https://pemonline.hu/?p=35796&preview=true

Árstop-kiterjesztés: 2 újabb termék kerülhet a listára

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Újabb árstop várható

A KSH adatai szerint Magyarország inflációs rátája szeptemberben 20,1% volt. (Az inflációról bővebben ide kattintva olvashattok.) Ez az érték valószínűleg csak tovább emelkedett októberben, bár pontos adatot még nem közölt a Központi Statisztikai Hivatal. Orbán Viktor miniszterelnök, október 28-án  bejelentette, hogy újabb árstop várható, azaz az eddigi ársapkával “rendelkező” termékek listáját kibővítik, hogy 2023 év végére az inflációs rátát egy számjegyűre tudják csökkenteni. 

árstop

A penzcentrum.hu forrásából tájékozódva 2021 szeptembere és 2022 szeptembere között a trappista sajt 95%-al, a fehér kenyér kilója 92%-al emelkedett, ezek mellett a legjobban dráguló termékek közé sorolható többek között a spagetti, a zsemle, a legalább 80% zsírtartalmú  vaj, a 12-20%-os tejföl és a tejes margarin is. A tojás, a rizs, az őrölt kávé és a csirkecomb pedig több mint 50 %-os áremelkedésen esett át a fent említett időszakban.

A szerdai kormánygyűlésen többek között arról is döntöttek, hogy november 15-től legalább fél évre 7,7-8 százalékon állítják meg a kamatot a különbözetet pedig a bankok fogják fizetni.

Eddig az árszabályozást a következő termékekre terjesztették ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó- étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt , 2,8% zsírtartalmú tehéntej

ezeknek ára nem lehet több, mint 2021. október 15-én volt. 

Hivatalos lista még nem jelent meg, hogy mégis melyek lesznek azok az élelmiszerek, amikkel bővülni fog a lista azonban az index.hu forrásából tájékozódva az újabb ársapka valószínűsíthetőleg a tojásra valamint a burgonyára is kiterjedhet.

árstop

Többen megemlítették, hogy a kenyér, a trappista sajt, a rizs valamint a száraztészta is felkerülhet(ne) a listára, mivel a felsorolt termékek alapvető élelmiszereknek számítanak. 

Források: 1 2 3 4 5 

Képek forrása: kiemelt 1 2 

1 thought on “Árstop-kiterjesztés: 2 újabb termék kerülhet a listára

Comments are closed.