olimpia

Elképesztő éremzuhatag – így zajlott a tokiói olimpia tizenegyedik napja

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A mai nap folyamán 5, azaz öt magyar érem született az idei ötkarikás játékokon, ezzel jelenleg az éremtábla 13. helyén állunk. Elképesztő teljesítmények, amelyek az egész ország szívét megdobbantották. A tegnapi magyar szereplésekről itt olvashattok, ha esetleg lemaradtatok volna róla. 

Eddigi éremszerzéseinket éljük át újra, közösen. 

Három a magyar igazság

Megszületett a magyar csapat harmadik olimpiai aranyérme a Japán fővárosban, miután Kopasz Bálint, ellentmondást nem tűrően győzedelmeskedett kajak egyesben (K-1) 1000 méteren. A hab a tortán az, hogy mindezt olimpiai csúccsal sikerült elérnie.

 „Csak a saját pályámat figyeltem, jó volt csak előrefelé nézni az erős hátszélben. Nem néztem senki másra, Ádámot sem figyeltem. Elképesztő, felemelő érzés olimpiai bajnoknak lenni. Ez a lehető legnagyobb boldogság. Édesanyám az edzőm kilencéves korom óta, rengeteg munkája van ebben.” – nyilatkozta Bálint a Nemzeti Sportnak.

Ugyanebben a számban Varga Ádám ezüstérmet szerzett – így kettős magyar siker született, amelyre utoljára az 1996-os atlantai olimpián volt példa.

A női kajak kettesek (K-2) 500 méteres távján belül magyar lányaink, Bodonyi Dóra és Kozák Danuta kettős bronzérmes, míg Csipes Tamara és Medveczky Erika duó negyedik lett.

Ne felejtsük el a többi magyar kajak-kenus delegáltat sem. A női kajak egyes (K-1) 200 méteren Lucz Dóra a hatodik helyen zárt (A-döntő), míg Kárász Anna hetedik lett a (B-döntő), összegezve végül a 16. helyen zárt. Az Adolf Balázs, Fejes Dániel magyar kettős a harmadik (B-döntő), összességében pedig a 11. helyen végzett férfi kenu kettes (C-2) 1000 méteren.

Így hivatalosan is mindegyik magyar éremből 3-3 darabot tarthat(t)unk számon. 

Újabb fehér aranyérem

Futótűzként terjedt a magyar dobogós helyezések elérése, amely a magyar vitorlázót is utolérte. Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett a finn dingi hajóosztályban az ötkarikás játékokon. 

A magyar versenyző az éremfutamot kiváló versenyzéssel megnyerte, ám brit riválisa nagyot hajrázva a negyedik lett, így összetettben az aranyérmet is megszerezte. Berecz Zsombor második helyezésével ezen sportág eddigi legjobb magyar eredményét érte el, ezzel sporttörténelmet írva. Így a magyar éremkollekció egy fehér aranyéremmel bővült.

Megbirkóztak vele

Közösen a dobogón! Bár az egyiptomi Metwally mögékerüléssel vette át a vezetést Lőrincz Viktor ellen az első percben, de egy bámulatos tusveszélyes földrevitellel fordított a fiatalabbik Lőrincz fiú. További pontszerzéssel végül 9-2-re, szinte technikai tussal követi fivérét a döntőbe. 

Nem sokkal később el is érkezett Lőrincz Tamás kötöttfogású birkózó döntője a 77 kilogrammosok mezőnyében, amelyen győztesként került ki. Ezáltal megszületett a magyar birkózósport 20. aranyérme, ugyanakkor ezzel az olimpiai bajnoki címszerzéssel megkoronázta pályafutását, amelyet befejezni kíván. 

Így Lőrincz Tamás aranyérmes lett – ezzel bővült a magyar aranyérmek száma is -, míg testvére, Viktor ugyancsak az első helyért birkózhat a tokiói olimpián a holnapi nap folyamán.

Bronzmérkőzésig menetelt élete első olimpiáján Szőke Alex, majd technikai tussal kapott ki lengyel ellenfelétől. Így a dobogóról éppenhogy lecsúszva, ötödik helyen zárt 97 kilogrammos súlycsoportban a mindössze 21 éves birkózó.

olimpia

Felkelve a padlóról

A magyar női pólóválogatott tanulva a kínaiak elleni rossz kezdésből, az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta az egyik legfontosabb mérkőzésén. Izgalmas végjátékot követően 14–11-re legyőzte a hollandokat, ezzel ott lesz az olimpia elődöntőjében, amelyet csütörtökön, magyar idő szerint 12:50-től rendeznek a spanyolok ellenében.

A nap egyik hőse a válogatott kapusa, Magyari Alda, aki az utolsó negyedben sikeresen kivédett egy holland lövést, azonban sajnálatos módon a támadáskor megsérült a keze. Félig-meddig lejegelt kézzel, minden fájdalmát félretéve küzdött a magyarok elődöntőbe jutásáért. Végül az utolsó másodpercekben fél kézzel hárított egy lövést. Példaértékű hozzáállásával garantálta a magyar pólós lányok éremszerzését. 

olimpia

Szurkoljunk továbbra is együtt!

Hajrá Magyarock!

Forrás: Nemzeti Sport Online, M4 Sport, Eurosport

 

1 thought on “Elképesztő éremzuhatag – így zajlott a tokiói olimpia tizenegyedik napja

Comments are closed.