online

Az online ismerkedés árnyoldalai

+1
1
+1
0
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Manapság egyre jobban elterjedt ismerkedési forma az interneten való társalgás. Természetesen ez egy könnyebb módja annak, hogy kapcsolatokat alakítsunk ki vagy tartsunk fenn, viszont ennek számos veszélye, hátránya és hátulütője van, amelyekre érdemes lenne több figyelmet fordítani. 

Személytelen

Sokkal kényelmesebb a kanapén fekve chatelni akár egy társkereső oldalon, akár valamely közösségi média felületen, de ez nem jelent személyes kapcsolatot a felek között. Képtelenség valójában megismerni egymást egy online térben, ha valódi találkozásra nem kerül sor, pedig ez egy elengedhetetlen lépés az ismerkedés rögös útján. Rengeteg mindent meg lehet tudni egy emberről a megjelenése alapján, viszont ebben az esetben erre egyáltalán nem lehet alapozni.

Fake

Az internet tele van hazugságokkal. Az emberek felépítik a tökéletes Facebook profiljukat, (vagy helyette mondhatnám bármelyik közösségi oldalt) ahol olyan életképet festenek le magukról, amelynek a fele sem igaz. Tele van filterezett képekkel az idővonaluk, de ez az emberek valódi arca? Próbáljuk az életünk pozitív oldalát mutatni a világ felé, de kérdezem én, így hogyan lehet valódi kapcsolatokat kialakítani az Interneten, ha már alapból egy hazugságra épül az egész? Senki és semmi nem tökéletes, és ez így van jól, nem kellene ezt senkinek sem szégyellnie. Az online ismerkedés folyamán a tökéletesnek tűnő arc lehet a leghamisabb mind közül, ezért érdemes kellő figyelmet és időt fordítani arra, hogy megismerd, milyen valóság bújik meg egy-egy arc mögött. 

Megbízhatatlan

A személytelenségből kifolyólag soha nem lehet tudni, hogy valójában ki az az ember, akivel a neten beszélgetünk. Ezért nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy milyen információkat osztunk meg egy idegennel, milyen képeket küldünk akár magunkról, akár a környezetünkről. Illetve annak a veszélye is fennáll, hogy az egyik fél másnak adja ki magát, mint aki. Felhasználhatja mások fényképeit, amelyekkel kamu profilokat hoz létre, és azokon keresztül próbál minél több személyt elcsábítani. Nemrégiben kezdett elterjedni az internetes társkereső oldalakon a csalók megjelenése (erre jó példa a Tindercsaló című film), akik pénzt akarnak kicsalni az áldozatokból. 

Nem tartós

Az internetes kapcsolatok nagy százalékának nem garantált a hosszú élettartama. A kezdeti rózsaszín ködbe burkolózó szerelmes viszonyból hamar leginkább egy felszínes, konfliktusokkal teli, végtelenül sekélyes és boldogtalan párkapcsolat alakulhat ki, ami nem valószínű, hogy „happy enddel” végződik. Nagyon gyakori, hogy a párok a külsőségekre koncentrálnak jobban, illetve arra, hogy mások hogyan látják őket, így a bensőséges kötelék kialakítására nem fordítanak kellő hangsúlyt. Gyakori, hogy a felek hamar beleugranak egy kapcsolatba anélkül, hogy jól megismerték volna egymást, és emiatt a ballépés miatt sok nézeteltérés lehet közöttük. Természetesen ezek előfordulhatnak az internetes ismerkedés határain túl is, valamint a felsoroltak nem minden esetben igazak!

ismerkedés

Családmodell

A temérdek rosszul elsült kapcsolat nem mind róható fel az online társkeresés számlájára, de azért jelentős szerepet érdemes tulajdonítani neki. A fiatalok körében egyre gyakoribb a házasság elkerülése, illetve a házasélet korai véget érése. Ezek a ballépések milyen hatással vannak a már megszületett gyerekek életére? Fontos szem előtt tartani már az ismerkedés kezdetén is, hogy vajon megéri-e letáborozni az illető mellett, és családalapításon gondolkozni vele, mert végzetes következményei lehetnek egy rosszul elsült „online frigynek”. 

A gyermekeknek szükségük van a stabilitásra, amit a szüleiktől kaphatnak meg, és ez csak akkor lehetséges, ha a kapcsolatuk stabil lábakon áll, ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos időt szánni egymás személyes megismerésére, mielőtt a nagybetűs (közös) élet elkezdődne. 

Mint a cikkemben is hosszasan kifejtettem, az online ismerkedésnek temérdek sok hátránya van, amelyekről nem szabadna elfeledkezni, mégis sokan figyelmen kívül hagyják ezeket a tényeket, és meggondolatlanul ugranak bele egy párkapcsolatba. 

A manapság az online társkeresés jelenti a könnyebb és kényelmesebb utat az ismerkedésre, viszont fontos kiemelnem azt is, hogy a mai világ nem hagy sok választást sem a fiatalabb, sem az idősebb generációnak, ezért valamilyen szinten rákényszerülünk az interneten való párkeresésre. 

Sokkal több előnyt lehet kovácsolni egy olyan kapcsolatból, amelybe szívét-lelkét beleteszi az ember, időt szán a kiszemeltjére, személyesen találkozik vele, elviszi randizni, ezután egy romantikus esti sétára egy közeli parkba. Sokkal valódibb, bensőségesebb kötelék alakul ki a felek között, ami garantáltan érzelmesebb és őszintébb lesz.  A határ a csillagos ég, csak meg kell ragadni a lehetőségeket, amelyeket a világ nyújt, és semmi esetre sem kell leragadni az internetnél!

források: kép1, kép2, kép3, kép4, kiemelt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük