Az ASMR jelenségről

+1
5
+1
1
+1
6
+1
1
+1
0
+1
0
+1
3

A téma, amit ez alkalommal választottam elég megosztó. A húgom például rosszul van azoktól a videóktól, amiket én előszeretettel hallgatok. Sokszor tanuláshoz, délutáni csendes pihenőhöz, vagy az esti alváshoz teszem be a különböző magyar, angol, esetleg német nyelvű ASMR videókat. Vegyük végig ezt a fajta a relaxációs tevékenységet.

Mi is az az ASMR? Az angol Autonomous Sensory Meridian Response rövidítése, melynek magyar jelentése nagyjából az önkéntelen idegi-érzéki válasz. Tulajdonképpen adott hangokra, vizuális ingerekre a testünk egy bizsergő, hidegrázós érzéssel reagál, ami a tarkónk felől indul, a nyakunkon át egészen a gerincünkig elérhet. Ez a kisebb euforikus érzés hozzájárulhat a relaxációnkhoz. Habár nem végeztek még el a jelenséggel kapcsolatban túl sok kutatást, feltételezik, hogy az ASMR hatására átmeneti javulás idézhető elő a depresszió, stressz és a krónikus fájdalmak tüneteinek kezelésében is. Ezt a relaxált állapotot viszont nem mindenki képes elérni, ehhez ASMR fogékonynak kell lenni. 

2010-ben Jennifer Allen egy facebook csoportban megosztotta a tagokkal, hogy ő átélte ezt a bizsergő érzést, majd felmérte a csoporttagok reakcióit, tapasztalatait is. Egészen eddig a pontig többször is szexuális jelzőkkel illették az e fajta videókat, mint például „agyi orgazmus”, viszont 2010-ben Jennifer kitalálta az ASMR nevet, melynek oka, pontos jelentése a következő:

 • Autonomous: autonóm, azaz spontán, önszabályozó
 • Sensory: érzékekhez vagy érzelmekhez kapcsolódó 
 • Meridian: csúcspont, legmagasabb pont (ez a szó helyett az orgazmus is ott volt, mint opció, de pontosan az említett szexuális társítás miatt végül a meridian mellett döntött)
 • Response: válasz egy külső vagy belső hatás által kiváltott tapasztalásra 

Fajtái

Rengeteg fajtát lehet megkülönböztetni, csak a tartalomgyártók kreativitása szabhat határt. Beszédet illetően a következőket különböztethetjük meg:

 • Whispering – egyszerű suttogás
 • Inaudible whispering – érthetetlen suttogás
 • Soft speaking – lágy beszéd
 • No talking – beszéd nélküli

Érdekesség, hogy van egy úgynevezett fishbowl effect, ahol a suttogást és az érthetetlen suttogást váltogatja a Youtuber, egy speciális vizuális trigger (mintha egy akváriumot húzna rá a mikrofonra) segítségével.

Ezekhez a fajtákhoz társítják a különböző triggereket. A triggerek tulajdonképpen azok a plusz hangok, melyek segítenek az ASMR hatás elérésében. Ilyenek lehetnek például:

 • Tapping – kocogtatás körömmel, ujjbeggyel tárgyakon
 • Scratching – kapargatás tárgyakon, főként a mikrofonon szokták
 • Brushing – akár ecsettel mikrofon, arc (kamera) simogatás, akár haj simogatása, fésülése
 • Mouth sounds – mindenféle cuppogó, nyammogó, rágózó hangok
 • Face touching – arc simogatása (úgy csinál a videókészítő, mintha a mi arcunkat simogatná, miközben a kamerát simogatja)

Egy nagyon felkapott típus még a RolePlay. A magyar jelentése szerepjáték, de itt sem kell semmi féle kiskorúaknak nem ajánlott tartalomra asszociálni. A legnépszerűbb ilyen videók a sminkes RolePlayek, továbbá a fodrászos, különböző orvosos játékok. Ezen kívül a bolti eladótól kezdve, a piercingesen át, még autószerelős videóval is találkozhatsz. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy egy magyar, teljesen komoly, kicsit sem parodizált ASMR videót ajánljak nektek egy általam különösen kedvelt személytől. Remélem ti is jót fogtok nevetni rajta!

Visszatérve a komoly dolgokra, az Instagram oldalunkon feltettük a kérdést, hogy titeket, Pécsi Egyetemistákat idegesít az ASMR, vagy éppen szeretitek a furcsa bizsergető hangokat? Az eredmény elég egyértelmű. Viszont én meglepődtem rajta, hogy már ennyi százalékotok szereti az efféle videókat.

Végezetül pedig, hadd ajánljak nektek egy két olyan ASMRtist (magyart, külföldit), akiknek a videóit én szeretem: Gibi ASMR, Tena ASMR, Tingting ASMR, A Random Guy ASMR, Libelle ASMR, Vivien ASMR, Emtaylor ASMR, Kim ASMR.

Ez egy megosztó dolog. A kis felmérésünkből is látszik. Sokak számára furcsa, van aki sosem fogja nézni, érezni. Viszont ha valaki szereti, ne bántsátok őt érte. Kérlek titeket legyetek nyitottak és elfogadóak mind az ASMR-t illetően, mind pedig az életeben csak úgy amúgy. Jó relaxálást!

források: 1 ; 2

képek forrásai: kiemelt ; 1 ; 2