Az idei földrajz érettségi egy oktató szemével

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A földrajz érettségire az idei évben délután kettőkor került sor mint mindig, annyi különbséggel, hogy nem pénteken írták meg az írásbelit az érettségizők, hanem kedden csakúgy, mint a tavalyi évben  –  a rendkívüli 2020-as év előtt ugyanis rendszerint pénteki napon került erre sor. Különös jelentőséggel bír ebből a tantárgyból is a 2021-es évben az írásbeli rész, ugyanis az itt szerzett érdemjegy fogja meghatározni a tárgyból tett érettségi eredményt – hiszen csakúgy, mint tavaly, középszinten egyik tantárgyból sem tartanak szóbeli vizsgarészt.

Középszinten két elkülönülő részre tagoldóik az írásbeli feladatsora. Az első rész pár feladatot ölel fel, ahol is a vizsgázónak 20 perc áll rendelkezésére a topográfiai megoldásokra, ezért ennél a résznél az érettségizők semmilyen segédeszközt (pl. atlasz) nem használhatnak. Ezt követi a második rész, ahol különböző feladatok követik egymást a témakörök szerint. Itt előfordulhatnak számításos, grafikonos, valamint olvasmányhoz kapcsolódó feladatok is. Erre a részre a vizsgázóknak kereken 100 percük van, ami nagy segítséget tud jelenteni a feladatok megfelelő és alapos átgondolására, kidolgozására.

A mai feladatsorral kapcsolatban Dr. Pirisi Gábort, a PTE TTK Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék adjunktusát kérdeztük:

Dr. Pirisi Gábor: A földrajz érettségi évek óta megszokott, változatlan köntösben és struktúrával zajlik, és aki követte az elmúlt évek feladatait, majd felkészült belőlük, azt idén sem érhette nagy meglepetés. A földrajz érettségi ugyanis következetesen évek óta kompetencia-központú. Olyan készségek állnak az előtérben, mint szövegértés, térkép- és ábraolvasás, illetve azok értelmezése, valamint egyszerűen a logikus gondolkodás. Ehhez képest az olyan „klasszikus”, a földrajzi műveltséget érintő kérdések, mint hogy akkor az Észak-, vagy a Dél-Alföld tekinthető-e a kajszibarack termelés hagyományos központjának, kiveszőben vannak. Megváltozott a földrajz, megváltozott az arány a földrajzi műveltség és a kompetenciák között. A feladatokról: meg kellett nevezni a leírások alapján az égitesteket, tájékozódni kellett a földgömbön, értelmezni kellett egy napi és egy évi hőingást mutató ábrát, valamint ki kellett választani, melyik megadott város júliusi időjárás-jelentésének részletét olvashatjuk. Emellett voltak kérdések a világ népesedéséről, egy elképzelt dunai hajókirándulásról és Afrika tájairól is. Évről évre megjelenik a környezeti érzékenyítés a feladatsorokban, de volt olyan feladat is, ami a közgazdaságtant érintette. 

Reméljük, minden mai napon érettségizőnek jól sikerült az idei földrajz érettségi. A Pécsi Egyetemisták Magazinja mindenkinek sok kitartást kíván a hátralévő érettségi vizsgákhoz!

Kiemelt kép: pexels.com

1 thought on “Az idei földrajz érettségi egy oktató szemével

Comments are closed.