https://pemonline.hu/?p=34937&preview=true

A sport és a bántalmazás

+1
2
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mindent a sportért?

Kutatások bizonyították a sport jótékony hatását.  Sokan nyár előtt kezdik el, hogy a strandon a lehető legjobb formájukat tudják nyújtani, illetve újévi fogadalomként fogadják meg, hogy változtatnak az életvitelükön és ehhez hozzátartozik a testmozgás beillesztése mindennapjaikba.  A WHO, azaz az egészségügyi világszervezet is megállapította, hogy a sport nélküli életmód a vezető halálokok egyike és nemcsak hazánkban, hanem számos országban. 

Hetente 75 perc intenzív mozgás lenne a WHO szerint ajánlatos, ám sokan ezt a napi 10-11 percet sem szeretnék beilleszteni a mindennapjaiba úgy, hogy konkrétan egész napjuk lenne rá. Természetesen nem arra gondolok, hogy egy fárasztó 12 óra munka után még csináljon valaki egy cardiót, de konkrétan az életét mentené meg néhány embernek, ha mozognának. Hisz szomorú tény, hogy nem csak azok halhatnak meg, akik túlsúlyosak, hanem azok is bármikor meghalhatnak egy szívbetegségben, akik vékonyak genetikailag, ám egyáltalán nem figyelnek oda se a mozgásra, sem az étkezésükre.

sport

 

Továbbá a mozgás remekül oldja a stresszt, és mint egy fitt hobbisportoló, aki konkrétan 5-6 éves kora óta sportol, kijelenthetem, hogy egy 10 km-es futás vagy 2 órás erőnléti edzés után remekül alszom.   Ezért tartom fontosnak hangsúlyozni azt, hogy véleményem szerint az élsportban és a hobbisportban is fontos lenne, hogy jobban megjelenjen az öröm. Nyilván ez élsportban nehezebb, amikor áldozatot kell hozni áldozat után csak egy verseny miatt.  Természetesen vannak olyan áldozatok, ami mindenképp szükségesek, például egy edzést egy élsportoló nem hagy ki csak azért, hogy elmenjen a barátnőivel vagy barátaival fesztiválozni. De minden áldozat megéri? Minden áldozat szükséges? Én úgy hiszem, hogy nem, amit a következő eset is fog bizonyítani.

2018–ban ítélték el Dr. Larry Nassart, az amerikai szertornászok, valamint a Mitchigani Egyetem sportorvosát. A volt doktor 40-175 év börtönbüntetést fog letölteni, ugyanis több mint 100 sportolót molesztált, több kiskorút is.  A probléma viszont ennél is sokkal komplexebb.  Ugyan az áldozatok közt volt focista és kézilabdás is, az áldozatok többsége szertornász, ami egyáltalán nem meglepő.  A női szertorna koordinátora ugyanis a híres Károlyi edzőpáros lett. Romániából menekültek Amerikába, viszont tornászaik, mind a romániaiak, mind az amerikaiak aranyérmet nyertek aranyérem után.  

De milyen áron?  Tornászaikat folyamatosan verbálisan bántalmazták, valamint alkalom adtán fizikálisan is, ha nem úgy teljesítettek, amiről Dominique Moceanu is beszámolt egy youtube videóban.  Amikor rosszul teljesített edzésen és megsérült Márta megragadta a kezénél, elvonszolta a telefonhoz és megfenyegette, hogy felhívja édesapját, aki egyébként fizikailag is bántalmazta.  

Mattie Larson szertornász szintén beszámolt róla, hogy Márta már az egészségtelenül vékony tornászokat favorizálta, így mivel az edzőknek a saját hírnevük fontosabb volt, mint a tornászai mentális, illetve fizikális egészsége, ezért szintén a vékony tornászokat részesítették előnyben. Mattie Larson bírósági vallomása szerint az edzőitől félt. 

sport

Ezt nem tartom meglepőnek, hisz ebben a fajta környezetben, amit Károlyiék kiépítettek a sportolókban való félelemkeltés eredményért cserébe elfogadható volt.  Egy fajta „Ez működik hozzáállás volt a jellemző.  Az sem segített a helyzeten, hogy a Károlyi páros tanyáján zajlott a havonta megtartott edzőtábor, amin a legjobb női szertornászok vettek részt.

A Károlyi tanya teljesen el volt izolálva a civilizációtól.  Tehát a legközelebbi kórház is kilométerekre volt. Ha valamelyik tornász lesérült, akkor Larry Nassar látta el. A legtöbb edző teljesen tiltotta az édességet a tornászoknak, Nassar volt az egyetlen, aki adott nekik.  Jordan Wieber olimpiai bajnok azt állítja, hogy sokszor félelemből csinálták a rutinokat, legalább is ő. Larry volt az egyetlen ember, akiben úgy érezték, hogy megbízhattak. 

A molesztálást sokszor szülők előtt végezte, úgy, hogy ők ne vegyék észre, a tevékenységet orvosi procedúrának álcázta.  Viszont sokan azt a tényt is felháborítónak, hogy már 1997-ben történt az első bejelentés, és már akkor nem csináltak semmit az illetékesek. Az USA FBI-nak, valamint a Mitchigani Egyetemnek tudomása volt erről, 2018-ig semmit sem tettek. Sőt nem hogy csak edzőik, tanáraik, néhányuknak saját szülei nem hittek.  Volt, akivel már 6 évesen megtörtént. 

Egy valami azonban biztos: az áldozatoknak éltre szóló traumát okozott.  Többen is említették, hogy teljesen elvesztették a bizalmukat az emberekben.  Simone Biles, aki 4 olimpiai aranyérmet szerzett az olimpián a mentális egészségére mindenképp ráment a bántalmazás. Ez a 2022-es Tokiói olimpián is megmutatkozott.  Egy mentális betegség miatt, amit twistiesnek nevezett, aminek a lényege az, hogy a szaltók közben nem tudja pontosan, hogy hol van a levegőben, ami rendkívül veszélyes szaltó közben, halálhoz is vezethet, ha rosszul landol. Mindez azért, mert néhány felnőttet jobban érdekelt egy doktor presztízse és hogy hagyja őket sérülten is versenyezni, mint a tornászok jóléte.

sport

Ezek után az a legelszomorítóbb véleményem szerint, hogy sokan Simone Biles-ot kezdték támadni, hogy a csapatfinálénál magára hagyta a csapatát mentális egészségére hivatkozva.  Ezek a kommentek nagyon elszomorítóak mind a közösségi médiában, mind személyesen. Sajnos Magyarország sem kivétel. Szilágyi Liliána ügye is megrendítő, és nagyon sok komment hazugsággal vádolja őt. Az embereknek el kéne gondolkodni azon, hogy ahelyett, hogy a másik problémájára még egy lapáttal rátennének össze kéne fogni, hisz ebben nem szeretnénk Amerika példáját követni. 

Forrás: 1,2, 3,

Képek: 1,2,3