verseny

Egyre gyorsabb a 25 éves versenyző, Katie Ledecky

+1
8
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Szombaton kezdődnek a budapesti FINA Világbajnokság úszás futamai, amelyen az amerikai úszó, Katie Ledecky is indul. Tíz év telt el azóta, hogy a 2012-es londoni olimpián, a női 800 méteres gyorsúszásban aratott elképesztő győzelmével berobbant a köztudatba. Akkor még csak 15 éves volt, és senki sem tudta, mit várhat tőle a versenyszámban. De teljesítményével megdöbbentette a világot, 8:12.57-es idővel ért elsőként a falhoz. 

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy még mindig csúcsformában van, és valószínűleg az olimpiai áttörésének 10. évfordulóját egy újabb kiváló teljesítményével ünnepli majd a medencében.  Tíz évvel ezelőtt, akkor 15 évesen történelmet írt azzal, hogy ő lett a legfiatalabb úszó, aki valaha olimpiai aranyérmet nyert. A The Washington Postnak adott interjújában elmondta, hogy imád úszni, és még nem áll készen arra, hogy visszavonuljon. Hozzátette, hogy már nagyon várja a vizes vb-t. 

 Ledecky lépése már azelőtt is meghozta gyümölcsét, mielőtt először úszna a világbajnokságon. Az áprilisi amerikai, indianapolis-i világbajnokságon ideje mind a négy egyéni versenyszámban – 200, 400, 800 és 1500 méteres távon – lényegesen gyorsabb volt, mint a 2021-es évben. A 800 méteres táv esetében, amely jellegzetes versenyszáma, 8:09.27-es volt, így ezzel jobbat úszott, mint közel négy éve.

A huszonöt évet sokáig nem hivatalos korhatárnak tekintették a női úszók számára – az anyagi lehetőségek és a fiziológia hiánya miatt. A négyszeres olimpiai aranyérmes Janet Evans, Ledecky elődje az amerikai úszás királynőjeként 24 évesen vonult vissza. Brooke Bennett 1996-ban 16 évesen, majd 2000-ben közel 20 évesen nyert olimpiai aranyat. Mióta a női 800 1968-ban debütált Mexikóvárosban, az aranyérmesek 16, 15, 15, 18, 18, 17, 20, 16, 20, 22, 19, 15, 19 és 24 évesek voltak – az utolsó három Ledecky. Bár a medencében elért eredményei lenyűgözőek, az úszáson kívüli jótékonysági munkájáról is ismert. Különböző jótékonysági szervezeteknek gyűjtött pénzt. Emellett lenyűgöző úszókarrierjével és nagylelkű emberbaráti munkájával valóban sokakat inspirál.

„Egész pályafutásom során hallottam: a távúszók fiatalon a legjobbak. Mindig is azt hittem, hogy ez hülyeség, mert sok bizonyíték van arra, hogy a legjobb állóképességű sportolók némelyike ​​idősebb. Nem látom itt az életkort korlátozó tényezőnek.” – mondta az úszó a The Washington Postnak.

verseny

Szombaton vízbe ugrik Ledecky. A sportág kedvelői nagy lelkesedéssel és kíváncsisággal várják, hogy vajon tud-e ismét meglepetést okozni és újra bezsebeli-e az aranyat a sikerszámaiban, vagy vajon feltűnik olyan versenyző, akinek sikerül megállítani az előremenetelését? 

Képek forrása: The Washington Post, 2

1 thought on “Egyre gyorsabb a 25 éves versenyző, Katie Ledecky

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.