matek

Hogyan éljük túl a matek érettségit? – Tippek és trükkök középsulisoknak 4. rész

+1
2
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A matek, valamint a reál tantárgyak nem mindenkinek az erősségei. Sokaknak nehézséget okoznak,  hogy arra a gondolkodásmódra  úgymond „átálljanak”, amit a reál tantárgyak igényelnek. Számomra is nehezebben mentek olyan tantárgyak, mint a fizika, kémia, matematika, vagy esetleg a biológia – pont emiatt. Viszont rájöttem néhány trükkre, ami számomra bejött. Hátha nektek is be fog válni, különösen matek érettséginél:

1.Ne gondoljátok túl!

Nagyon sok embernél, különösen a magyarban erőseknél típushiba az, hogy túlgondolják a reál feladatot. Nézzünk csak egy magyar emeltet! Ott jól jöhet, hogy egy adott művet az ember több szálon elemez, beleszövi a saját gondolatait, és továbbgondolja. 

Ez viszont reál tantárgyaknál nem olyan szerencsés, különösen, ha a matematika érettségit vesszük. Mivel matekon vizsgaszituációban amúgy is úgy érezhetitek, hogy túl gyorsan megy az idő, ha elkezditek túlgondolni, akár le is blokkolhattok.  

Próbáljátok meg azt, hogy egy irányba fókuszáljátok a gondolatmeneteket. Például, ha van egyszerűbb feladat, hallgassatok a legelső megérzésetekre, és csak akkor változtassatok ezen, ha tényleg biztosak vagytok abban, hogy az első gondolat nem jó.

2.Gondolkozzatok el, hogy reális-e az eredményetek!

Úgy tapasztaltam, hogy legyen szó fizika, kémia vagy matematika feladatról – ha nem szeretnétek emeltezni – ha megnézitek az oktatás. hu-n a típusfeladatokat, látni fogjátok, hogy reális eredmények fognak kijönni. Ez akár sima dolgozatoknál is igaz lehet.  Tehát ha egy számításnál keveslitek, vagy esetleg sokalljátok, érdemes visszatérni arra a feladatra, és jelölni azt a piszkozatlapon, amit kapni fogtok. 

3.Használjátok a piszkozatlapot okosan!

A piszkozatlap azért jó, hogy ha nem vagytok biztosak adott számolásban, akkor levezethetitek, akár „átfirkálhatjátok”. Viszont ott is ügyeljetek arra, hogy egy rendszert alakítsatok ki! Ezt most úgy értem, hogy ne pazaroljatok helyet, és tényleg a legfontosabb dolgokat írjátok le az idő rövidsége miatt!

4.Figyeljetek, hogy ne fussatok ki az időből!

Erre a számomra a leghatékonyabb módszer az átgyakorlás. 

Stopperral mértem le, és így meg tudtam állapítani, melyik az, ami az erősségem és gyorsan letudhatok – ami számomra a statisztika – és melyik feladattípus igényel több időt. Ezt biosz, vagy kémia dolgozatnál is bevethetitek.

5.Ne csak dísznek használjátok a függvénytáblát!

Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy a segédeszközöket megfelelően használjuk. Ez alól a függvénytábla se kivétel. Érdemes megjegyezni körülbelül, melyik képlet hányadik oldalon van, így megkönnyítitek a dolgotokat.   Hasznos lehet továbbá az is, hogy ha a különböző követelményeknek megfelelnek a segédeszközeitek.  Szintén a függvénytáblánál maradva, ne írjatok bele, mert akkor nem használhatjátok!

6.Ha gondot okoz a térlátás és a geometria, próbáljátok ki ezeket a trükköket!

Nyilván a térlátást is lehet fejleszteni. Ahhoz, hogy egy a térgeometriát meg tudjátok érteni, először nyilván síkban kell tudnotok tájékozódni. Érdemes mindig szétszedni a testeket, és külön-külön lerajzolni. Ha szükség van rá, gyakorlásnál bontsátok a síkidomokat is, nekem az sokat segített.  

Továbbá tudom, hogy ez egy szokatlan módszer, de ezen a területen a séta és biciklizés is segít.  Minél többet tájékozódtok, annál jobban fognak az ilyen feladatok menni, legalább is nekem ez a tapasztalatom. Fedezzetek fel új útvonalakat, de a régieket se hanyagoljátok el!  

7.Nagyon figyeljetek az apró részletekre is!

Nagyon nehéz nem túlgondolni és mégis figyelni a részletekre. Ezért érdemes begyakorolni a típusfeladatokat és hagyni néhány percet az ellenőrzésre. Viszont semmiképp se kapkodjatok, mert ilyenkor szokott az történni, hogy az ember lefelejti – teszem azt – a mértékegységet.

8.Menjetek rá a részpontokra!

Vezessétek le részletesen a feladatot, hisz így, ha rossz is a számolásotok, részpontot még kaphattok.   Sokan csak odabiggyesztik az eredményt.  Lehet, hogy a számolás hibátlan, de ilyen esetben a tanár ezt nem látja. Ne féljetek attól, hogy butaságokat írtok, mert lehet, hogy amit ti annak gondoltok, végül teljesen hibátlan megoldás. Az is megtörténhet, hogy csak számolási hibáitok vannak, ilyenkor több részpontot is kaphattok – ez  magától a hibától is függ. 

9.Ne a gyengeségeitek hangsúlyozzátok!

Humán beállítottságúként hajlamos az ember ostorozni magát és lehordani a sárga földig, elgondolkodni azon, hogy sosem fog menni neki a matek és társai, és feladja az egészet. Lehet, hogy nem a legerősebb tantárgyatok lesz, és az egyetemen nem is a fő tantárgyatok, egy valami viszont biztos: az önbizalom ebben az esetben is csodákra képes. Ha nem folyamatosan a gyengeségeitekre koncentráltok, és felírjátok, hogy mi érdekesebb az adott tárgyba, esetleg mi megy jobban és azzal sokat foglalkoztok, akkor több önbizalommal álltok neki a többi matek feladatnak is.

Összességében úgy gondolom, hogy a matematika kulcsa az, hogy minél letisztultabban és logikusabban közelítsétek meg az adott problémát, valamint magabiztosan. Ha ostorozzátok magatokat, azzal csak azt éritek el, hogy leblokkoltok, több számolási hibátok lesz, vagy dühötökben csak odavágjátok a papírra az eredményt. Egyik szituáció sem szerencsés. Egy viszont biztos: Ha típusfeladatokat begyakoroljátok, nem lehet nagy probléma. 

Ha kíváncsiak vagytok további tippekre, a sorozat régebbi részeit itt találjátok.

Képek: Kiemelt, Kép 1 ,Kép 2, Kép 3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük