csirkemell-keszitesbol-5-os

Csirkemell készítésből 5-ös

+1
1
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Gondolom ti is utáljátok, ha száraz csirkét kell ennetek, vagy egy jó ropogós harapás helyett egy puha, ízetlen bundát találtok a rántott húsotokon. Ezeket a hibákat egyszerű módon ki lehet küszöbölni annak érdekében, hogy 5-ös osztályzatot szerezzetek a pipihusi tökéletes elkészítéséből. A következő cikkben elhoztam nektek, hogyan tudjátok két módon feldolgozni a csirkemellet: natúr sült csirkemell és rántott csirke, ahogy Nashville-ben csinálnák! 

Natúr csirkemell

5

Először is szükséged lesz a következő hozzávalókra: Egy főre egy csirkemellet számítok. Két adaghoz kelleni fog még olívaolaj, só, bors, két szál kakukkfű, 2 ek. vaj, 2 gerezd fokhagyma és két karika citrom . A sütéshez egy olyan serpenyőt használj, amit be is tehetsz a sütőbe (azaz nem műanyag a nyele), mert azt is használni fogjuk. 

A serpenyőbe hevíts 1 ek. olívaolajat, közben pedig melegítsd elő a sütőt, körülbelül 160 fokra. Amikor már füstölgően forró az olaj, mehet bele a csirkemell. Fontos, hogy ne mozgasd, ne bántsd, hagyd, hogy szép kéreg keletkezzen rajta. Magas lángon fél percenként forgatva süsd addig, amíg szép aranybarna kérget nem kap a hús mindkét oldala, ez körülbelül oldalanként 3-4 perc lesz.

Ha ez megvolt, akkor repülhet a sütőbe 12-15 percre, amíg át nem sülnek. Ha letelt az idő, ismét mehet a gázra. Megroppantjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a vajat és a kakukkfüvet, rátesszük a citromkarikákat, majd egy jó fürdőt adunk a barnuló vajjal a csirkének. Öt perc locsolgatás után kivehetjük a csirkét. Fontos, hogy sütés után legalább még öt percet pihentessük, majd tálalhatjuk is! 

Az egyik módja a fogyasztásának, hogy a példámat követve egy laktató és finom szendvicset készítetek belőle!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szél Bence (@bencekonyhaja) által megosztott bejegyzés

Nashville csirke

A következő receptet gondolom nem kell bemutatnom Nektek! Ropogós rántott csirke leöntve pikáns, fűszeres olajjal, tipikus és fantasztikus gyorséttermi kaja. 

Fontos hozzávalója az író, amit igazából itthon nem nagyon lehet kapni, ezért egy gyors, “kamu írót” fogunk készíteni. Ehhez fogj fél liter tejet (nem növényit, én laktózmenteset használtam), és öntsd egy tálba, majd valamilyen savat kell hozzákavarni. Én citromlevet fogok használni, egy fél citrom leve kell ekkora mennyiséghez, majd ezt hagyd állni körülbelül tíz percet. Látni fogod, ha beindul a reakció: a sav összerántja a tejet.  

A következő fontos eleme a rántott csirkének maga a csirke. Egy nappal előtte be kell pácolni a csirkét, ehhez nagyobb csíkokra vágd fel őket, majd készítsük el a pácot! 

Az íróba tegyél 1 egész tojást, 3 ek. a kedvenc csípős szószodból, 1 tk. sót, füstölt pirospaprikát, cayenne borsot, és őrölt fekete borsot, majd tedd a felcsíkozott csirkét a pácba, jól forgasd össze és hagyd pihenni egy éjszakát. 

Készítsük el a lisztes keveréket, amiben ki fogjuk rántani a csirkét.  

Ehhez szükségünk lesz 350 gr lisztre és 350gr kukoricakeményítőre, ettől lesz jó ropogós! Kell még bele 3 tk. só, 2 tk. pirospaprika, 2 tk. fokhagymagranulátum és 2 tk. őrölt fekete bors. 

Ezzel készen is vagyunk, most keverjük össze a fűszereket a csípős olajhoz, amit a sütés után fogunk rákenni! 

Egy hőálló edénybe kell a következő fűszereket tenni:  

1 ek. cayenne-bors, 1 ek. füstölt pirospaprika, 1 ek. fokhagymapor, 2 tk. só, 2 tk.méz. Ehhez majd forró olajat kell öntenünk, de egyelőre ezt tegyük félre! 

Készüljünk elő a sütéshez. Egy nagy edényben kezdjünk el olajat hevíteni, közepes-magas lángon. Vegyük ki a hűtőből a bepácolt csirkét, és vegyük elő a lisztes keverékünket is. Jó tipp, hogy a pácból pár cseppet csöpögtess a lisztes keverékbe, az így keletkező kis “csomók” nagyon finoman roppannak, új szintre emelik a panír textúráját! Ha felmelegedett az olaj, vegyünk ki egy húst, forgassuk a keverékbe, és mehet is a forró olajba. Körülbelül oldalanként 6-7 perc alatt, egy percenként megforgatva sütjük amíg kívül ropogós, aranybarna belül pedig porhanyós és szaftos lesz. Ezután itatós papírral bélelt tányérra tesszük.  

Ha kisültek a csirkék, a forró olajból körülbelül három merőkanálnyit szedünk a fűszerkeverékre, és alaposan összedolgozzuk. Egy ecset segítségével lekenjük vele a ropogós csirkéket, és már tálalhatjuk is! 

Két egyszerű, de nagyszerű módja a csirkemell felhasználásának, jó étvágyat hozzá! 

Képek forrása: 1, saját