Az ajándékozás öröme – Csak az árcédulával függ össze?

+1
4
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A karácsonynak szerves része szeretteink megajándékozása.  Már megkockáztatom azt a kijelentést is, hogy az ajándékozás és a karácsony kéz a kézben járnak.  Hisz egyre többet veszünk és veszünk, drágábbnál drágább ajándékokat veszünk, hisz arra törekszünk, hogy a lehető „legjobb ajándékot„ adjuk a másiknak. El kell viszont gondolkoznunk azon a kérdésen, hogy vajon a legjobb ajándék feltétlenül csak az árcédulával függ-e össze. 

Az ajándékozás szó eredete 

Az ajándék valakinek figyelmességből, szeretetből adott használati tárgy. A definícióból kiderül, hogy maga a szándék sokkal fontosabb. Persze nem csak tárgy lehet ajándék, ugyanis jelenthet örvendetes, nemvárt cselekedet is – például az ételosztás is annak számít ebből a szempontból.  Maga a szó a régi magyar 14. századi “ajánlani” szóból ered, melynek a jelentése javasolni, illetve rábízni. Tehát az ajándékozás a szeretet és megbecsülés megnyilvánulása, szimbóluma.

ajándék

Az ajándékozás evolúciója

Már az ókori rómaiak is megajándékozták egymást karácsony alkalmából, amikor áttértek a kereszténységre. A középkorban a földesúr szolgáit ajándékozta meg. Egy középkori hiedelem szerint földöntúli lény hozza az ajándékokat a földre.  A 20. századi Angliában született meg a Boxing day ötlete. December 26-án tartják, és azokat az embereket ajándékozzák meg, akik a köz számára hasznos munkát végeznek, mint például a kukásokat. Régen az ajándékozás a rászorulók megsegítésre, és nagyobb társadalmi rétegre terjedt ki, viszont ez az idő múlásával elkezdett szűkülni. Egyre fontosabb szerepet kap – különösen karácsonykor – szeretteink megajándékozása.  

A rászorulók megsegítése

Karácsony eljöttével egyre segítőkészebbek az emberek. Úgy vélem, hogy sokszor csak társadalmi megbecsülés miatt csinálják, különösen azt tartom elfogadhatatlannak, ha valaki csak azért tölt fel videót jócselekedetéről, hogy több követője legyen valamelyik social média platformon. Az persze más tészta, ha különböző szervezetek munkáját népszerűsítő videóról beszélünk. Az adakozás ebben az időszakban is kifejezetten fontos, különösen a karácsonyi időszakban való adakozásnak van egyfajta megmagyarázhatatlan hangulata. Pont ezért összegyűjtöttem néhány lehetőséget, hogy a leghatékonyabban tudjunk segíteni.

Gyermekleukémia Alapítvány

Különböző alapítványok, illetve szervezetek működésének segítéséhez.  A Gyermekleukémia Alapítvány például egész évben várja a segítséget. A leukémiás gyermekeknek egész évben szükségük van támogatásra – anyagira és lelkire egyaránt. Ez az alapítvány lelki és anyagi támogatást nyújt a leukémiás gyermekeknek, ezért nagy segítségek az adományok. A gyermekek kórházi ebédjétől kezdve a távoli családtagok utazásáig rendkívül sok mindent finanszíroznak. A rák bármilyen formája egy óriási teher, nemcsak a páciensnek, hanem hozzátartozói részére is. Ezért is tartom fontosnak nemcsak az anyagi segítést, hanem a betegségre való figyelemfelhívást is. 

ajándékozás

Ökumenikus Segélyszervezet

A szervezet 27. alkalommal hirdeti meg adománygyűjtését szegény családok számára, hogy ételt és otthont tudjanak biztosítani számukra. A honlapjukon be lehet állítani, mennyi összeget szán az egyén támogatásukra. 

Hogy válasszunk ajándékot?

Mindenképp figyelembe kell venni a szimbolikát, hogy egy adott ajándék mit jelképez. Lehet, hogy árban csekélységnek tűnik például az adott tárgy, de lehet, hogy a személynek, akinek adjuk a története miatt sokat jelent.  Nem hiába adtak például a Bibliában a három királyok tömjént, aranyat, és mirhát Jézusnak.  A mirha magára az áldozatra mutat elő, amit a Biblia szerint Jézus az emberekért tett. Az arany Jézus népszerűségére utal, a mirha pedig a tisztaságára. Persze figyelembe kell venni annak a vallását és a kultúráját is: akiknek például nem engedi a vallása a sertés fogyasztását, annak ne adunk ajándék gyanánt finom házi tepertőt.

Azt is figyelembe kell venni, hogy az adott egyén a kézzel készített ajándékokat szereti-e. Van, aki csak egy tábla csokoládéra vágyik, van, aki pedig egy saját készítésű mécsesnek örülne. Az érdeklődési kör figyelembevétele nagyon fontos. Van, akinek, ha szakirodalmat vesz az ember karácsonyra, rendkívül nagy örömet okoz neki. Van, akinél ezzel pont az ellenkező hatást érjük el. Persze érdemes odafigyelni az alkalomra is, illetve az adott ember érzéseire is. 

Művészetet ajándékba

Attól még, hogy nem kézzelfogható, lehet egy remek ajándék például egy fuvola szóló, vagy egy saját vers szavalása is. Persze ilyenkor ügyelni kell, hogy szereti-e az illető a művészetet, valamint, hogy milyen fajta karácsonyi verseket/ dalokat szeret.  A kézzelfogható alkotások, mint kis szobrocskák, vagy esetleg festmény/rajz is remek ajándékok lehetnek, ha a megajándékozott fél értékeli. 

Összességében úgy gondolom, hogy az ajándéknak nem feltétlenül kell méregdrágának lenni, hanem a személyhez kötődőnek. Persze jó megegyezni egy baráti társaságnál az árban, ha egymásnak vesztek ajándékot a félreértések elkerülése végett, de maga az üzenet a fontos. Továbbá egy jó cselekedet véleményem szerint felér minden ajándékkal.

Kiknek adományozhatsz még (a teljesség igénye nélkül):

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5

Képek: Kiemelt, Kép 1, Kép 2, Kép 3  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük