Az Erasmus program bemutatása

+1
0
+1
3
+1
6
+1
3
+1
4
+1
3
+1
0

A Pécsi Tudományegyetemen számos lehetőség áll rendelkezésre, amellyel élve a hallgatók néhány hónapot, vagy akár egy egész tanévet tölthetnek el külföldön. Az egyik legnépszerűbb program ezek közül az Erasmus+ tanulmányi célú, illetve szakmai gyakorlati mobilitás. Ez az Európai Unió egyik legsikeresebb programja, az indulás óta több tízmillió ösztöndíjast tudhat maga mögött. 

Az Erasmus+ programot egészen biztosan minden hallgató ismeri már, az egyik legkiválóbb lehetőség, amit az Európai Unió egyetemei nyújtani tudnak. A mobilitás egy szemeszterre, vagy akár egy egész tanévre megpályázható, képzési szintenként összesen 12 hónap áll mindenki rendelkezésére. Már másodévtől megpályázható. A Pécsi Tudományegyetem több mint hétszáz Erasmus+ szerződéssel rendelkezik harminc országban, mindenki megtalálhatja ezek között azt a helyet, ahol szívesen élne néhány hónapig. A jelentkezés talán elsőre komplikáltnak tűnhet, valójában egyszerű, és bármilyen aggály, probléma esetén fel lehet keresni az illetékes koordinátorokat. 

A jelentkezés menete

Az outgoing.pte.hu oldalon könnyedén meg lehet találni, hogy az adott szakon milyen lehetőségek, mely országok állnak rendelkezésre, de ha valakinek határozott elképzelései vannak, egyszerűen szűrhet egy országon belül is különböző városokra. Ezen a felületen kiválaszthatjuk azt is, milyen nyelven szeretnénk tanulni, nem minden egyetem ajánl angol nyelvű programokat, erre érdemes figyelni. Az egyetem kiválasztása után rögtön megjelenik a honlapon az összes aktuálisan beadható pályázat határidőkkel együtt. Ha valaki tanácstalannak érzi magát azzal kapcsolatban, hogy hová adja be a jelentkezését, bármikor felkeresheti a kari koordinátorokat, ők mindenben segítenek.

A jelentkezés során több egyetem is megjelölhető, azonban több mint valószínű, hogy az első helyre felvételt nyer a pályázó. Miután elektronikusan ki van töltve minden adat, fel kell tölteni a különböző dokumentumokat, köztük önéletrajzot, motivációs levelet, nyelvvizsga bizonyítványt, tárgyteljesítési igazolást, különböző iskolán belül és kívül végzett tevékenységről szóló igazolásokat, stb. 

Szóbeli meghallgatás is része a jelentkezésnek, ezen elsősorban a diákok motivációja, nyelvismeretének felmérése van fókuszban. A beszélgetés rövid, lényegre törő, nem sokkal később a jelentkező értesítést kap, hogy sikeres volt-e a pályázata. 

erasmus_bemutatás

A pályázat elnyerését követően

Miután valaki nominálva lesz, alá kell írnia egy támogatási szerződést, illetve hozzáférést kap a tanulmányi szerződéshez, valamint a nyelvi teszthez is.  A pályázók benyújthatnak kérelmet kiegészítő támogatásra is, minden dokumentumnál a határidők betartása a legfontosabb. A támogatási szerződésben meg kell adni a banki adatokat, hogy melyik bankszámlára folyósítsák az ösztöndíjat. Ez egyébként rövidesen, az aláírásokat követő 30 napon belül egy összegben már elérhető lesz. Az ösztöndíj mértéke attól függ, magas vagy közepes megélhetésű országot választunk, illetve, hogy szociális alapon megillet-e a kiegészítő támogatás (+100-200 eur/hó). A tanulmányi szerződésben kell megadni a tárgyakat, amelyeket a partneregyetemen teljesíteni szeretnénk. Erről a fogadó egyetem időben tájékoztatást fog adni, és később, a mobilitás alatt is van még lehetőség cserére. A nyelvi tesztet mindenkinek ajánlott kitölteni (egyszer kiutazás előtt, majd a mobilitás végén), négy részből áll, 40 percet vesz igénybe, és saját magunk fejlődésének követésére alkalmas. Fontos megemlíteni, hogy aktív hallgatói státuszban történik a kiutazás, az otthoni tárgyakat is teljesíteni kell, ennek segítésére szolgál a hosszított vizsgaidőszak, amely őszi kiutazás után március 31-ig, tavaszi kiutazás esetén október 31-ig tart. Ezek a későbbi vizsgák nem ismétlővizsgák, és ugyanúgy két hónap áll rendelkezésre a kreditek teljesítésére, mint azoknak, akik normál körülmények között teljesítik a felévüket. 

Szakmai gyakorlat teljesítése

Sokan nem szeretnének tanulmányokat folytatni külföldön, inkább más jellegű élményeket gyűjtenének, dolgoznának, gyakorlati tapasztalatokat szereznének jövőbeli karrierjükhöz. Számukra kiváló választás lehet a szakmai gyakorlati program. Erre a jelentkezés folyamatos, nincs határidőhöz kötve, és akár a diploma megszerzését követően is ki lehet utazni (megpályázni még aktív hallgatói jogviszonnyal lehet). Az nehezítheti a pályázást, hogy nincs fix partnerlista, ezért proaktív módon, a hallgatónak kell keresni egy helyet, ezt érdemes a kari koordinátorral előre egyeztetni. Az ösztöndíj mértéke magasabb, ezen felül itt is lehet havi 100 euro kiegészítő támogatást igényelni. Minimum két hónapra kell kiutazni, egy lezárt félév szükséges a jelentkezéshez. Remek lehetőség nyári munkának, vagy frissdiplomásként egy kezdőlöketnek a munkaerőpiacon. 

 

 

képek forrása: kiemelt, belső