Ez koránt sincs így.  

Az első dokumentált macskabemutatóra szűk 150 évvel ezelőtt, 1871-ben került sor a londoni Kristálypalotában, és a modern macskafajták pedig mind körülbelül az elmúlt 50 évben jelentek meg. Lesley Warren genetikus a Washington Egyetemnél, és kollégái a tanulmányukhoz megvizsgálták számos vadmacska és házimacska DNS-ét, és arra jutottak, hogy a mostani házimacskák sokkal kevésbé távolodtak el vad őseiktől, mint például a kutyák a farkasoktól. Ez a jelenség szabad szemmel is észrevehető a viselkedésükben: vadászösztöneik ma is nagyon élesek, ha pedig szabadjára vannak engedve jóval nagyobb a túlélési esélyük, mint a kutyáknak. Továbbá, ma is rendkívüli a genetikai mix a házi és a vadmacskák között, a kóbor macskák gyakran párosodnak környékbeli vad társaikkal. 

macskák
Skót vadmacska

Nem minden kutató ért egyet azzal, hogy nem teljesen háziasítottak. Így van ezzel Melinda Zeder, a Smithsonian Intézetben dolgozó régész, aki számos tanulmányt írt mind a növények, mind az állatok háziasításáról. „A macskák háziasítottak. De szerintem az zavarja meg az embereket a macskákkal kapcsolatban, hogy még mindig magányos vad őseik visszahúzódóbb viselkedését viselik. Néha nem törődnek veled, de nagyon is a család részét képezik. A macskák mindent megcsináltatnak velünk. Az almukat megtisztítjuk, simogatjuk és megcsodáljuk őket, de a kutyákkal ellentétben nekik nem kell állandóan a mi igényeinket kielégíteni. Valószínűleg ők leginkább házasodott állatok.”

@tophs.world She is so happy it’s Tuesday !! We’re watching mice videos to distract her from the construction outside #catsoftiktok #tophworld #tvtuesday ♬ original sound – Toph

Tophy nevű cica heti programja az, hogy keddenként tv-t nézhet

A macskád valóban szeret téged

Az önállóságuk és makacsságuk miatt terjedt el róluk, hogy nem is érdekli őket ki a gazdájuk, csak legyen mindig kaja a tálban, és boldogok lesznek. Ez is egy, a sok tévhit között. Bár egyedenként eltérő, hogy mennyi simogatásra és összebújásra van szükségük, akkor is nagyon szeretnek, ha csak az ágy végében fekszenek, vagy csak egy szobában veled. Ők egyszerűen máshogyan fejezik ki bizalmukat. A lassú pislogás, háttal fekvés mind az jelenti, hogy nyugodtak. Mikor pedig maguk alá húzzák a lábukat és kis veknit csinálnak magukból, az pedig azt jelenti, hogy nem félnek attól, hogy hirtelen menekülni kellene, ezért kényelmesen ráfeküdhetnek a lábukra. 

Előre érzik a vihart

Bár a frontokat egy jó erős fejfájás kíséretében mi is meg tudjuk jósolni, a macskák egy erősebb vihart, illetve villámlást is előre tudnak jelezni. A belső fülük szenzorjai érzékelik a hirtelen esést a légnyomásban és tapasztalat alapján ezt asszociálják a közelgő esővel. Ha pedig már a távolban zajlik is a vihar, már a mi fülünknél hamarabb észreveszik a villámlás robaját. Ugyanakkor szaglásuk is kitűnő, így meg is érezhetik a közelgő eső vagy az ózongáz jellegzetes illatát, amelyet gyakran villámcsapás kelt és éles, fémes szagú.

Tökéletes ragadozók

A macskák a csúcsragadozók kategóriájába tartoznak, ami azt jelenti, hogy nincs természetes ragadozójuk az élőhelyükön, tehát ők állnak a tápláléklánc csúcsán. Ebbe a kategóriába soroljuk a nagy vadmacska társaikat is, mint az oroszlán, tigris, vagy puma. 

A macskák tökéletesen fejlett vadászok: meghosszabbíthatják gerincüket, hogy akár 20-30 mérföld/órás sebességet is lehetővé tegyenek, vállukat és mellkasukat szűkítik, hogy apró helyekre bepréselődhessenek, álló helyzetből pedig magasságuk akár kilencszeresét is megugorják, és szinte minden esésnél a lábukon landolnak.

A legjobb egérfogó cicák polidaktilok, vagyis egy vagy két mancsukon az átlagosnál több ujj van. Ez a tulajdonság gyakran fordul elő olyan fajtáknál mint a Maine Coon, Manx, vagy az Amerikai Rövidszőrű, de fajtától függetlenül is megjelenhet bármelyik macskán. 

Folyékony halmazállapotúak

Aki volt már macska közelében, az megtapasztalhatta élőben is, hogy egyszerűen kifolynak a kezeink közül, ha nem akarnak ott lenni. Lenyúlsz, hogy megsimogasd, ő pedig elegánsan behomorítja a hátát és elsiklik előled. „Ha beleférek, beleülök” szabályt követnek és még a legapróbb kis dobozba is valahogy képesek bepréselni magukat és látszólag kényelmesen aludni benne. 

Ezt mind különleges testfelépítésüknek köszönhetik. Gerincük rendkívül rugalmas, farkukkal együtt 53 csigolyájuk van, amiknek segítségével akár 180°-ban képesek elforgatni testüket – így a levegőben is irányítva magukat, mindig talpra esnek. Vállaik a kutyákkal ellentétben nem csonttal, hanem izommal csatlakoznak a testükhöz, így sokkal jobban ki tudják nyújtani magukat mozgás közben. Kulcscsontjuk pedig olyan kicsi, már azt is mondhatnánk, hogy nincsen, így a legkisebb helyekre is képesek bepasszírozni magukat, ha a fejük befér, és feltehetőleg nem túl ducik. 

Képek forrása: Kiemelt, 1, 2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.