https://pemonline.hu/?p=34912&preview=true

Barlangrendszerek Magyarországon

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sötét, nyirkos, gyönyörű 

Hazánkban számos gyönyörű barlang található, számokkal élve több, mint 3700 barlangot tartanak nyilván. Sokunk számára a barlangok sötét, titkokat rejtő, sejtelmes helyek. A földalatti világtól való tartózkodásunkat azonban hamar letudja győzni a kíváncsiság. Furcsa, mégis gyönyörű természeti képződményekkel találkozhatunk, illetve a levegő is tiszta, éppen ezért nagyon sok barlangunkat használják asztmás és tüdőbeteg emberek gyógyítására

Barlangok kialakulása

A Földön ismert barlangok legnagyobb része mészkőhegységekben keletkezett, a felszínről beszivárgó csapadékvíz oldó, koptató hatására. A budai barlangok szintén mészkőben oldódtak ki, viszont a felszín felé tartó hévizek hatására. A járatok általában tektonikus törésvonalak mentén, oldódással alakultak ki, így jellemző rájuk a keskeny, de nagyon magas, hasadékszerű folyosók labirintusa. A barlang keletkezése során az intenzívebb vízmozgású időszakokban az oldásos folyamatok, míg a csapadékmentes időszakokban a kiválások jutottak túlsúlyba. A Budai hegység fokozatos kiemelkedésével aztán a barlangjáratok végleg szárazzá váltak. Ezzel azonban nem állt meg a barlangképződés. A barlangok arculata ma is folyamatosan alakul. 

Tapolcai tavasbarlang

Az ország egyetlen tavasbarlangja, ahol csónakázhatunk is. 1903-ban fedezték fel egy kútfúrás során, majd 1912-ben villanyvilágítás mellett lehetett körbe járni. A karsztvíz által kialakított barlangrendszer 270 méter hosszú szakasza járható be szárazon és vízen. A csónakkal járható része közel 150 méter hosszú.

barlang

Anna-barlang

Hazánk egyik különleges természeti értéke az Anna-barlang, amely a világ három nagyközönség számára is látogatható mésztufabarlangjának egyike. A barlang 1833-as feltárása után hamar népszerű turistalátványosság lett és képzeljétek el, hogy még Petőfi Sándor is járt a barlangban 1847. július 8-án. Az idővel elfeledésbe merült a barlang, majd 1912-ben nyitották meg újra és 1927 körül vájták ki a most járható utat, illetve ekkor vezették be a világítást is. A barlang teljes hossza 568 méter, ebből pedig 200 méter látogatható. 

barlang

Szent-István barlang

A barlang fokozottan védett. Járatainak összhossza 1514 méter, függőleges kiterjedése 101 méter. Kb 400 métere látogatható. Az István-barlang a különleges formájú cseppkövek birodalma. A legenda úgy tartja, hogy a barlangot úgy fedezték fel, amikor egy kutya belesett a barlangba és napokig tartó ugatására figyeltek fel a helyi lakosok. Ezen a lyukon keresztül tárták fel a barlangot, azóta pedig kutya lyuknak hívják.

barlang

Baradla-barlang

Az UNESCO világörökség részévé vált 1995-ben. A Nemzeti Park két barlangja is világrekorder: a Baradla-Domica barlangrendszer a mérsékelt égöv leghosszabb aktív patakos barlangja, az 503 méteres tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő Szilicei-jégbarlang pedig a világ legalacsonyabban fekvő jégbarlangja. Bővebben itt olvashatsz a barlangról.

barlang

Csodabogyós-barlang

A Keszthelyi-hegység délkeleti részén, Balatonederics közelében nyílik a barlang. 1992 óta fokozottan védett. Magyarország tizenkettedik, a Dunántúl nyolcadik leghosszabb barlangja. Tanbarlangként is használják, ami annyit jelent, hogy a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítását tanulják meg a barlangászok. Emellett a tektonikus folyamatokat és a különböző képződményeket is be tudják mutatni.

Pálvölgyi-barlang

A Budai hegység leghosszabb barlangrendszere, a feltárt része több mint 7200 méter hosszú, a mélysége eléri a 104 métert. A kiépített szakasza 500 méter hosszú. A barlangban található egy rendkívül jó akusztikájú színházterem, de ezenkívül megtalálható meseország is krokodillal, elefánttal, szomorúfűzzel és Hófehérke és a hét törpével. 

Abaligeti Cseppkőbarlang

Az Abaligeti barlang a Mecsek leghosszabb patakos barlangja. A barlang 1982 óta fokozottan védett természeti érték. Ma már egy jól kiépített útszakaszon járhatjuk be a barlangot. A légúti betegségekben szenvedők gyógyító helye több évtized óta, így 2000-ben gyógy barlanggá nyilvánították. A páratartalom itt 97%-os. A barlang mellett található egy Denevér Múzeum is, ne hagyd ki ha ide látogatsz.

Szemlő-hegyi-barlang

Budapest egyik idegenforgalmi célokra kiépített, látogatható barlangja. A barlang klímája rendkívül alkalmas légzőszervi betegségek és asztmás megbetegedések gyógyítására. A barlangban rendkívül magas a relatív nedvességtartalom és pormentes a levegő. A relatív páratartalom közel 100%.

Ezeken a járható barlangokon kívül rengeteg olyan barlang van, ahol nincs kiépített, kivilágított út. Ide már barlangász felszereléssel és elég meleg öltözékkel érdemes bemenni, illetve egy engedély vagy vezető sem árt. Te megmernéd próbálni? Le tudnád győzni a félelmedet?

Források: 1, 2, 3, képek kiemeltkep