jövő

Az ideális jövő – Avagy létezik-e ilyen?

+1
24
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Biztos vagyok abban, hogy mindenki vágyik olyan világra, ami számára ideális.

Mindenkinek vannak szubjektív elképzelései arról, hogy milyen lehetne. Számos film, mint például a Beavatottak is ezzel a témával foglalkozik. Azonban az előbb említett film is jól bemutatja, hogy az ilyen, úgymond tökéletes társadalmaknak is megvannak a maga problémái, és máris nem lesz annyira idilli, ahogy a filmen is történt.

 Hiába tűnik jó ötletnek egy olyan társadalom létrejötte, ahol mindenkinek fix szerepe van, és csak egyfajta kategóriába tartozhat az ember, ez nagyon sok problémát felvet. A filmben pont emiatt a főhősnő megszökött. A való életben is tapasztalunk hasonlót. Sokan több területen is tehetségesek, mondhatni polihisztorok, és ezt az emberek nem nézik jó szemmel. 

A pszichológia is bizonyította, hogy szinte a legkisebb gyermekeknél is megjelenik a féltékenység, a felnőtteknél annál inkább.  Ha valaki több mindenhez ért, nem tudják egy dobozba beskatulyázni, ami sok ember számára rendkívül bosszantó. Az ilyen emberek számára az ideális jövőkép egy olyan világban testesül meg, melyben minden fekete-fehér, mindenki uniformizált és senki sem lóg ki abból a bizonyos sorból.  Viszont fel kell tennünk a kérdést: valóban ez lenne az ideális jövő? Ugyanis az ember rendelkezik azzal a vággyal hogy kiteljesedjen, és alkosson, adjon valamit a világnak.  Ha ilyen jövőt teremtenénk, ez a vágy, szükséglet semmissé válna. Ami lehetséges, hogy egy ideig hatékonnyá tenne bizonyos munkákat, viszont a kritikai gondolkodás is veszélybe kerülne, ami bizonyos munkákhoz elengedhetetlen.  

 

ideális

 

Ugyanakkor sok gyermek szerint az is ideális világ lenne, ahol nincsen iskola. Ez teljesen érthető, hogy így gondolják, hiszen az iskola rendkívül teljesítményorientált, stresszel teli légkört teremt az óvoda játékos, meleg, szeretettel teli légkörével szemben.  A gyermekeknek nagyon nehéz az összes elvárásoknak megfelelni.  Habár az óvodában is megjelenik, egyre jobban jellemzővé válik a bullying, azaz a bántalmazás.   A kiközösítők saját sikertelenségüket az első matematika 3-asuk miatt a kiközösítetten élik meg, vagy esetleg félnek a rendkívül teljesítményorientált szüleiktől, mert egy négyest merészeltek hazahozni.  Szerintem ezt a fajta, már görcsös tökéletesre törekedést egy ideális világban el kéne felejteni.  A tanárok belátnák, hogy nem lexikonokat képeznek, hanem a jövő szakembereit.   

Valamint maga a kiközösítés is az előítéletekből táplálkozik. A gyerekek maguktól nem előítéletesek, viszont a sok felnőttől hamar eltanulják.  Nem elég, hogy a gyermekekből kiölik a tudásvágyat, egy olyan fajta gondolkodásmódot adnak a gyerekeknek, ami csak hátráltatja a magas szintű érzelmi intelligenciát.  Empátia nélkül pedig nem lehet szép jövője az emberiségnek. Úgy gondolom, hogy például a fogyatékos gyerekekkel szembeni hozzáállás minősíthetetlen. Gyakran hallani a nem fogyatékos gyermeket nevelő szülőktől, amikor például egy autista gyermeknek dührohama van a fogyatékoságából adódóan:” Csináljon már valamit a gyerekével”.

Lehet bármilyen fejlett az orvostudomány, szolgálhatják ki a kávézóban robotok az embereket, ha egyszerűen mások érzései nem számítanak fontosnak. Fontos lenne pont ezért az ilyes fajta tanulási zavarokról és fogyatékosságokról játékosan beszélni az iskolákban, sőt az óvodában is, a szülőkkel is beszélgetni erről. Így a gyermekek is megértenék, hogy attól még, hogy más az osztálytársuk, ugyanúgy jövőt szeretne magának teremteni, csak neki sem olyan egyszerű. Mindenkinek megvan a maga keresztje.  Mindenki egyenlő, de nem egyforma. Amíg ezt az emberek nem értik meg, nemhogy ideális, de élhető jövőt se tudunk teremteni. 

 Valamint ahhoz, hogy a jövő elviselhető legyen, a szegénység témakörével is feltétlenül szükséges foglalkozni.  Ahhoz, hogy a szegénységet minimalizálni tudjuk, mindenképp több hangsúlyt kell fektetni az oktatásra, mert az a legnagyobb kitörési lehetőség. De nehéz olyan helyről kitörni, ahol csak visszahúznak, valamint a sportra is hangsúlyt kéne fektetni, hiszen a sport megakadályozza, hogy a bűn útjára lépjenek. Amikor csokit lopnának a haverokkal, ő úgyse fog menni, mert kosáredzése van.  Továbbá egy ideális jövőben a környezetnek rendkívül nagy szerepe lenne.  Ugyan most még csak, mint utópia tudunk egy olyan világra gondolni, ahol csak megújuló energiaforrásokat használunk, a szemetet a szemetesbe dobjuk és olyan apróságokra odafigyelünk, hogy mindent próbáljunk felhasználni, hiszem, hogy ez valamikor majd meg fog valósulni.   

Összességében azt gondolom, hogy ideális jövő létezik.  Igen, mindenkinek más céljai álmai vannak. Viszont abban megegyezünk, hogy mindenképpen egy olyan világot szeretnénk, ahol azokat el tudjuk érni. Hiába a generációs különbségek, a tinédzserkori útkeresések, ha a világ belátná, hogy együtt kell dolgozni, és nem egymás ellen, akkor létrejöhetne az ideális jövő. Valamint ha a kamaszok belátnák, hogy a szavaiknak az online téren is súlya van és egy ugratásnak szánt sértés nagyobbat tud ütni, mint egy pofon, akkor az ideális jövő felé tudnánk haladni.

Képek forrása:

1, 2, 3,

1 thought on “Az ideális jövő – Avagy létezik-e ilyen?

  1. Kivalo gondolkodasu felnött lett belöled. Nagyon büszke vagyok Rad!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.