moon knight

Az éjszaka utazói – Moon Knight kritika

+1
1
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nemrég véget ért a Marvel legújabb sorozata, a Moon Knight, amely több aspektusból szembe ment az MCU eddigi alkotásaival. Kritikánkból megtudhatjátok, hogy sikerült a Holdlovag kalandjait bemutató széria.

Every day I wake up…

A 2019-es Comic Con keretein belül jelentette be a Disney, hogy a Marvel Filmes Univerzum  ismét kibővül, és a mozis alkotások mellett a Disney+ streamingszolgáltatón is találkozhatunk majd a kiadó hőseivel. Akkor még csak többek között olyan címek kerültek leleplezésre, mint a Loki, a Hawkeye, a What If vagy a WandaVision, de egy hónappal később a D23 Expo során a Disney már a Moon Knight sorozat előkészületeit is bejelentette. Már akkor is sejthető volt, hogy egy, az MCU irányvonalától eltérő, sötétebb alkotás készül. 

Azóta eltelt bő két és fél év, a Moon Knight pedig a héten véget ért a Disney+-on. Az ebben a periódusban kiadott Marvel produktumok igencsak felemás minőséget képviseltek. A Fekete Özvegy és a Sólyom és a Tél Katonája elég közepesre sikerült, az Eternals bukás lett, de érkeztek kiemelkedő alkotások is, mint a Pókember Nincs Hazaút vagy a Loki. Na de vajon milyen lett a Moon Knight? 

moon knight

…then I start to break up…

Már az elején – természetesen spoilerek nélkül – lelövöm a poént: a Moon Knight egy jó, de közel sem kiemelkedő sorozat lett, amely még azok tetszését is elnyerheti, akik alapvetően nem kifejezetten szimpatizálnak a szuperhősös tartalmakkal. Sötétebb, mint az átlag Marveles filmek vagy sorozatok, de sajnos az MCU esetében megszokott giccses jelenetekből sincs hiány. 

A történet kiindulópontja, hogy Steven Grant, egy disszociatív személyiségzavaros múzeumalkalmazott ráébred, hogy nincs egyedül a testében, és a másik félnek, a zsoldos Marc Spectornak olyan titkai vannak, melyek között egyiptomi istenektől kapott erők is szerepelnek. 

A főszerepeket játszó Oscar Isaac előtt nem állt egyszerű feladat, hiszen két egymástól merőben eltérő karaktert kellett eljátszania. Steven egy kicsit esetlen, okoskodó, de jó szándékú brit srác, aki igazi szakértője az egyiptomi mitológiának, ezzel szemben Marc közel sem ilyen barátságos. Ő egy komor és erőszakos katona, aki előtt egy fontos cél lebeg, melyet próbál elrejteni mások elől. Isaac játékában talán nem is az a leginkább dicsérendő, hogy két eltérő figurát képes eljátszani, hanem az, ahogy e két karakter egymással való ismerkedését tálalja. 

moon knight

A mellékszerepekre is hasonlóan jól sikerült a casting. A fő antagonista szerepében Ethan Hawke első alkalommal mutatkozik képregényadaptációban. Arthur Harrow egy vallásos szekta vezetője, aki elsőre nem tűnik ijesztőnek, de a széria végére Hawke alakításának köszönhetően már kifejezetten megfélemlítő tud lenni. A motivációi is teljesen érthetőek, nem egy sablonos gonosz, aki valami elcsépelt bosszúhadjáratot folytat vagy éppen Tony Stark régi sértődött alkalmazottja. A többi mellékszereplőre nem térnék ki részletesebben, mivel tényleg semmilyen részletet nem szeretni lelőni. De azt megjegyezném, hogy May Calamawy egy nagyszerű színésznő, aki remélem több populárisabb darabban is szerepet kap majd a későbbiekben, illetve F. Murray Abraham szinkronmunkáját is kiemelném, nagyon emlékezetesre sikerült.  

…lonely is a man without love.

A karakterek és a színészi játék mellett a történetvezetést is dicsérni lehet. Számos meglepő fordulat várja a nézőket, viszonylag kevés az üresjárat. Amikor éppen nem szélsebesen halad a cselekmény, akkor is izgalmasak a lassabb hangvételű epizódok. A rengeteg színes helyszínen átívelő hat rész alatt nagyszerű összhangot sikerült találni a fő misztikumot adó titkok feltárása és a szokásos világmegmentő küldetés között. Az egyiptomi mitológia szerelmesei számára pedig kifejezetten élvezetes lesz bizonyos karakterek és helyszínek felbukkanása

 

A Marvel filmek és sorozatok esetében kevésszer találkozunk ilyen sötét atmoszférával, mint ezen széria során. A harcjelenetek jóval véresebbek, mint ahogy azt megszoktuk és néha ledobják az f-bombát is. A legfiatalabb nézőknek sem lesznek rémálmaik remélhetőleg, de ez a fajta hozzáállás a felnőtt közönségnek lehet kedvére, akik talán már kevésbé vevők a kommerszebb szuperhősfilmekre. 

Ugyan egy jó sorozatnak tartom a Moon Knightot, de sajnos vannak olyan elemek, amelyek miatt nem fogom a kedvenceim közé sorolni. A sorozat látványvilágát néha nehéz értelmezni. Vannak gyönyörűen kinéző jelenetek, mesteri számítógépes effektekkel, de mindezt nagyon hamar lerombolja a helyenként kellemetlenül silány minőségű CGI. Az egyiptomi istenek megjelenése néha a 2002-es Scooby-Doo szörnyeit idézi, és ez közel sem egy jó dolog.

És ebből kifolyólag a CGI-al tuningolt harcjelenetek is néha elég rosszul festenek, mintha egy alacsony költségvetésű akciófilmet néznénk. Ami viszont már inkább a személyes ízlés kérdése, hogy kinek mennyire jönnek be a Marvel féle poénok és giccsek. Én személy szerint nem rajongok azért, hogy drámainak szánt harcjelenetek között ócska vicceket mondjanak a főszereplők, vagy, hogy néha irreálisan teátrálisak az akciószekvenciák. Igaz, ezek már talán védjegyei is a műfajnak, bő tíz évnyi MCU után keveseket fog kellemetlen meglepetésként érni. Szerencsére azonban a sorozatban kevés az ilyen jelenet. 

moon knight

A Moon Knight tehát mindent egybevetve egy jó sorozat, amely a képregényfilmek rajongói számára nem fog csalódást okozni. Akik a műfajt eddig elkerülték, ezzel a darabbal megpróbálkozhatnak, hiszen a sötétebb ábrázolásmódja és a kevesebb giccses jelenete miatt eltér az átlagos képregényes produktumoktól. 

képek forrása: imdb

1 thought on “Az éjszaka utazói – Moon Knight kritika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük