Egy kis India Pécsen? Igen, lehetséges!

+1
3
+1
0
+1
7
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

A Fusion Grill elhozza nekünk Indiát 

Alapvetően hazánkban elég nehéz olyan éttermeket találni, ahol más népek és kultúrák autentikusan elkészített ételeit lehet megkóstolni, sokkalta inkább egyfajta európai szájízhez hozzáigazított „indiai” vagy „mexikói” éttermekről beszélhetünk. Ám Pécsen erre rácáfol a Fusion Grill.

A szeptember legelején nyílt étterem a Barbakántól csupán egy kőhajításnyira található a Klimó György utca 3. alatt. Az éttermet Deák György és neje, a Sri Lankáról származó Ayomi álmodta meg. Ayomi már korábban is ismerte az indiai és a Sri Lankai ételek fortélyait, ám a mexikói ételekkel akkor találkozott igazán, amikor férjével az Egyesült Államokba költöztek.

Pécsen 2012 óta élnek, ám csak tavaly ősszel nyitották meg éttermüket. A koncepció teljesen világos volt számukra: szerettek volna egy olyan helyet létrehozni, ahol hagyományos módon készítik el az indiai és mexikói ételeket.

India

A hely egészen egzotikus hangulatú, de pont megfelelően és nem hajlik át egy túltolt giccsé. Itt ott megjelennek Indiai szimbólumok és még egy kis hindu oltárszerűség is található füstölőkkel, ami viszont kissé fullasztó tud lenni. Az egész éttermet átjárják a meleg színárnyalatok, egészen barátságossá téve a környezetet látszik, hogy minden ki van találva egy koncepció alapján.

India

Térjünk is rá az ételekre! Az ott jártamkor alkalmam volt megkóstolni jó pár különlegességet (a cikk képei tehát nem a valós adagokat mutatják be), de haladjunk is sorban. Egy forró itallal kezdődött a gasztronómiai utazásom ez pedig a masala chai volt, ami nem más, mint egy tejes fekete tea különleges fűszerekkel ízesítve, mint a kardamon, a fahéj, gyömbér, ánizs stb. Ennek teljesen karácsonyi hangulata volt.

Aki szereti a teát tejjel, annak nem fog csalódást okozni. Ezt követte a vajas csirke, ami egy joghurtban fűszerekkel pácolt vajjal ízesített ragu, amit hagyományokhoz híven tandoorban készítenek el és naan kenyérrel tálalják. Mi is az a tandoor és a naan? Egy hagyományos indiai urna alakú agyag főzőedény, amiben főzik ezen ragukat, valamint az oldalában sütik ki a szubkontinens híres lepényét a nann kenyeret. A csirke hihetetlen omlós volt vaj puha, a szaftja meg bőséges és hihetetlenül jól fűszerezett, ami nem is csoda hiszen a szakács házilag készíti el az össze fűszerkeveréket.

India

A naan kenyér kívül ropogós volt belül meg omlós, ilyet valóban csak a megfelelő céleszközzel lehet készíteni, serpenyőben semmiképpen sem (otthoni körülmények közt próbáltam már, ég és föld a különbség a kettő között). Ezen kívül kihoztak még egy mentaszószt is, ami szintén fűszeres volt, de a menta íz messze ledominált mindent.

Itt érdemes megjegyeznem, hogy hiába verjük büszke magyarként a mellünket, hogy mennyire bírja a magyar nép a csípős ízeket, az indiai konyha közelében sem járunk e téren, de szerencsére mindig megkérdezik, hogy mennyire kérjük csípősen, amire érdemes vigyázni, mert kicsit csípősen kértem, de így is szépen megküldték erős ízekkel.

India

Ezt követte egyfajta desszert ital a mango lassi, ami egy milkshake és egy ivójoghurt közti állaggal rendelkező mangós ital, és ilyen intenzív fűszerezésű ételek után ez valóban kellett. Ezen kívül volt alkalmam az olasz vonalat is megkóstolni korábban (igen, itt ilyen is van), ami viszont nem volt a legjobb, teljesen átlagos ízvilágú pizza semmi extrával.

India

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi a véleménye azoknak az indiaiaknak és mexikóiaknak erről a helyről, és a visszajelzések meglepően pozitívak, következésképpen ezen ételek valóban autentikusak. Mindenesetre én ilyen megfelelően fűszerezett indiai ételt még nem nagyon ettem. Az árak pedig nem olcsók, de ilyen válságos év közepette teljesen elfogadhatóak.

India

Amennyiben valaki nincs hozzászokva a nagyon erősen fűszerezett ételekhez, annak nem ajánlom ezt a helyet, mert itt valóban nem aprózzák el, rendesen benne van inden fűszer, pont úgy ahogy annak lennie kell, de aki szeretné megízlelni milyen is egy valódi indiai kaja, annak megéri ide ellátogatni. Ahogy pedig a fentiekben írtam a csípősség miatt nem kell aggódni, lehet anélkül is kérni.

India