Egy megfáradt szuperhős, egy tehetséges íjászlány és „Pizzakutya” története – Sólyomszem minisorozat kritika

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2021-ben a Marvel Filmes Univerzum rajongói sem maradtak új tartalmak nélkül, hiszen négy régóta várt filmet is láthattunk a mozivásznon. A Fekete Özvegy, a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája, az Örökkévalók és a Pókember – Nincs hazaút szuperhősfilmek mellett öt sorozatot is kaptunk. Tavaly debütált a Disney+ streaming szolgáltató felületén a WandaVízió, A Sólyom és a Tél Katonája, a Loki, az animációs What If…? és a Sólyomszem című sorozat is. Utóbbi egy karácsonyi történet, így érdemes még télen megnézni.

A múlt árnyai elől karácsonykor sem menekülhetsz

Clint Barton, alias Sólyomszem (Jeremy Renner) szeretné a családja társaságában tölteni a karácsonyt, de persze ez egy szuperhős számára lehetetlen. Egy híradóadásból megtudja, hogy valaki magára öltötte a Ronin-jelmezt. Clint megpróbál utánajárni az ügynek, mert Ronin sok ellenséget szerzett a múltban, és neki is le kell számolnia a múlt kísértő árnyaival. A jelmez véletlenül Kate Bishopnál (Hailee Steinfeld) köt ki, akinek gyerekkora óta Sólyomszem a példaképe. Clint és Kate veszélyes kalandba keveredik, ellenségeik mögött egy rejtélyes megbízó áll. Az újdonsült párosnak lehetőleg még karácsony előtt le kell számolnia Ronin ellenségeivel.

Milyen Marvel-filmeket ajánlott megnézni a Sólyomszem előtt?

Ha engem kérdeztek, akkor vérbeli Marvel-rajongóként azt mondom, nézzetek meg mindent! A Marvel Filmes Univerzum úgy épül fel, hogy minden alkotás valamilyen szinten összefügg egymással, rengeteg utalás található az egyes filmekben és epizódokban. Persze, megértem, hogy vizsgaidőszakban nem akartok neki állni 27 filmnek és 4 sorozatnak egy hatrészes miniszéria kedvéért.

A Sólyomszem hivatalos Instagram-fiókja szerint a következő filmeket ajánlott mindenképpen megnézni:

Thor
– Bosszúállók
– Bosszúállók – Ultron kora
– Amerika kapitány – Polgárháború
– Bosszúállók – Végjáték (Ha idáig eljuttok, a Végtelen háborút se hagyjátok ki előtte!)
– Fekete Özvegy

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hawkeye (@hawkeyeofficial) által megosztott bejegyzés

Rogers The Musical és karácsonyi készülődés New Yorkban

Sólyomszemmel egy nevetséges színházi előadáson találkozhatunk a sorozat kezdetén. A Rogers The Musical a Bosszúállók csapatáról szól, bár vannak benne pontatlanságok, amikre Clint természetesen fel is hívja a figyelmet:

„Tudom, mi történik. Ott voltam. Tudod, ki nem volt ott? Az a srác – A Hangya.”

Már a legelső epizódban láthatjuk, hogy a Bosszúállók életben maradt tagját mennyire megviselte mindaz, amin szuperhősként keresztül ment. Elvesztette a legjobb barátját, néhány csapattársát, sőt egyszer a teljes családja is eltűnt. A nehéz emlékek mellett fizikai hatást is gyakorolt Sólyomszemre a sok küzdelem, ugyanis a robbanások miatt hallókészülékre van szüksége. Igyekszik minél több időt tölteni a családjával, ezért a gyerekeivel New Yorkban szórakoznak néhány napig. Persze csak rövid ideig élvezhetik a nagyváros ünnepi hangulatát, hiszen egyik este megjelenik Kate a Ronin-jelmezben.

A jövő szuperhőse: Kate Bishop, a tehetséges íjászlány

Kate gyerekkora óta foglalkozik íjászattal, és hamar fény derül a motivációjára is. Loki és a chitauri sereg támadása idején Sólyomszem megmentette a kislányt, bár erről ő maga tudomást sem szerzett a csata hevében. Kate elvesztette az apját aznap, de az édesanyjával (Vera Farmiga) új életet kezdtek, aminek része volt az íjászképzés is.

Kate a sorozatban már a húszas évei elején jár, egyetemista, de a lelke mélyén mindig is arról álmodott, hogy igazi hős lesz. Nagyon örül annak, hogy végre személyesen találkozhat példaképével, és együtt küzdhetnek meg Ronin ellenségeivel. Bár Sólyomszem megpróbálja távoltartani a lányt a veszélytől, de végül rájönnek, hogy szükségük van egymásra. Kate egyre nagyobb bajba keveredik, hiszen belecsöppen a bűnözőkkel teli világba, és családi titkok is kiderülnek.

Az egyik leghumorosabb Marvel-sorozat

A humor fontos eleme a Marvel történeteknek, de általában jóval kevesebb teret kap, mint ebben a sorozatban. A karácsonyi szuperhőskaland meg sem próbál komolynak látszani, hiszen a tét ezúttal nem a világ megmentése, hanem egy megfáradt Bosszúálló és egy fiatal önjelölt hős sorsa. A páros csipkelődő dialógusai megalapozzák a könnyed és szórakoztató hangulatot. A korábban említett musical egyszerre ad okot nevetésre és sírásra, hiszen gagyi kivitelezésben dolgozza fel a Bosszúállók történetét. Az egyik legnagyobb humorforrást egy négylábú szereplő jelenti. A főhősök által „Pizzakutya” néven emlegetett kóbor eb váratlanul tűnik fel, legtöbbször a legrosszabb helyen és időben.

Roninnak sok ellensége van, de egyik se jelent hatalmas fenyegetést

Clint és Kate a hatrészes széria alatt több ellenféllel is szembe kerül, de néhányuk olyan jelentéktelen, hogy a nevükre sem emlékszünk. Az egyik kiemelkedő karakter a süketnéma Echo, vagyis Maya Lopez (Alaqua Cox), aki szintén a múlt árnyaival küzd. Felbukkan a Fekete Özvegyben megismert Yelena Belova (Florence Pugh) is, aki bosszút akar állni testvére haláláért. Az utolsó részben megjelenik egy hírhedt szupergonosz, viszont nem kap elég játékidőt ahhoz, hogy komolyabb szerepe legyen.

A Sólyomszem sorozat felülmúlta a várakozásaimat, mert minden hibája ellenére nagyon szórakoztató volt, és izgalmas új szereplőket mutatott be. Kate-tel, Yelenával és Mayával még biztos találkozunk későbbi produkciókban is, Clint pedig megérdemli, hogy végre nyugodtan éljen a családjával.

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

1 thought on “Egy megfáradt szuperhős, egy tehetséges íjászlány és „Pizzakutya” története – Sólyomszem minisorozat kritika

Comments are closed.