Álmodozás – Valóban az élet megrontója?

+1
2
+1
0
+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nagyon gyakori manapság az, hogy az emberek kiragadnak a szövegkörnyezetből egy mondatot, és más jelentést tulajdonítanak neki, mint amit valójában jelent. Vörösmarty Merengőhöz című versét szerelmének írta, és volt egy olyan sora, amit kiemeltek: „Ábrándozás az élet megrontója”. Utána pedig teljesen elterjedt, hogy az álmodozás valóban káros. Ha viszont jobban elgondolkodunk, hogy az álmodozás nem feltétlenül egyenlő az ábrándozással, sőt nem feltétlenül negatív, sőt….

Meddig „egészséges” álmodozni?

Erre a válasz nagyon egyszerű: Amíg nem kóros álmodozásról beszélünk. A legújabb kutatások ugyanis egyre többet foglalkoznak a maladaptív álmodozással.  Ilyenkor a személy napjának több mint felét ébren álmodozással tölti. Hamarosan önálló pszichológiai rendellenességnek is fogják titulálni.  Tehát ügyelnünk kell, mennyi időt töltünk vele, és hogy a meglévő kapcsolatainkra ne menjen rá. Viszont az álmodozásnak számos jótékony hatása is van. 

Képzelet – Valóban olyan rossz dolog az? 

Sokan azért hordják le az álmodozókat, mert úgy gondolják, bármilyen fokú álmodozás káros és a realista emberek egyáltalán nem hagyatkoznak a képzeletre, merthogy ők két lábbal a földön állnak. Ezzel csak egy probléma van, de jó nagy: Hogy ez nem így van.  Még Arisztotelész szerint is a gondolkodás fő közege a képzelet.  Valamint bizonyított, hogy ahhoz, hogy reálisan tudjunk gondolkodni, el kell tudnunk képzelni dolgokat, például ahhoz, hogy egy képletet tudjunk alkalmazni, el kell képzelnünk magát a képletet, majd meg kell jegyeznünk azt.  Ha nincs valakinek gazdag képzelete, a gondolkodása is sivárabb lesz.

Hogy függ ez össze az álmodozással? 

Az álmodozás konkrétan irányított képzelet, amikor tudatosan elrugaszkodunk a valóságtól és fantáziálunk. Ha nem az egész napunkat álmodozással töltjük, akkor rendkívül jó hatással lehet gondolkodásunkra, tanulmányainkban vagy a mindennapi életünkben megfogalmazott célok elérésében is.  Az álmodozáshoz tartozik az, amikor a képzeletünkből alkotást hozunk létre: legyen ez egy vers, egy gyönyörű festmény, vagy egy szinte hibátlanul megmunkált szobor. Így az álmodozással nem csak hogy a produktív képzeletünket fejlesztjük, hanem több esetben a finommotorikánkat és a fogalmazási képességünket is. 

A sorok mögötti olvasás: lehetetlen küldetés?

Sajnos egyre kevesebben szeretnek olvasni, és akik tudnak is a sorok között. Sokan csak elolvasnak egy szöveget és semmi élvezetet nem találnak benne. Nem tudják a képzeletet megfelelően irányítani, így nem csak a produktív, hanem a reproduktív képzelet is sérül, ami azért felelős, hogy mások elképzeléseit, észleléseit alapul vegyük. Tehát a képzelet irányítása mindennapi életünk minden területén elengedhetetlen. 

álmodozás

Irányított képzelet, fantáziálás, és álmodozás – Út a céljaink felé

Ahelyett, hogy hallgatnánk azokra az emberekre, akik szerint az álmodozás felesleges időpazarlás, ahelyett meg is tanulhatjuk, hogyan fordítsunk az álmainkat valóságos céllá. Először is el kell döntenünk az adott álmunkról, hogy a valóságban szeretnénk-e az adott tevékenységgel foglalkozni vagy valóban meg akarjuk- e valósítani. Utána pedig fogalmazzuk meg, hogy miért szeretnénk megvalósítani. Lesznek olyan emberek, akik le szeretnének majd beszélni, hisz az emberekbe be van programozva az irigység.  Ha nagyobb célja van az embernek, akkor automatikus reakció, hogy a másik le szeretné húzni, és nem feltétlenül tudatosan.  Ezért is nagyon fontos, hogy ha az álmunkból egy reális célt tudunk formálni, akkor alakítsuk azt tervvé.

Terv és cél: Mi a különbség? 

A tervet a cél alapján fogalmazzuk meg. Figyelembe vesszük, hogy mi a cél, milyen lépéseket kell tennünk felé. Sokszor kisebb célok vezetnek a legfőbb cél felé. Ilyenkor érdemes a kisebb célokra koncentrálni először, hogy a fő célt el tudjuk érni. Persze sokszor előfordul, sőt szinte mindig, hogy nem teljesen úgy sikerül a tervünk, ahogy megálmodtuk, de sokszor rájövünk, hogy így számunkra a legjobb.

Az irreális álmok

Vannak olyan álmok, amik nem megvalósíthatók adott élethelyzet miatt, vagy nagyon kevés a valószínűsége, hogy valóra válik. Az viszont biztos, hogy nincs probléma azzal, ha ezeket az álmainkat is megéljük, ha a fő időt a valóságnak szenteljük.

Az álmodozás egy csodálatos dolog, ami segít a pillanatok megélésében, képzeletünk, fantáziánk fejlesztésben, és egy olyan láncot indít el, és olyan tulajdonságainkra is rájöhetünk általa, amire nem is döbbentünk rá. Sokszor, amikor mindenki azt, mondja, hogy valami nem kivitelezhetetlen, csak erőt ad, hogy az álmaink reális, és elérhető célokká váljanak. 

Forrás:  1

Képek:  Kiemelt, Kép 1 , Kép 2 Kép3 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük