Augusztus főbb fesztiváljai EFOTT – STRAND FESZTIVÁL – SZIN és még sokan mások

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Máris augusztus közepén járunk és  az EFOTT már le is zajlott, a 10 NAPOS STRAND FESZTIVÁL is már nagyban zajlik , és lassan porondra lép a SZIN is. 

Érdemes tudni, hogy a jelenlegi jogszabályok értelmében engedélyezik a fesztiválok folytatását, de csak a védettségi/ oltási igazolvánnyal rendelkező személyek és az általuk kísért kiskorú gyermekek vehetnek részt!

fesztivál

És akkor milyen is volt az idei EFOTT?

Egy év kihagyás után idén augusztus 10-15. között tartották a 45. EFOTT-ot, azaz az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját, amelyet idén a Velencei-tó partján található új terepen, Sukorón rendeztek meg. A jövő évi fesztivált is itt rendezik, de a fesztivál területét megváltoztatják.

Az EFOTT az  ország legnagyobb hallgatói bulija, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a zenei események mellett a hallgatók kulturális- és sport életének fellendítésére is.  Több mint 200 zenei élménnyel, 32 sportággal és megannyi napközbeni programlehetőséggel készültek a szervezők.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pécsi Egyetemisták (@pecsi_egyetemista) által megosztott bejegyzés

Az EFOTT kedden kezdődött. Ez egyike azon kevés nagy fesztiválnak, amelyet egy év kihagyása után idén is meg lehetett tartani.

 Ezért a fesztivál volt az első igazán nagyszabású magyar zenei esemény 2019 nyara óta, amikor ismét több ezer résztvevő vett itt részt. A szervezés folyamán azért akadtak kisebb, nagyobb problémák: a járvány bizonytalansága mellett még a település költsége és a velencei önkormányzattal való nézeteltérés is megnehezítette a szervezők munkáját.

A közönség sokáig bizonytalan volt benne, hogy idén megrendezik-e az eseményt, de a megnyitó közeledtével a kételyek fokozatosan feloszlottak. A fesztiválon hazai és külföldi fellépők egyaránt felléphetek. A szervezők felkészültek a folyamatosan változó helyzetre is, s a nagyobb sátrak mellett több fertőtlenítési pontot is felállítottak. 

 

Másfél év bezártság, korlátozott tervezési lehetőségek és 58%-os oltási arány után megjósolhatatlanok voltak a számok. A kormányrendelet szerint azonban csak a védettségi kártyával rendelkezők szórakozhattak, valamint a kiskorúak védett felnőtt kíséretében. Ahogy teltek a napok, úgy érkeztek egyre többen az idei év legnagyobb rendezvényére, amely hétvégére már elérte a „békeidők” látogatottsági számát is.

fesztivál

Én is, mint sokan mások vártuk már ezt a fesztiválozást,  így a jól megszokott diákbérlettel vetettük bele magunkat az idei év egyik legnagyobb fesztiváljába. 

A Sukoro-félsziget

Volt a legnépszerűbb hely a forróságban kétségkívül , ahol új sporttevékenységeket is kipróbálhattak a fesztiválozók. A fesztivál résztvevőit az úgynevezett „dottok” szállították  a fesztiváltól két kilométerre lévő EFOTT strandra.

Flo Rida és a Scooter

.A rendezvény két nagyobb dobása, hogy a legnépszerűbb magyar előadók mellett a járványhelyzet miatti nehézségek ellenére is lekötöttek két nemzetközi előadót.   Az előbbivel már korábban megegyeztek a szervezők, az amerikai rapper tavaly is jött volna, ha nem marad el a rendezvény, a német elektronikus zenei formáció bejelentésére viszont a jelenlegi helyzetben nagy valószínűséggel senki sem számított. Így a hazánkban egyébként rendszeresen koncertező Scooter csapata lett végül az, amely a nagy nemzetközi nevek közül a pandémia kezdete óta elsőként játszott hazánkban.

Flo Rida- a fesztivál záró napján 

A hétvége legnagyobb durranása – amelyet én is  a legjobban vártam –  kétségtelenül az amerikai  volt, aki extra hangulatot varázsolt a színpadra. Koncertjén vörös rózsákat szórt a közönség soraiba, és nyolc szórakozót hívott fel a színpadra, hogy vele együtt énekeljenek. Az i-re a pontot akkor tette fel, amikor magyar zászlót lengetve skandálta, hogy „Ria-ria, Hungária!”. Előtte a Follow The Flow tartott koncertet, melynek során a tagok óriási forgalmi dugóval találkoztak útközben, végül a rendőrség segítségével idejében rohantak Sukoróra. A záró performanszot  Majka & Curtis zenekara szolgáltatta  a buli nagyszínpadán.  

 

Ahogy véget ért az EFOTT  pár napra rá már  el is rajtolt a STRAND FESZTIVÁL .

A megszokottnál jóval hosszabb, ám kisebb, családiasabb eseménnyel és egy átmeneti helyszínnel Zamárdi helyett Balatonvilágosra, a Club Aliga területére várták a vendégeket.

“10 NAP STRAND” 

  4 helyett 10 napig várja a fesztiválozókat a ma induló fesztivál. Száznál is több zenekar és DJ, közöttük öt világsztár, a Balaton legnagyobb tűzijátéka, vízparti játékok, két színpad, tábortűz Járai Márk vezetésével, előadások, beszélgetések, kortárs művészeti kiállítás, profi street artosok által vezetett graffiti program várja a közönséget. 

Olyan világsztárok lépnek fel , mint a Milky Chance, akit a hazaiak által nagyon kedvelt Majka és Curtis  fog követni.

Csütörtöki napon fellép , többek között  a Road és a Tankcsapda,  Anna & The Barbies, Ganxsta Zolee és a Kartel, Nagy Feró és a Beatrice… 

A hét második felében láthatjuk színpadon a Lost Frequenciest  és Alle Farbent,  Irie Maffiát, a Hősöket, a Halott Pénzt, a Carson Comát és a Bagossy Brothers Companyt .

 Járai Márk

Idén is  a szervezője és házigazdája a Tábortűz helyszínnek, ahol naponta több ismert művész lép fel , mint például : Azahriah, Szakács Gergő, Henri Gonzó, Hangácsi Márton.

SZIN

Legvégül így a nagyobbak közül pedig utoljára itt a SZIN -en tudjuk tovább folytatni a fesztiválos kalandjainkat.

Az ország nyárzáró bulija Szegeden 4 napig csak a fesztiválozóktól nyüzsög a partfürdő és a város. Fergeteges koncertek és semmihez sem fogható atmoszféra várja az ide látogatókat a Tisza partján Szegeden. Az ország egyik legszínesebb, egyben leginkább környezettudatos zenei fesztiválja immáron 1967 (!) óta jelent egyet a szabadsággal, a színvonalas line up-pal és a zöld szemléletmóddal. 

 

Természetesen lesznek rajtuk kívül is további fesztiválok, itt van pár ajánlás :

  • Tisza-tavi Rock Fesztivál
  • Kis-Duna Vízi Fesztivál (Ráckeve) 
  •  Veszprém Fest 2021
  • Zempléni fesztivál 2021
  • Fishing on Orfű 2021


Képek: kiemelt kép (saját), 1, 23