https://pemonline.hu/?p=36491&preview=true

Erasmus-ügy: EU büntet, a kormány inkább fizet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Viszlát Erasmus?

21 alapítványi egyetemet érint az Európai Bizottság döntése mely szerint ezen egyetem hallgatói nem vehetnek részt az Erasmus+-ban. Itt hatalmas forrásmegvonásokról van szó, csupán egyetlen évben 2020-ban 22 622 hallgató vett részt valamilyen Erasmus+-os programban, amit az Európai Unió 46,5 millió Euróval támogatott.

A döntés még a tavalyi év december 15-i napján született, amikor is az Európai Unió pénzügyminiszterei befagyasztották az országnak járó felzárkóztatási támogatások 2007 és 2021 között kapott harmadát. Az alapítványi egyetemek ezért kapcsolódnak ide, mert az alapítványi működési modellje átláthatatlan. Az előző évben a kormány tett lépéseket ez ügyben, ám azon nem változtatott, hogy továbbra is sok magas rangú politikus ül az egyetemeket üzemeltető alapítványok vezetőségében, ami az Unió szerint összeférhetetlen.

erasmus

Elsőként Gulyás Gergely a kormányinfón beszélt arról, hogy a kormány állni fogja a kieső forrásokat, amit Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában meg is erősített. Ugyanúgy készüljenek, ahogy eddig, a hallgatók a jövőben is mehetnek majd külföldi egyetemekre. „A magyar diákok nem fognak kárt szenvedni. Ha Brüsszel nem fizeti ki az ösztöndíjakat, akkor majd mi kifizetjük” fogalmazott a miniszterelnök. A miniszterelnök viszont azt nem közölte, hogy milyen forrásból kívánja a kormány ezen költségeket finanszírozni, az így is hihetetlenül nehéz gazdasági helyzetben.

 

erasmus

Forrás: Telex

Képek forrása: kiemelt 1, 2