űr

Az új űrkorszak elkezdődött: Sikeresen elindult az Artemis-I

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2022. 11.15-én magyar idő szerint 7:47-kor elindult az SLS (Space Launch System) rakéta, fedélzetén az emberek szállítására ugyan alkalmas, de egyelőre személyzet nélküli Orion sikló, ami néhány éven belül újra embereket szállít majd a Holdra.

A floridai Kenedy Űrközpontból induló rakéta 98 méter magas és 8,4 méter átmérőjű, ezzel a valaha használt rakéták közül a legnagyobb teljesítményű.

Az Orion űrhajó 4 ember szállítására képes, ellenben az Apollo programban használt hajókkal. Az ezt kiszolgáló, úgynevezett szerviz modult, pedig az Európai Űrügynökség (ESA) tervezte és gyártotta le.  Az SLS rakétát a korábbi űrsikló-program elemeiből fejlesztették tovább (az ezen a misszión használt hajtóműveket például még a siklóknál is használták) és rengeteg pénzt és időt emésztett fel. Pont emiatt is hatalmas esemény volt a mai indítás.

A küldetés összesen 25 napig fog tartani, amely során az Orion űrhajó Hold körüli pályára fog állni és a NASA mérnökei tesztelni tudják majd az új rendszereket.

űr

Így 1976 után ismételten ember szállítására alkalmas eszköz jut el Hold körüli pályára. Ezt a típust 2024-ben fogják asztronautákkal is tesztelni (Artemis– III. misszió) amikor is 3 egyesült államokbeli és egy kanadai asztronauta juthat el Hold körüli pályára. Ezt követően, a tervek szerint 2025-ben (Artemis – IV. misszió) 3 amerikai léphet újra a hold felszínére (ebből a világon elsőként egy nő is). Ekkora már szükség lesz a leszállást biztosító eszközre is, amit a NASA kiszervezett a Space X vállalatnak, akik a Starship nevű rakéta konstelláción dolgoznak ezekben a napokban is.

Nézd meg élőben is:

forrás

1 thought on “Az új űrkorszak elkezdődött: Sikeresen elindult az Artemis-I

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük