aprilis-2-az-autizmus-vilagnapja

Április 2. – az autizmus világnapja

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2008 óta április második napja egyben az autizmus világnapja is. Az elmúlt években minden évben külön tematikát kapott világnap, ez idén sincs másképp: az ENSZ 2022-ben az „Inclusive Quality Education for All” témát választotta, vagyis, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mindenki megérdemli a minőségi, inkluzív, magyarul befogadó oktatást. 

Mi is az az autizmus?

2

Bár sok emberben úgy él a kép, hogy az autizmus valamilyen betegség, esetleg elmebetegség, ez koránt sem igaz. Az autista.hu oldal megfogalmazása alapján „Az autizmus nem betegség, hanem a fejlődés olyan zavara, amely minőségben és mennyiségben eltér a normál fejlődéstől.” Tehát egy olyan állapotról beszélhetünk, amely eltérő fejlődéshez vezet. Pontos válasz még nem született arra a tudósok körében, hogy mi váltja ki az autizmust, csupán arra a megállapításra jutottak, hogy a genetikai és a környezeti hatások együttese okozhatja. Az autizmus nem gyógyítható, de vannak bizonyos fejlesztési módok, melyek segítenek az érintettek boldogulásában. 

Az autizmussal élők agya másképpen dolgozza fel a beérkező külvilági hatásokat. Egyesek érzékszervei túlságosan kifinomultak, másoké ezzel ellentétesen nem elég érzékenyek. Sokszor problémát okoz számukra a gesztusok, a mimika, egy-egy hasonlat vagy szófordulat értelmezése. Az autizmus rengetegféle módon nyilvánulhat meg, például az érintésekre, hangokra történő eltérő reagálásban; a legapróbb részletek észrevételében a sokkal kifinomultabb érzékszerveknek köszönhetően; a szemkontaktus kerülésében vagy éppen az érzelmek leplezetlen kimutatásában. 

Bármely életkorban diagnosztizálható, azonban 2 éves kor alatt az autizmusra jellemző viselkedésformák kevésebé evidensek, mint idősebb korban. 

Egyes források alapján Magyarországon körülbelül 16-22000 autisztikus személy él. 

2

Április 2., az autizmus világnapja

Az idei évben, az előzőkhez hasonlóan országszerte rengeteg programmal várják az érdeklődőket. Az autizmus színe a kék, mely több épület díszkivilágításában visszaköszön majd, többek között a Gellért-hegyi Szabadság-szobor, a kalocsai Érsekkert víztornya és szökőkútja, a tatabányai Turul szobor, valamint a tatai vár is kék színben pompázik majd. „Egy hajóban evezünk” jelige alatt különféle programokkal várja a látogatókat a Hadtörténeti Múzeum, a Magyar Posta, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság is. A Facebook felületén is csatlakozhatunk a világnap ünnepléséhez, A MI NAPUNK nevezetű világnapi profilkép-keret beállításával. 

Természetesen 2022-ben sem maradhat el az ezen a napon hagyományos „Futás az autistákért” program, amikor az ország különböző pontjain van lehetősége az embereknek közös sétára és futásra. Míg például Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia elől indul a séta, addig Pécsett jótékonysági futást rendeznek, amely után a befolyt összeget a Pécsi Autizmus Alapítvány javára ajánlják fel a szervezők. Veszprém, valamint Tapolca egy-egy cukrászdájában az ügyes kezű cukrászok kék sütikkel várják majd a betérőket. 

Szekszárd, Sopron, Mezőberény, Győr és Siófok sem maradhat ki a sorból. Hogy megtudd, milyen eseményeket szerveznek ezekben a városokban, valamint szívesen olvasnál még további információkat az autizmusról, látogass el az Autisták Országos Szövetségének oldalára, ide kattintva. 

Autizmus megjelenése a kultúrában 

Talán mindenkinek Leonore Fleischer: Esőember című könyve, valamint annak megfilmesítése jut először eszébe, ha autizmusról van szó, azonban az 1988-ban bemutatott film óta sok alkotásban jelentek meg autista szereplők. Gondolok itt a Doktor Murphy című sorozat éles eszű főszereplőjére, vagy éppen az Agymenők és Az ifjú Sheldon Sheldon Cooperére. Egy autizmus spektrumzavarral élő fiatal srác barátnőért való „küzdelmét” mutatja be a Netflix Több, mint normális című sorozata, amely most már 4 évadot jegyez. 

De, hogy ne ragadjunk a képernyő előtt, számos könyvet találunk az Esőemberen kívül is, mely érinti, vagy feldolgozza az autizmus témáját. Vegyük például Donna Williams írónő két kötetét, a Léttelenül-Egy autista nő naplója és az Eszmélés-Kitörés az autizmusból című könyveket, melyben Donna a saját tapasztalatait, életét veti papírra. Továbbá Németh Ákos, kortárs drámaíró, műfordító Deviancia című drámájában is megjelenik egy autista szereplő, Zsanett. 

A fentiekből láthatjuk tehát: az autista emberek pont olyanok, mint mi, csak kicsit másképpen. Fontos, hogy erősítsük ennek a másságnak az elfogadását és megértését a társadalom széles körében. Éppen ezért látogassunk el az ország különböző pontjain szervezett programokra, hogy még jobban megismerhessük és megérthessük az autizmust és az autizmussal élő embertársainkat. 

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5, kiemelt, kép1, kép2, kép3, kép4

1 thought on “Április 2. – az autizmus világnapja

Comments are closed.