Albérlet kezdőszett

+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A szülőktől való elköltözés, önállósodás mindenki életében egy mérföldkő. Amikor beköltözünk az első albérletünkbe, már úgy gondoljuk, hogy nincs szükségünk senki segítségére, végre elkezdődik az az élet, ahol a magunk urai lehetünk.

Ez a varázslatos izgatottság mindaddig az első dugulásig, az első nagytakarításig, vagy valakinél már az első ágyneműmosásig tart.

És nagyon jó dolog bevásárolni a fürdőszobába a szőnyeget, a fogkefetartó poharat, a tárolókat, vagy a konyhába a mindenféle eszközt. De ki gondolta volna, hogy porszívóra is szükségünk lesz egyszer?

Aztán mi az a portörlő? Néha ablakot is kell mosni?

Persze, tudom mire gondolsz. Hol van az még? Idővel minden szükséges dolgot be lehet szerezni.
Csak aztán később se lesz kedved hozzá. Egyre nagyobb kupi, és hirtelen megérted, anyukád miért kiabált veled, hogy tedd be a tányérokat magad után a mosogatógépbe.

De van másik út is, megmutathatod, hogy te vagy a legjobb a magadról való gondoskodásban. Viszont ha nem vagy szuperanya legbelül, akkor szükséged lesz egy to do listára, és egy tollra.

albérlet
Mire lesz szükséged?

Ami a legeslegfontosabb, és sose felejtsd el(!), hogy ha mással költözöl össze, akkor lesznek szabályok és kompromisszumok. Akár minden nap.
Még az elején meg kell beszélnetek, hogy melyik háztartási berendezés kinek a felelőssége. Vehetitek közös budgetből a dolgokat, vagy ha valakinek van valamiből felesleges, akkor természetesen az a legegyszerűbb.

Az első opció esetében töltsétek le a Settle Up applikációt, amit vezessetek az elejétől minden költségetekkel. Ez a bevásárlásoknál és minden egyéb kiadásnál kötelező!

Második fontos dolog ha másokkal költözöl össze a türelem. Alapvetőnek hangzik, főleg ha a pároddal vagy nagyon jó baráttal kettesben tervezed a mindennapokat. De lesznek fárasztó és rosszabb időszakok, amikor a lakásotok legfontosabb kelléke a türelem lesz. Nem árt erre már most rákészülnöd.

És akkor térjünk rá a tárgyakra:

 • Ágynemű (és annak váltása!)
 • Törölközők. Legalább 2 a testedre, és 1 a kezednek
 • Szárító. Akár maga a fém, akár kötél, ha nincs jobb opció.
 • Tisztítószerek, mosakodó szerek, takarító eszközök(!)
 •  Konyhába: Tepsi, lábas, serpenyő, keverő tál, müzlis tál, tányérok, poharak, bögrék, evőeszközök, vágódeszka, kések, hőálló alátét, konyharuha, szivacs..
 • Tanulós cuccok. Minden! Tudom, hogy 3 éve nem használtad azt a füzetet, de hidd el, hogy pont most kelleni fog.
 • Kábelek, elemek, töltők
 • Társas és kártyajátékok, mert a kipakolós vagy fárasztó napok után jól fognak jönni
 • Orvosi doboz (kötszer, fájdalomcsillapító, lázmérő és minden finomság)
 • Tartós élelmiszer. A beköltözés napján úgyis rendeltek valamit, de nagyon jól fog jönni, hogy nem kell mindent a legalapabb dolgoktól beszereznetek egyből.
 • Szezonális ruhák. Ha már kezd hűvös lenni, ne vidd el feleslegesen a rövidnadrágjaidat.
 • Legfontosabb: HOBBI. Valami, ami bárhol vagy, ott van veled, és tudod, hogy ha otthon vagy akkor foglalkozhatsz vele. Ha nem viszed a hobbidat magaddal, sosem fogod magad igazán otthon érezni.

albérlet

De ez persze csak egy alap csomag. A lakások is eltérnek egymástól nagyságban illetve felszereltségben is, a társaságról nem is beszélve. Egy valamit viszont tarts észben. Ha már albérletben vagy és nem koliban, akkor éld is úgy az életet, és használd ki. Fogadd el, hogy most ez képezi majd a mindennapjaid, és az elejétől kezdve állj be egy ritmusra. 

Nem könnyű egyetem mellett egy albérletet finanszírozni, ezért nagyon jó taktika, ha pl. 4-5-ször főzöl egy héten, és egyszer vásárolsz be hozzájuk. Ehhez nagyon jó applikáció a Smartlyst, amit meg tudsz osztani a lakótársaiddal is akár.

Plusz tipp a végére: Állíts össze egy beköltözős playlistet a kipakoláshoz. Sok nyűglődést tudsz vele megspórolni. Ha pedig kollégiumba fogsz költözni ide kattintva elérheted, hogy oda mit érdemes magaddal vinned. 

Kép forrás: 1, 23

1 thought on “Albérlet kezdőszett

Comments are closed.