Édes művészet! – Avagy az étel mint a művészet legnagyobb múzsája

+1
2
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A művészet mindig is nagy szerepet játszott az ember életében. Ókortól napjainkig szerves része az életünknek. Napjainkban többen is hangoztatják, hogy nélküle is lehetne élni. Viszont fel kell tennünk a kérdést: érdemes? Elég, ha csak visszagondolunk a koronavírusra. Amikor valami borzalmas történik, az mindig megihleti az embereket.  

Egy graffitit is készítettek róla Párizsban: 

Tehát ez is bizonyítja, hogy a modern korban is szükségünk van rá, ha át is alakul. Viszont van még egy dolog , aminek műalkotások százait, ha nem ezreit köszönhetjük:  minden korban szükségünk van rá és hihetetlen közösségépítő ereje van. Ez pedig nem más mint az étel

Móra Ferenc és Ferencné:  Egy szakácskönyv és egy féltékeny férj

Walleshausen Ilona Móra Ferenc felesége volt. Kapcsolatuk egyáltalán nem volt féltékenykedéstől mentes. Amikor az író mátkája megszerezte az óvónői oklevelét, jegyese féltékenységből és dühből majdnem széttépte azt. A veszekedésből mindketten menekültek: Ferkó a részegségbe és az írásba, Ilonka pedig a főzésbe. 

Mivel remekelt benne, elhatározta, hogy összehoz egy szakácskönyvet, ami Mórából nem a támogató férjet hozta ki sőt…. A következőt írta ezzel kapcsolatban: „Megirigyelte tudniillik irodalmi sikereimet, s most ő is ír.” Könyvajánlót kért férjétől, viszont a férfi ezt irigységből nem volt hajlandó megírni. 1928-ban adta ki, 10 kiadást is megélt első szakácskönyve, a mai napig gyűjtők és bibliográfusok vásárolják fel.

Proust: Az eltűnt idő nyomában 

A 19. század sem maradt étel inspirálta irodalmi nélkül.  A francia író 7 kötetből álló klasszikusa adott nagyobb hírnevet ugyanis a madeline teasütinek. A könyv az akaratlan emlékezést, azaz a Proust jelenséget összekapcsolja a teasütemény-evéssel.  A regény főhőse ugyanis akkor emlékezett valami fontosra, amikor a süteményt a teába mártogatja. Habár tudományosan nem bizonyított, a mindennapi életben is tapasztalhatjuk: ilyen, amikor mézeskalácsot eszünk, és beugranak remek gyermekkori emlékek a karácsonyról. 

Zöldségek mint inspiráció

Sokan nem rajonganak bizonyos zöldségekért, különösen a gyerekek. Amber Locket viszont már korában elvarázsolta a veteményeskert világa. Alkotásai gyümölcsökből és zöldségekből készülnek, és komoly rajongótáborral rendelkezik.  Festményei a természet szépségeit hangsúlyozzák. Olyan jelentős megrendelői vannak, mind Jamie Oliver, a brit szakács nevét viselő Big Festival, valamint a  Google is a partnerei közé tartozik. Ez is bizonyítja, hogy a művészek nem feltétlenül halnak éhen, ha megfelelő kapcsolati tőkével rendelkeznek. 

Ételből álomhely

Carl Warner, brit fotós ételekből készít tájképeket. Sorozatának a Foodscapes nevet adta. Már az 1900-as évek vége óta  gyártja mesterműveit. Kérésre ki is nyomtatható személyes felhasználásra. Ha esetleg titeket is érdekel a fotográfia, vagy csak gyönyörködni szeretnétek a művekben, akkor ide kattintva megtekinthetitek a művész munkáit. 

Ételimitáció és izgalmas, új alkotások – Az ehetetlen ételkiállítás

Lucy Sparrow szintén brit művész, kiállításai óriási sikert aratnak. Legújabb kiállítása 2022 januárjában és februárjában zajlott, Tampában. Horgolt gumimacit és csokis kekszet is lehet tőle venni, viszont az én személyes kedvencem a horgolt mini süteményei.  Első kiállítása Londonban egy „kukoricabolt” kiállítás volt. 2017-ben munkáit először vitte az Amerikai Egyesült Államokba.  

Ha szeretnétek még többet tudni a munkájáról, ide kattintva még több infót találhattok erről. 

Az ehető evőeszköz 

A fenntarthatóság nagyon fontos, dolog. Oda kell figyelnünk környezetünkre. Sokan hangoztatják hogy kemény munka, viszont ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne szórakoztató. Van egy olyan szerkezet ugyanis, amely ehető kanalakat csinál. Konkrétan csak meg kell sütni a kanalatokat, és kész is. 

Tomás Libertini – Avagy amikor egy mérnökből művész válik

Mérnöki háttérrel rendelkező, szlovák származású designer, aki Rotterdamban dolgozik. Technikai tudásával, részletorientáltságával, pontosságával és esztétikai érzékével méhtermékekből kreál különböző szobrokat. 

Jennifer Rubell – Az amerikai újító 

A New Yorkban  élő művész  az ételekkel alkot valami különlegeset, elgondolkodtatót, installációi, performancai során egy történetbe ágyazva hívja fel a közönség figyelmét különböző társadalmi, valamint politikai problémákra, sokszor globális, mindannyiunkat érintő jelenségeket is feldolgoz, mindezt úgy, hogy az étel inspirálja őt.  

Ha többet szeretnétek tudni munkásságáról, akkor ide kattintva olvashattok róla. 

Összességében a művészet valamint az étel átszövi az életünket. Ha szeretnénk, ha nem, egyik nélkül sem tudnánk élni, mert sivár lenne az élet nélkülük. A művészet nem fog eltűnni, inkább át fog alakulni. Ihletet pedig bármi adja. Ki tudja? Lehet, hogy a következő legnagyobb festő ihletforrása egy kakaós csiga lesz. 

Forrás: 1, 2,3, 4, 5

Képek: Kiemelt, Kép 1, Kép 2, Kép 3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük