sportszervezo_pecsi_egyetemistak_magazinja

Egy sportszervező naplója

+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
2
+1
0

Kedves Naplóm!

Felvételt nyertem a Pécsi Tudományegyetem Sport- és rekreációszervezés (sportszervező) szakára. Ennél boldogabb nem is lehetnék, hiszen megvalósult az álmom. Azonban kissé elbizonytalanodtam, hiszen mikor bárkinek elújságoltam a hírt, nem értették mit is fogok tanulni. Olyan kérdéseket tettek fel, miszerint egy sportszervező szakember mit csinál, ebből meg lehet vajon élni, ez amolyan büfészak? Remélem, amint elkezdem a képzést, szembesülni fogok a válaszokkal.”

Mindkét Sport- és rekreációszervezés alapképzés két egyetemi kart ölel fel, amelyek az Egészségtudományi Kart és a Természettudományi Kart érintik. Az Egészségtudományi Karon rekreációszervezés, valamint egészségfejlesztés szakirányon tanulnak a hallgatók. A Természettudományi Karon -ahova én is járok- a sportszervezés világába nyerhetnek betekintést. A két szak hallgatói az első két szemeszterben összevonva hallgatják a képzést. A mi szakunkhoz hozzárendelt, sporttudománnyal kapcsolatos gazdaságitárgyakat (pl.: Sportközgazdaságtan, Sportvezetés-szervezés) az ETK-s hallgatóknak egyaránt teljesíteniük kellett.
A sportszervező képzés gazdaságorientáltnak tekinthető a sport életében, ugyanakkor nekünk, sportszervezőknek is az egészségtudományban mozgó kurzusok tananyagait is meg kellett tanulni (pl.: Prevenció, Egészségnevelés-fejlesztés). Másodévben már a Közgazdaságtudományi Kar bővítette tudástárunkat, hiszen mégis csak gazdasági szakról beszélünk. Ez a két év kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, ténylegesen nekünk való ez a szak, és megéri elvégezni, annak ellenére, hogy a két év során találkoztunk különböző mumustárgyakkal, mint az anatómia, pénzügy vagy számvitel.

Kedves Naplóm!

Az este 7 órás Számvitel ZH nem sikerült úgy, ahogyan vártam, ezért mikor hazaértem, előre megtanultam a jövő heti anyagot.”

-egy héttel később-

Kedves Naplóm!

Megérte idegességemben tanulnom, ugyanis megnyertem az órai Kahoot játékot, így 5 pluszponttal indítom a következő Számvitel ZH-t.”

A könyvelés elsajátítása mellett a testnevelés sem marad ki a repertoárból. Atlétika, funkcionális gimnasztika, úszás, zenés-táncos mozgásformák, sportjátékok, szabadidősportok stb. Persze, sokszor elhangzott tőlünk az, hogy „ezt mégis miért kell tanulnunk, hiszen nem testnevelő tanárnak, vagy edzőnek készülünk”, de mire megy az egyetemista „egyetemi hiszti” nélkül. Annak ellenére, hogy sportszervezetek háttérfolyamataiban tevékenykedő szakembernek tanulunk, mégis fontos lehet számunkra egyes sportágak elméleti és gyakorlati ismerete. Szerencsénkre számos lehetőséget biztosít a Sporttudományi és Testnevelési Intézet, szabadon választott kurzusok tekintetében, például jóga, kangoo, sportakrobatika, lehetőségek tárháza. Ugyanakkor érdekes elméleti tárgyakat is felvehetünk, mint a dopping és sport, vagy a sportsérülések megelőzése, sportmasszázs. Mindezeket addig élvezhettük, amíg be nem vezették a digitális oktatást.

Kedves Naplóm!

Úgy érzem, jó helyen vagyok és szeretem, amit tanulok. Pécs a szívem csücske lett, de a vírus közbeszólt. El kell engednem a kurzusokat, az évfolyamot, az oktatókat, a kollégiumot és a PTE-t is. És nagyon fáj kimondani, hogy a 3 éves képzésemből a felét itthon fogom eltölteni.”

Elkezdődött a harmad-, egyben utolsóév. A sportszervezők élete nem csak játék és mese, azonban élvezhetik szeretett otthonuk melegét, a TTK-t. Bizony, nincs több ETK, sem KTK, csak és kizárólag az anyakarukon tanulhatnak.

Kedves Naplóm!

Szinte csak most kezdtem a szakot, és máris itt vagyok. Te jó ég, nagyon izgulok, szakmai gyakorlat és szakdolgozat, a vírus is a nyakunkon van. Hogyan válasszak így gyakorlati helyszínt, mi van, ha nem lesz meg a 200 óra teljesítés egy éven belül, és akkor még ott az államvizsga is. Haladnom kell a szakdolgozatommal, közben a vizsgákra való felkészülés is elengedhetetlen. És akkor még mesterképzésre is jelentkezni kell.

Érdemes olyan helyen dolgozni a szakmai gyakorlat alatt, amelynél akár home office-ban is lehet tevékenykedni. No, de miről is szól ez? A szakmai gyakorlaton belül sportszervező feladatokat kell végezni. Ismét felmerül a kérdés, hogy mit csinál egy sportszervező?

Kedves Naplóm!

Végre el tudom mondani másoknak, mit is tanulok az egyetemen és diploma után mivel fogok foglalkozni. Egy sportszervező szakember egy sportszervezeten belül tud elhelyezkedni, ahol a sportvállalkozás/sportegyesület gazdasági üzemeltetésével, sporttevékenységi programok (edzések, versenyek) szervezésével, fejlesztésével és lebonyolításával foglalkozik. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő kommunikációs készség. Hatásköre magába foglalja, az adott sportágban mozgó sportszervezet népszerűsítését a sportpiacon belül. Fontos még a versenytársakkal kapcsolatos ismeretek megszerzése és rendszerezése. A szponzorszerzés és intenzív financiális intézkedés munkája során elengedhetetlennek bizonyul. Véleményem szerint a sportszervező alapképzés mellé érdemes MSc fokozatot szerezni, (pl: Vezetés-szervezés, Sportmenedzser, Rekreáció) a könnyebb elhelyezkedés érdekében, ha ténylegesen ezzel akarunk foglalkozni. Emellett egy oktatói, edzői képzés elvégzését szorgalmazom.”

Diplomamunkát tekintve érdemes a harmadév előtti nyáron végig gondolni, mi az, ami kutatható téma és bennünket is foglalkoztat. Ezen kívül az sem hátrány, ha ezek a témák nem a csapból folynak. Hasonlóan csináltam én is, ezért nyugodt szívvel indítottam az 5. félévemet. Készülő szakdolgozatomban az egyéni szabadidősport női résztvevőinek motivációit kívánom megvizsgálni.

„Ész, erő, sportszervező” – hangzott el az induló gólya táborban. Bevallom, a TTKeddek, Tesis szemeszternyitók és a Tesis bulik nélkül nem is élhettem volna meg az igazi sportszervező életet. Ha teljesen elköteleződtél a sportok iránt, és még jártas is vagy bennük, ráadásul érdekel a szervezés, mindenképpen ezt a képzést ajánlom Neked! Hangsúlyozom, nem kell matekban pengének lenni, mindössze logikus gondolkodást igényel. Úgy gondolom, aki valóban ebben a szakmában akar dolgozni, annak a sport a mindennapjainak részévé válik. Remélem, hamarosan leírhatom a „Kedves Naplóm! Lediplomáztam…” sorokat.

A 2018-as sportszervező évfolyamunk, seniorjaink

Forrás: plexels.com, PTE TTK HÖK