simon

Simon mondja, játssz vagy fizess! – Egyikünk hazudik 2. évad kritika

+1
1
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Múlt héten elérhetővé vált az Egyikünk hazudik (One of Us is Lying) 2. évada a Netflix magyar nyelvű kínálatában is. A sorozat első szezonja Karen M. McManus Lehull a lepel című Young Adult regénye alapján készült, azonban a folytatásban a történet már kevésbé támaszkodik a második könyvre (Most te következel). Az első évadról már korábban megosztottam a gondolataimat veletek, most pedig nézzük meg, hogyan alakul a Gyilkos klub tagjainak sorsa, miután közösen elbántak Simon gyilkosával.

Tudják, ki a gyilkos, de ezzel még nincs vége.

Az Egyikünk hazudik első évadában nyolc epizódon át nyomozhattunk a Gyilkos klubbal együtt. Bronwyn, Cooper, Addy, Nate és Janae most egy új kihívással, a saját bűntudatukkal próbálnak megküzdeni, miközben összeköti őket egy véres titok. Ha mindez nem lenne elég, felbukkan egy ismeretlen zaklató is, aki tisztában van a négy bayview-i diák bűneivel. Elkezdődik a „Simon mondja” játék, amely során a Gyilkos klub tagjainak egyre veszélyesebb feladatokat kell teljesíteniük, ha nem szeretnének börtönbe kerülni. Ismét belevetik magukat a nyomozásba, de egy ravasz és kegyetlen ellenséggel állnak szemben, aki nem riad vissza a gyilkosságtól sem.

Az igazi macska-egér játék csak most kezdődik.

A második évad szintén nyolc epizódból áll, viszont ezúttal beértük volna kicsit kevesebbel is. A történet igazán csak a 3-4. rész környékén válik izgalmassá, addig a szereplőkhöz hasonlóan a sötétben tapogatózunk, és várjuk, hogy meddig merészkedik a titokzatos zaklató. Simon mondja smsben küldi el a követeléseit, amelyek egyre nagyobb kihívás elé állítják a Gyilkos klubot. Előfordul, hogy kifutnak az időből, vagy nem hajlandók teljesíteni egy utasítást, azonban ezt nem úszhatják meg büntetlenül. Amikor újabb gyilkosság történik, mérlegelniük kell, hogy mi a fontosabb számukra: a saját büntetlenségük vagy a szeretteik biztonsága.

évad

Hogyan alakul a Gyilkos klub tagjainak sorsa?

Ebben az évadban leginkább Addyt (Annalisa Cochrane) és Coopert (Chibuikem Uche) láthatjuk fejlődni. Addy igyekszik feldolgozni Jake (Barrett Carnahan) halálát és a mérgező kapcsolatuk során elszenvedett traumáit. Az ostobának tűnő pomponlányból egy szerethető és empatikus karakterré válik, miközben egyre szorosabb barátságot köt Simon régi legjobb barátjával, a különc és kitaszított Janae-vel (Jessica McLeod).

Cooper pedig végre kezdi elfogadni önmagát, pontosabban a homoszexualitását, amit már nyilvánosan is felvállal. Nagy nyomás nehezedik rá mind a gyilkossági ügyek, mind a sportolói karrierje miatt. Bronwyn (Marianly Tejada) és Nate (Cooper van Grootel) kapcsolata viszont ingatag lábakon áll, mert nehezen bíznak meg egymásban és a barátaikban. Fontos szerepet játszik még Bronwyn húga, Maeve (Melissa Collazo) is, aki többször megmenti a társaságot hackerként, mégsem válik a társaság igazi tagjává.

simon

Az Egyikünk hazudik tinisorozathoz képest viszonylag merészen nyúl olyan komoly témákhoz, mint a gyász, a bűntudat vagy a kétségbeesés. A Gyilkos klub tagjai között egyre erősebb baráti és romantikus kötelékek szövődnek, miközben megtanulnak együttműködni a nyomozás során. Persze vétenek néhány nagyobb hibát, de ahogy láthatjuk, a rendőrség sem sokkal sikeresebb. Általában egy-egy szereplő makacssága vagy magánakciója miatt kerül az egész társaság újabb életveszélybe. A gyanús vagy éppen kíváncsiskodó mellékszereplők, mint például Vanessa (Sara Thompson) és Fiona (Doralynn Mui) pedig tovább bonyolítják a helyzetet.

Igazán csak az évad második felében válik izgalmassá a történet.

A történetvezetés egyenetlen, vagyis az első néhány rész viszonylag unalmasan telik, majd hirtelen egyre izgalmasabbá válik a rejtély. Minden epizódban újabb nyomok és cselekményszálak merülnek fel, amelyek végül szinte mind értelmet nyernek. Eközben láthatjuk, hogyan kovácsolódik igazi baráti társasággá a Gyilkosok klubja, amelynek tagjai már bármit megtennének egymás biztonságáért. Ígéretes mellékszereplőket is kapunk, például Vanessa az összeesküvés-elméleteivel és a kis magánnyomozásával igencsak emlékezetes benyomást tesz.

kritika

Összességében az Egyikünk hazudik folytatása nem múlja felül az előző évadot, de egy izgalmas és összetett rejtéllyel állunk szemben. Vicces és megható pillanatokban is van részünk, így nemcsak a nyomozást érdekes követni. Ha tetszett nektek az első évad, akkor érdemes belevágni a Gyilkos klubbal együtt a „Simon mondja” játékba is!

Legújabb sorozatajánlóinkat itt találjátok!

Képek forrása: Netflix.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük