iroda

Hol találom az EHÖK Ügyfélszolgálati Irodát, mit intézhetek ott?

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Egyetemi tanulmányaim megkezdésekor rengeteg volt a papírmunka és az ügyintézés. Azonban nem is igazán ezek kitöltése adta fel a leckét, hanem az, hogy ezeket hova kell eljuttatni. Annak ellenére, hogy pécsi vagyok, bevallom őszintén, meggyűlt a bajom néha a tájékozódással.

Szóval, íme néhány hasznos információ az EHÖK Ügyfélszolgálati Irodáról.

Mi is az az EHÖK?

A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) az a szervezet, melynek feladata a hallgatók jogainak védelme és érdekeinek képviselete tanulmányi, térítésekkel és juttatásokkal kapcsolatos, kollégiumi és egyéb egyetemi ügyekben. Ezek mellett programszervezési tevékenységet is folytatnak, hogy a hallgatók tanulmányai mellett a kikapcsolódásuk is biztosítva legyen. Az EHÖK tisztségviselőit és képviselőit a hallgatók választják meg. 

A szervezet egyetemi és kari szintre is tagolódik. Egyetemi szinten a Szenátusban (az egyetem legfőbb döntéshozó testületében) hangolja össze a hallgatói frakciók munkáját, ezzel létrehozva az egységes és erős hallgatói érdekvédelmet. Az EHÖK a feladatait a tíz kari részönkormányzattal összefogva végzi. A kari HÖK-ök karonként látják el a hallgatók érdekképviseletét a kari bizottságokban és a Kari Tanácsban. Ez egy alulról építkező demokratikus szervezeti felépítés, mely biztosítja a hallgatók számára, hogy képviselőiken keresztül saját véleményüket, ötleteiket megfogalmazhassák az egyetemi vezetés és szakmapolitikai szervezetek irányába. 

A szervezet ezenkívül lehetőséget biztosít a hallgatók számára egyetértésük, illetve egyet nem értésük kifejezésére is a hallgatói jogokat befolyásoló kérdések esetén. Az EHÖK kiemelt hangsúlyt fektet továbbá az egyetemi élet, a kulturális és tudományos tevékenységek összehangolt támogatására, finanszírozásuk biztosítására. 

A PTE-s jogviszonnyal rendelkezők az egyetemi ügyekhez kapcsolódó problémájukkal bármikor bizalommal fordulhatnak az EHÖK és a kari hallgatói önkormányzatok szervezeteihez.

Hol találom az EHÖK Ügyfélszolgálati Irodát?

A pontos cím 7622 Pécs, Vasvári Pál u. 4. Ez közvetlenül a 48-as tér alatti utca. Maga az iroda mind a Vasvári Pál utca felől, mind a Dohány utca felől megközelíthető, mivel a Rektori Hivatal épületének hátsó részéről beszélünk. Lényegében a Rektori Hivatal Dohány utca felőli részéhez kell mennünk és ott egy üvegeztett ajtón fel lesz tüntetve az EHÖK Ügyfélszolgálat felirat. Ha pedig már bent vagy az épületben, táblák fogják segíteni, hogy eljuss az irodákhoz.

ehök iroda

Mit intézhetek itt?

Az EHÖK ösztöndíjakat hirdet meg, melyekre lehet pályázni, és ezeket a pályázatokat itt kell leadni és itt lesznek elbírálva. Beszélhetünk szociális alapú és teljesítmény/tanulmányi alapú ösztöndíjakról. Az EHÖK által meghirdetett ösztöndíjak:

  • Rendszeres Szociális Ösztöndíj
  • Rendkívüli Szociális Ösztöndíj
  • Elsősök Kiegészítő Alaptámogatása
  • Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj
  • Intézményi Szakmai, Tudományos Ösztöndíj
  • Tehetség Ösztöndíj
  • Felsőéves Kollégiumi Pályázat
  • Elsőéves Kollégiumi Pályázat
  • Évközi Kollégiumi Pályázat

A további pályázatokról itt olvashatsz bővebben.

A kollégiumi ügyeket is az EHÖK-ön keresztül lehet intézni. A sikeres felvételedet követően számos feladat vár Rád, amelyek közül az egyik, ha nem a legfontosabb a biztos lakhatásod megteremtése. Erre nyújthat megoldást a kollégiumi pályázati felhívás, mely minden adatot tartalmazni fog a felvétel menetéről. Ha pedig részletesebben utánajárnál a pécsi kollégiumoknak, mindenképp kattints ide, illetve, ha több információt szeretnél kapni arról, hogyan jelentkezhetsz a kollégistának, olvasd el ezt a cikket.

Amennyiben felsőéves hallgatóként szeretnél kollégiumi lakhatást igényelni, évközben a központi kollégiumi várólistára tudsz feliratkozni. A várólistáról érkezési sorrendben töltik a hallgatókat az egyes kollégiumokba. Így célravezetőbb minden, az adott képzési helyen elérhető kollégiumot megjelölni.

Járványhelyzet

A koronavírus járvány miatt személyes ügyintézésre nincsen mód 2021. március 17-től határozatlan ideig! Azonban online ügyintézés természetesen lehetséges, az alábbi elérhetőségeken:

Amennyiben elkerülhetetlen a személyes ügyintézés, például rendkívüli szociális ösztöndíj leadás vagy tanulmányi jogsegély igénylése, úgy az elnokititkarsag.ehok@pte.hu címen tudsz időpontot egyeztetni.

Amennyiben többet szeretnél megtudni az EHÖK munkájáról, kattints ide, vagy kövesd őket a facebookon.