https://pemonline.hu/?p=35397&preview=true

Egészség vagy betegség?

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Érthetően mindenki egészséges szeretne lenni, de ki gondolna olyanra, hogy baj, ha túlságosan is egészségesek vagyunk. Vagyis inkább a nagyon megkérdőjelezhető egészségességre való törekvés a baj.

Kezdjük a pozitívumokkal

egészség

Mindenképp egy nagyon jó és felelősségteljes döntés, ha elkezdünk tudatosabban és egészségesebben táplálkozni, mivel a mennyiségi éhezés is borzasztó, de a minőségi éhezés jobban roncsolja a testünket. Meg persze ezzel magunkat és a környezetünket is megóvjuk a felesleges károktól.

Így a tápanyag-bevitelünk monitorozása a legfőbb pontja a tudatosabb étkezésnek, mert lehet, hogy mi azt hisszük elég vagy megfelelő minőségű ételt eszünk, de ez általában nem igaz. Ilyenkor sok sok fontos nyersanyag kimarad az étrendünkből, és így nem tudunk a toppon lenni se fizikálisan se mentálisan.

Ezért nem rosszak az étrendkiegészítők vagy a vitaminok, de legfőképp a megevett ételekből kéne ezeket kinyernünk, és itt jön be a választékos táplálkozás, mivel egyáltalán nem jó, ha mindig csak a lekönnyebb, leggyorsabb megoldást választjuk.

Persze egy ideig el lehet lenni ugyanazzal a kajával, de egyszerűen beleununk, és hát megannyi csodás recept létezik, ami nemcsak hogy fantasztikus új ízvilágokat hozhat a mindennapjainkba, de meg is szerettetheti velünk a főzést, ami egy kis terápiaként vagy inkább énidőként is felfogható, mivel maga az alkotás öröme egy tökre nagy pozitív lökést adhat számunkra.

Meg ha már főzés, akkor igazából magunkra vagyunk utalva, hogy miből is készítsük el az ételeinket, de ilyenkor se felejtsük el, hogy minőségi termékeket vegyünk, főként az lenne a legjobb, ha kis helyi termesztőktől szereznénk be az alapanyagjainkat, így támogatva őket, a fenntarthatóságot és az átláthatóságot/megbízhatóságot.

Egy másik nagyon fontos dolog a következetesség, hogy időben és rendszeresen étkezünk, így felépítjük magunkban azt a szokást, hogy elegendő mennyiségű ételt együnk, és óránkénti figyelmeztetővel pedig a rendszeres folyadék bevitelre tudjuk magunkat rászoktatni, mert amikor már érezzük a szomjúságot akkor már picit kezdünk kiszáradni.

Viszont sajnos ennek van árnyoldala is

Egészség

Ha átesünk a ló túloldalára, akkor elég erős berögződések alakulhatnak ki, amik egy idő után még súlyosabb étkezési zavarokká fejlődhetnek. Mivel szép és jó, hogy már tudatosak vagyunk és mindenre is figyelünk, de a túl erős szabályrendszer se megoldás, mivel hagynunk kell magunknak bűnözős napokat is és ezzel a kontrollal ne öljük ki az étel és étkezés szeretetét se.

Főleg, ha pont egy olyan élethelyzetben vagyunk, aminél csak az étkezés az, amit kontrollálni tudunk, és hogy megmaradjon az irányítás érzetünk egyáltalán nem egészséges megszorításokat teszünk, amiből könnyen lehet bármi negatív is. Ilyenkor esetleg a kajába menekülhetünk, mivel boldogságot okoz, de sajnos ez csak egy kis ideig hatásos és ilyenkor könnyebben kialakulhatnak falási epizódok, amiket meg egy mély rosszullét követhet.

A másik rossz gondolatmenet, hogy másért kezdünk bele a testünk, életmódunk átalakításába, mivel ezzel csak egy álarcot kreálunk és nem azért változunk, mert mi szeretnénk, hanem mert így „állítólag” szerethetőbbek vagy jobban elfogadhatóbbak leszünk. Nem, ez egy teljesen rossz megközelítés, ha tényleg azt érezzük, hogy a jelenlegi életmódunk nem egészséges vagy már nem tölt el minket boldogsággal akkor nyugodt szívvel változtassunk rajta, de ezt csak is addig amíg mi akarjuk.

Úgy tűnhet, hogy a társadalmunkban csak az juthat előre aki a legjobb, legszebb és persze nem lehet tagadni, hogy vannak akik emiatt máshogyan kezelnek másokat, de a legfontosabb, hogy hűek maradjunk magunkhoz, és ez azzal kezdődik, hogy azt eszünk amit és amikor akarunk persze egészséges határok közt, de ha meg változtatni szeretnénk akkor igenis keljünk fel és induljunk el azon az úton, mert az magától nem fogja lejárni azt a mennyiséget ami a befejezéséhez kell, csakis a mi kitartásunktól függ, hogy mit tudunk célhoz vinni.

Egészség

Szóval alapjáraton minden egészséges, csak be kell tartani azt a bizonyos mennyiséget, és reális célokat kell kitűznünk magunk elé. Meg persze azt is tudnunk kell, hogy mindenki más és mindenki máshogy érzi magát komfortosan, így nem létezhet egy teljesen ideális diéta, edzésterv, gondolkodásmód, ami mindent egy csapásra megold, hanem keményen és hosszasan küzdenünk kell a céljainkért, de a végeredmény mindenképp megéri minden fáradozásunkat.

Képek forrása: kiemelt, kep1, kep2, kep3