dominó

Dominó effektus – Avagy egy rossz szó és dől minden

+1
2
+1
0
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Világunkban a rosszindulatúság, előítéletesség, ignorancia, bűnbakképzés, mások megalázása, eltaposása rendkívül gyakori, már-már ezeket élvezik az emberek.  Ezért sokszor nehéz, hogy kedvesek, és megértőek maradjunk. Amikor pedig mások vagy önmagunk ezt magunkra kényszerítjük, akkor csak még jobban aláássuk az önbizalmunkat és csak egy műkedvességet mutatunk, ugyanis feladjuk saját elveinket.  Ahhoz viszont, hogy ezt meg tudjuk érteni, hogy hogy lehetünk jószívűek és mégis önmagunk, meg kell ismernünk a dominó effektust.

Mi is az a dominó effektus?

A lényeg konkrétan a változás erejében van. Tehát például valaki valami negatívat mond, és ezzel az egy szóval/ mondattal az egész önbizalmát aláássa az embernek. Sokszor egy viccnek szánt nyers megjegyzés is óriási károkat tud tenni, és komoly traumákat hoz fel, ugyanis ahhoz a bizonyos egy szóhoz, nagyon sok gondolat, és ez esetben negatív élmény kapcsolódik.   

Ez nem azt jelenti, hogy sose viccelődjünk a másikkal, hanem mielőtt elkezdünk, mindig jusson eszünkbe, hogy a szavunknak súlya van. Ha nem szándékosan bántottuk meg a másikat, akkor is legyen annyi bennünk, hogy bocsánatot kérünk, bármilyen nehéz is. 

Azonban az is dominóeffektus, amikor megváltoztatunk egy tulajdonságot magunkban, ami eddig zavart minket, és így az ahhoz kapcsolódó tulajdonságok is változnak. 

Jó szokások kialakítása tudattalanul

A Stanford kutatója, BJ Fogg szerint sosem tud az ember csupán egy szokást megváltoztatni.  Tehát ha megváltoztattok egy szokást, ami szerintetek pozitívan befolyásolná az életetek, akkor ezt több szokás megváltozása fogja követni.  Ez azért előnyös, hogy olyan szokásokat is így tudattalanul ki tudtok alakítani, amire nem is gondoltatok, például eljártok rendszeresen edzeni és azt veszitek észre, hogy sokkal effektívebben és tudatosabban tanultok. 

Plusz különböző szokások kialakításával akár toleránsabbak is lehettek, például elhatározzátok, hogy jobban odafigyeltek arra, hogy meghallgassátok mások véleményét is, és úgy döntötök egy bizonyos szituációban. 

Személyes identitásunk változtatásai

Ha egy bizonyos viselkedésünket megváltoztatjuk, akkor megváltoznak különböző hozzá kapcsolódó eszméink, meggyőződéseink is.  Így tehát ha eldöntjük, hogy az előítélet-gyártás helyett inkább utánajárunk a tényeknek, akkor sokkal elfogadóbbak és toleránsabbak leszünk.

Rutin mint a mindennapi életünk szerves befolyásoló tényezője

Napjainkat bizonyos rutinok határozzák meg. Nagyon fontos, hogy olyan rutinokat alakítsunk ki, amik a mindennapi életünket pozitív irányba befolyásolják. Ilyen lehet például, hogy a sok rosszindulatú pletyka helyett a fő céljainkra koncentrálunk, legyen az egy vizsga, életmódváltás, vagy akár egy utazás, amiről mindig is álmodtunk. 

dominó

A valódi kedvesség ereje

Sokszor halljuk azt, hogy “de kedves, de jószívű xy”. Legalábbis annak látszott, viszont kiderülnek róla olyan dolgok, amiket nem a kedvességgel veszünk egy kalap alá.  Egy igazán kedves ember nem attól kedves, hogy folyamatosan azt mondja, amit mások hallani szeretnének. 

Inkább őszintén elmondja a véleményét, mert a másiknak jót akar vele. Nem fél bocsánatot kérni és a rosszindulatúságon szerettei támogatásával emelkedik felül.  Sokszor romba döntheti az önértékelésünnket, ha saját elveinket feladjuk, és így vagyunk kedvesek másokkal. Nagyon fontos, hogy attól még, hogy kedvesek vagyunk másokkal, nem jelenti azt, hogy fel kell adnunk magunkat és sosem lehet egy rossz napunk sem.

Az erőltetett szocializáció mint az élet megrontója

Elengedhetetlen a jószívűséghez, hogy minél többet tudjunk magunkból adni.  Ez elengedhetetlen önszeretet nélkül. Ehhez pedig szükségünk van térre, magányra, és hogy kicsit feltöltődjünk, gondolatainkba merüljünk.  Ne akarjunk folyton csak azért társaságba járni, hogy elfogadjanak minket!  Teljesen rendben van, ha nem vagyunk ott minden buliban, vagy minden összejövetelen.  Különösen az egyetem 1. évében nagyon nehéz megtalálni a társaságunkat, de kellő nyitottsággal, mégis saját magunk határainak betartásával csodákra leszünk téren ezen a téren. Így ki fog alakulni egy olyan baráti kör, ami támogató, ami a lelki egyensúlyra is pozitív hatással van.  Természetesen az nem azt jelenti, hogy emberek közé menni minden esetben egy borzalmas ötlet, egyszerűen csak mindenkinek kell egy kis egyedüllét.

Összességében a legfontosabb az, hogy a dominó effektus lehet pozitív és negatív. Kialakítunk általa jó és rossz szokásokat, mások pedig egyetlen egy szóval, pozitív vagy negatív hatásokat gyakorolhatnánk ránk, tehát egyetlen egy elem és dől is már az egész önértékelés. Az önismeretre kell szerintem a legnagyobb hangsúlyt fektetni, és az önképzésre.   Ha nem ismerjük saját határainkat, nem tudunk teljes szívből kedvesek, lenni, bármennyire is próbálkozunk. 

Forrás: 1, 2

Képek: 1, 2, 3 ,  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük