dohanyzas_mentes_vilagnap

Május 31., A dohányzásmentes világnap

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A dohányzás világszerte egy elterjedt szokássá vált, oly annyira, hogy egyes felmérések szerint több mint egy milliárdan hódolnak nap, mint nap ennek a káros szenvedélynek. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének kezdeményezésének köszönhetően május 31. 1988 óta a dohányzásmentes világnap.

A dohányzás káros hatásai

A WHO számára az egyik legfontosabb feladat lett a dohányzás elleni küzdelem az utóbbi években, és nem alaptalanul. Becslések szerint évente 6 millió ember halálát okozza a cigi, a WHO számítása szerint ez a szám 2030-ra elérheti a 8 milliót.  Az égő cigarettában közel 4000 vegyület keletkezik, melyek közül a szénmonoxid a legismertebb.  Ez csökkenti a szövetek oxigénellátottságát, növeli a vérrögképződés, érelváltozások és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Minden elszívott szál növeli a rákos sejtek megjelenésének esélyét, mivel körülbelül 43 rákkeltő anyag van jelen dohányzás közben. Asztma, érelmeszesedés, látászavarok és immungyengeség. Mind a cigarettázás lehetséges velejárói lehetnek. Kutatások szerint a nikotin függőséget kiváltó hatása erőteljesebb, mint a kokainé és a heroiné. 

dohanyzas_mentes_vilagnap

Passzív dohányzás

Lehet nem is tudsz róla, de te magad is passzív dohányzóként éled mindennapjaid, ugyanis a kibocsátott füst háromnegyede a környezetet terheli, nem pedig a dohányzót. Ez a füst a parázsból származik, így mérgezőbbnek bizonyul, mint a beszívott, mivel szűretlen. Az említett méreganyagok közül a karcinogén bizonyítottan rákkeltő, ebből a passzív dohányos szervezetébe ugyanannyi kerül be, mint az aktívan cigarettázóéba. Számomra szomorú látni, hogy az elszenvedők egyharmada gyermek, sokszor a szülő, nagyszülő, rokon nem veszi a fáradtságot arra, hogy a gyerektől távolabb gyújtson rá, ezzel veszélynek kitéve őket. 

E-cigaretta

Kezdetben a leszokni akarók egyik eszköze volt az elektromos cigaretta, ám napjainkban sokkal elterjedtebb, széleskörű felhasználó réteggel rendelkezik. A szakemberek véleménye megoszlik a témával kapcsolatban. Egyesek úgy tartják, hogy vegyi anyagai károsak azok számára, akik belélegzik, mások szerint ez a termék biztonságosabb a hagyományos cigarettához képest. A houstoni Baylor College of Medicine szakemberei kutatások elvégzése után arra az eredményre jutottak, hogy még a nikotin nélküli e-cigaretta gőz is negatív hatással lehet a tüdőre, annak normál működésére. 

dohanyzas_mentes_vilagnap

Szabályozások

Az 1999.évi XLII. törvény rendelkezik a nemdohányzók védelméről, a dohánytermékek fogyasztásának és forgalmazásának szabályairól. Ennek értelmében teljes dohányzási tilalom él például a közoktatási és gyermekjóléti intézményekben, ezek bejáratának 5 méteres körzetében; továbbá a munkahely zárt légterű helyiségeiben, játszótereken, aluljárókban. Rögzíti a jogszabály a csak kijelölt helyen megengedett dohányzás feltételeit, helyét. 2012. januárjától szigorításokat vezettek be, ezek értelmében például 20.000-50.000 forintig terjedő bírságra számíthat az, aki tiltott helyen dohányzik. 

WHO kampány

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete minden évben különböző nézőpontokból közelíti meg a dohányzás problémáját, ezek megismerésére szakmai háttéranyagok állnak rendelkezésre. A korábbi években nagy hangsúlyt fektettek például a fiatalok védelmére, a fenntartható fejlődésre, a dohánytermékek tiltott kereskedelmére, a dohányzásmentes környezetért folytatott harcra. A 2021-es év jelmondata a Vállalja a leszokást! (Commit to Quit). A WHO felmérései alapján a COVID-19 járvány következtében dohányzók milliói határozták el magukat a leszokás mellett. Világszerte körülbelül 780 millió ember szeretné letenni a cigit, azonban csak 30%-nak van hozzáférése olyan eszközökhöz, melyek segíthetik a leszokást. Partnerei segítségével a WHO azon dolgozik, hogy ezeket az eszközöket biztosítani tudja minél több ember számára. 

A leszokás előnyei

Vannak azonnali és hosszútávon észlelhető hatásai is a dohányzásról való leszokásnak. Mindössze 20 perccel a leszokás megkezdése után csökken a pulzus, 12 óra elteltével a vér szén-dioxid szintje visszaáll a normális értékre. Körülbelül 5-10 év elteltével a stroke kialakulásának kockázata egy szintre kerül a nemdohányzókéval, 10 éven belül a tüdőrák kialakulásának lehetőség a felére csökken a dohányzókat fenyegető veszélyhez képest. Természetesen ezen adatok mellett nem elhanyagolható a fiatalabb külső, egészséges íny, könnyebb légzés, illetve egy jelentős összeg megtakarítása. A leszokás nem sétagalopp. Szokásokat nem könnyű felvenni és kialakítani, de abbahagyni valamit, amit éveken keresztül napi szinten teszünk még nehezebb. Mit tegyünk, ha nagyon hiányzik a cigaretta?

  • Igyunk egy pohár vizet!
  • Együnk zöldséget vagy gyümölcsöt!
  • Mozogjunk!
  • Találjunk egy hobbit!
  • Pihenjünk!
  • Használjuk a „mély légzés” technikát!

dohanyzas_mentes_vilagnap

Érdekes adatok

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet 2019-es 4000 fős reprezentatív kutatásának köszönhetően érdekes információk láttak napvilágot. Megtudhatjuk, hogy hazánk felnőtt lakosságának 27,3%-a napi rendszerességgel dohányzik, többségük zárt térben is rágyújt, például otthonukban vagy autójukban. Magyarországon átlagosan 17,5 éves korukban kezdenek cigarettázni az emberek. A rendszeres dohányzók 53%-a napi 10-20 szálat szív el, 21% pedig húsz szálnál is többet. Kiderül, hogy a jelenleg dohányzóknak több mint egynegyede megpróbált már leszokni. 

Kíváncsiak voltunk, mennyien dohányoznak a Pécsi Egyetemisták Magazinjának olvasói közül, így Instagramon tettük fel kérdésünket. A válaszadók 84%-a nem dohányzik, ami személy szerint meglepett, nem számítottam ilyen jó eredményre. (Felmérésünk természetesen nem reprezentatív.)

dohanyzas_mentes_vilagnap

A felsorolt adatokból is látszik, hogy rengetegen rabjai ennek a káros szenvedélynek. Ha szeretnél leszokni, vagy ismersz valakit, aki elhatározta magát, segítségül a www.leszokastamogatas.hu, illetve a DLTK (Dohányzás Leszokást Támogató Központ) ingyenes telefonszáma- 06 80 44 20 44 – is rendelkezésre áll.

 

 

 

Források:

1, 2, 3, 4, 5, 6

főkép, kép1, kép2, kép3