Elérkezett a koli kaják sorozatának 3.része, ahol őszi kedvenceimet mutatom be Nektek. Az ősz beköszöntével nem csak a ruhatárunk lett színesebb meleg holmikkal, de az étkezésünkben is nagy változásokat hoz a hűvösebb idő. Ilyenkor többnyire a melegebb ételeket kívánjuk. Most hoztam nektek 4 egyszerű, könnyen elkészíthető őszi hangulatú igazi koli barát receptet.
Vöröslencse leves
Ki tudna ellenállni egy tálnyi meleg narancssárga színű finom illatú levesnek, aminek a tetején pirított kolbászchips van? Na ugye, hogy senki? Tökéletes ételnek tartom az őszi napokra, amikor kint hideg van, de a házban meleg és itt kanalazhatod nyugodtan ezt a finom levest. Vegyük is sorra milyen hozzávalókra lesz szükségünk!
Hozzávalók:
– 1 kis darab gyömbér
– 500g sárgarépa
– 2-3 evőkanál kömény
– 1 tk kurkuma
– 200g vöröslencse
– 1 fej vöröshagyma
– 2-3 gerezd fokhagyma
– fél citrom leve
Elkészítés:
- A gyömbért megpucoljuk és lereszeljük, majd a hagymát is pucolás után apróra vágjuk. Ezután egy lábasban 2-3 perc alatt megpirítjuk az édesköménymagot, majd hozzáadjuk a gyömbért, a hagymát és egy kevés olajat is.
- Eközben a sárgarépát is meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. Ezt hozzáadjuk a lábasban lévő alapanyagokhoz és puhára pároljuk. A fokhagymát apróra vágjuk és a kurkumával és 2l forró vízzel) együtt a lábasba öntjük. Ezt körülbelül 20 percig főzzük, majd ezután hozzáadjuk a vöröslencsét is, amivel együtt még 20 percig főzzük. Sózzuk-borsozzuk és tálalhatjuk is.
- Az ínyencek kedvéért megemlíteném, hogy lehet csinosítani pirított bacon kockával vagy kolbászchips-szel. Mindkettőnél ugyanaz az eljárás. Kockázott bacont/vékony karikákra vágott kolbászt egy serpenyőbe teszünk és addig pirítjuk, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Ezt a leves tetejére szórjuk és már kanalazhatjuk is kedvenc sorozatunk mellé.
Töltött sütőtök
A töltött dolgokban az a jó, hogy bármivel megpakolhatjuk a „tálként” funkcionáló alapanyagunkat. Minden az ízlésünkre van bízva. Lehet édes, sós, pikáns, csípős ízvilágba kalandozni. Én most egy talán mindenki ízlésének megfelelő sós verziót hoztam.
Hozzávalók:
– sütőtök
– 500g darált hús (kihagyható)
– gomba
– paprika
– 2 fej vöröshagyma
– 1-2 gerezd fokhagyma
– petrezselyem
– kömény
– rizs
– só, bors, pirospaprika
– bacon
Elkészítés:
- A sütőtököt hosszába elfelezzük, majd kikanalazzuk a magokat. A hagymát apróra vágjuk majd egy serpenyőben kevés olajon fokhagymával és a köménnyel megdinszteljük. Ehhez hozzáadjuk darált húst és sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük.
- A riszt enyhén puhára főzzük/ mikrózzuk egy kevés fűszerrel.
- Ha a hús kifehéredett és késznek látszik, hozzáadjuk a gombát és a paprikát. Körülbelül 5 perc után lehúzzuk a lángról és elkeverjük a serpenyőben lévőket a rizzsel.
- A tököt 150 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig elősütjük, majd kivesszük és beletöltjük a zöldséges keveréket. A Tetejére tejfölt kenünk és petrezselymet rakunk majd még 25 percig sütjük 180 fokon. Amíg sül a tök, egy serpenyőbe piríthatunk bacont, amivel majd a tököt díszíthetjük tálalásnál.
- Amikor készre sült a tök, kivesszük, rakhatunk a tetejére nagyon kevés tejfölt, hogy folyós-szaftos legyen, megszórjuk pirított baconnel és fogyaszthatjuk is.
Sütőtökös négyzet
Ez az étel igazán gyorsan elkészíthető és nagyon szuper akár vacsorának vagy nasinak egy filmhez a forró tea mellé. Eszközöket tekintve egy tepsi és egy sütő kell csupán hozzá.
Hozzávalók:
– 20 dkg sütőtök
– 1 fej lilahagyma
– 10dkg krémfehérsajt
– 1 csomag leveles tészta
– egy marék dió
– só, bors
– csípős fűszer (ha szeretnénk)
– 1 tojás
Elkészítés:
- A sütőtököt meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A lilahagymát apróra daraboljuk.
- A leveles tésztát egyenlő nagyságú négyzetekre vágjuk (kb. 8 darab fog kijönni belőle) és a kapott négyzetek szélétől kb. 1 cm-re bemetsszük és így kap mindegyik négyzetünk egy vékony szegélyt. Ezt megkenjük tojással.
- A tésztánk közepére tehetjük a tölteléket: a sütőtököt, a lilahagymát, az elmorzsolt krémfehérsajtot, az durvára vágott diót, ízesítjük (és egy kevéske olívaolajjal meglocsolhatjuk, ha szeretnénk). Érdekes ízvilágot tapasztalhatunk, ha teszünk a töltelékbe egy kis kockára vágott zöldalmát is.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd a kis négyzeteinket sütőpapírral együtt egy tepsibe tesszük és kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.
Sütőtökös lecsó
Mindenki evett már és szerintem készített is lecsót, hiszen roppant egyszerű, gyorsan kész van és mennyei az íze. Valaki tojásosan szereti, valaki nem. Sok fajta módon elkészíthető étel ez. Most nézzük meg milyen, ha a sütőtököt is belecsempésszük az alapanyagok közé.
Hozzávalók:
– 1 kisebb darab sütőtök
– 1kg lecsópaprika
– 2-3 fej vöröshagyma
– 4-6 gerezd fokhagyma
– pirospaprika
– só, bors
– 8-10 db koktélparadicsom
– kolbász/virsli
Elkészítés:
- A sütőtököt negyedekre vágjuk és 30-40 perc alatt 200 fokon puhára sütjük.
- Amikor a sütőtök már félkész elkezdhetjük a lecsó alapot. Apróra vágjuk a hagymát és serpenyőben kevés olajon megdinszteljük a paprikával együtt. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt/virslit. Ahogy puhul a paprikánk, adhatunk egy kis vizet hozzá és a paradicsomot is bele tehetjük. Ezután sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a pirospaprikával. Belenyomjuk a fokhagymát.
- Amikor ezek összeestek kicsit, hozzáadjuk a kockára vágott sütőtököt, megforgatjuk és 5 percig összefőzzük a serpenyő tartalmával.
Remélem tetszettek ezek az őszi hangulatú receptek és kipróbáljátok őket otthon! Jó sütés-főzést kívánok mindenkinek a konyhába! Beszélgessetek, hallgassatok zenét vagy podcastokat, rádiót és kapcsolódjatok ki!
Képek forrása: kiemelt kép, 1.kép, 2.kép, 3.kép, 4.kép

Kedves Olvasó!
Pátkay Petra vagyok, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának gyógytornász szakos hallgatója. A mosoly és a jókedv a napjaim szerves alkotóelemei. Tekintve a tényt, hogy az érdeklődési köröm finoman szólva tág, mindenben találok valami csodálatosat és érdekeset, ami megragad engem. Éppen ezért sokféle témában várható tőlem írás. Kalandvágyó és nyitott embernek tartom magam, talán emiatt is találom meg a kisebb-nagyobb nagyszerű lehetőségeket az életben. Az élet csodálatos, így hát éljétek meg a jelen minden pillanatát és raktározzátok el azokat!
Remélem mindenki megtalálja a számára érdekes olvasmányokat és néhányan talán az én soraimból is tudtok majd csipegetni.
Legyen szépséges napotok!