Erát Dávid: „A karácsony nálam mindig is egy roadshow jellegű élmény”- Interjú a PTE BTK szociológus oktatójával

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Azt, hogy ki hogyan éli meg a karácsonyt, sok tényező folyásolhatja be. Gyermekként még elsősorban a várható ajándékok okozta várakozás számít a legfontosabbnak, ám ahogy idősödünk, ezek mind szinte másodlagossá válnak, és leginkább a családdal együtt töltött idő, a jó ételek és az a megfoghatatlan hangulat határozza meg azt, hogyan éljük meg a szeretet ünnepét.

Hallgatóként a karácsony hangulatába bele tud „rondítani” a vizsgaidőszak, amelyet szinte csak mi érzünk nyűgnek. Azonban ott az érem másik oldala is, ugyanis ilyenkor az oktatók is inkább ajándékvadászattal és a családjukkal szeretnék tölteni az ünnepet és az ezt megelőző időszakot, és nem a hallgatók írásbeli vizsgájának javításával vagy szóbeli feleletének hallgatásával.

Arról, hogy hogyan látja az évnek ezen időszakát egy egyetemi tanár, Erát Dávidot kérdeztem, a PTE  Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Szociológia Tanszék oktatóját. 

Hogyan néz ki általánosságban a karácsonyi ünnep a családban?

Erát Dávid: A karácsony nálam mindig is egy roadshow jellegű élmény. Általában a szentestét és a „fő” ajándékozást szüleimmel együtt ejtem meg, majd 25-én és 26-án párommal, nagyszüleimmel és más rokonokkal vagyok. Idén az én otthonomban is lesz egy plusz állomás mindenkinek, úgyhogy mindenhol lehet enni-inni, illetve a kanapékon két bejgli között elaludni. Párommal nagy ajándékozási versenyt szoktunk tartani (ki vesz jobbat a másiknak), jelenleg döntetlen az állás – de idén szerintem átveszem a vezetést.

Az ünnepet magát tekintve gyerekkoromból a három legfontosabb mozzanat a fa kiválasztása, a fa befaragása és a díszítés. A faragás kiemelten fontos rítus számomra, tinédzserként a férfitársadalomhoz való csatlakozás egyik fő eleme volt a különböző fa által okozott sérülések megszerzése. Természetesen ez szigorúan a legalkalmatlanabb szerszámokkal történhet – elfelejtett konyhai kések főleg. Már ha megvan a fatalp. A díszítés ezzel szemben egy nagyon bensőséges élmény volt mindig édesanyámmal, ehhez később csatlakozott Irén nevű macskám is, aki az egész fát egy nagy játszótérnek tekintette.

 Tradicionális karácsonyi menü kerül az asztalra, vagy van olyan étel ami esetleg eltér az ilyenkor megszokottaktól?

Erát Dávid: Nálunk a kettő keveréke szokott megvalósulni, bár a korábban említett roadshow jellegből adódóan vannak tradicionálisabb és modernebb állomások is. Szenteste csak a tradicionális dolgok jöhetnek, főleg hal százféle formában, illetve bejgli, ahol a tészta csak jelzés értékű és a töltelék pedig émelyítően gazdag. Saját magamnak és páromnak itthon inkább modernebb fogásokat szoktam főzni, illetve sütni, ez nagyjából jól egyensúlyozza a nehezebb ételeket, így elkerülünk egy karácsonyi belgyógyászati wellness programot.

karácsony

A vizsgaidőszak egy oktatónak is leterhelt lehet. Mennyiben befolyásolja az ünnepekre való készülődést ez az időszak?

Erát Dávid: Ez oktatótól függ, én kiemelten gyakorlati tárgyakat oktatok, ahol a legtöbb már eldől a vizsgaidőszak elejére. Az írásbeli és szóbeli vizsgákat természetesen úgy időzítem, hogy a hallgatóknak (és persze nekem is) legyen ideje pihenni, ünnepelni. De volt már rá példa, hogy nagyobb előadás írásbeli dolgozatait bejglit majszolva javítottam a karácsony alatt – de ez nem ideális.

Egy 2016-os kutatás szerint közel 1 millió egyedülálló, gyermektelen ember él Magyarországon, közülük sokan akár egyedül tölthetik idén is a karácsonyt. Ennek mi lehet az oka szociológusi szemmel nézve?

Erát Dávid: A KSH módszertana picit szigorú az egyedülállók megnevezése során, de tény és való, hogy sok feltehetően magányos ember van hazánkban. Az okság feltárása nagyon nehéz. Az én kutatási területemről (párkapcsolatok) nézve nagyon nagy akadály minden fiatal pár számára, hogy nehéz lakáshoz jutni, és nagyon magasak az albérletárak – azaz egy fiatal pár szándéka ellenére is nehezen indul el, amely miatt később jönnek létre együttéléssel járó párkapcsolatok és gyermekes családok is.

Ez idővel sajnos egyre nagyobb kihívás lesz, láthatóan az ingatlanpiaci drágulás állami beavatkozás nélkül nem fog megállni. E mellett az infláció, a bérek katasztrofális szintje, illetve az egyenlőtlen munkaerőpiac (erős Budapesti túlsúly) miatt rengeteg kihívás áll a fiatalok előtt. Ezeket persze nem lehet kompenzálni egy egyszerű „házasodj és szülj három gyereket” típusú intézkedéssel, de látszatnak jó.

Mit üzenne a hallgatóknak karácsonyra, illetve a vizsgaidőszakra?

Erát Dávid: A karácsonyt, ha tehetik, ne töltsék tanulással, nagy megfeszüléshez először nagy ellazulás kell. A vizsgaidőszak során pedig ne féljenek kísérletezni új tanulási módszerekkel (olvasás helyett például az audiobook-szerű megoldások jók lehetnek). A bejgli lelke pedig a pihentetés, úgyhogy türelem.

Ezzel a cikkemmel szeretnék minden egyes olvasómnak nagyon boldog karácsonyt és újévet kívánni! Valamint sikeres vizsgaidőszakot minden egyes hallgatótársamnak!

1 thought on “Erát Dávid: „A karácsony nálam mindig is egy roadshow jellegű élmény”- Interjú a PTE BTK szociológus oktatójával

Comments are closed.